Muzejska zbirka

Pogovorna tribuna "Kako zagotoviti lepo in varno starost?"

vso.si 2018 04 18 pogovorna tribuna varna starost ljubljana 0119. april 2018 - SPOROČILO ZA JAVNOST

V Muzeju VSO je v sredo, 18. aprila, v organizaciji Zbora za republiko in Združenja VSO, potekala pogovorna tribuna z naslovom ''Kako zagotoviti lepo in varno starost?''. Gostje so bili Branko Šumenjak, Jože Jurkovič, Anton Bogataj, Metka Zevnik in Željko Vogrin. Uvodni pozdrav je zbranim namenil France Cukjati, ki je bil tudi moderator večera. 

Gostje so spregovorili o stanju duha v Sloveniji. Jože Jurkovič je na tribuni izpostavil, da je bila zanj slovenske osamosvojitev, ki se jo je tako razveselil, Božji dar. Anton Bogataj je opogumil, da se moramo boriti za vsako ped naše zemlje, ki so nam jo zapustili naši predniki, saj smo se Slovenci vedno borili za družino in vrednote. Metka Zevnik pa je spregovorila o pomenu starih staršev pri ohranjanju vrednot in tradicije Slovenstva.

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve

Simpozij ''Narod brez mladih nima prihodnosti''

vso.si 2018 04 11 simpozij zzr vso o mladih ljubljana 0116. april 2018 - SPOROČILO ZA JAVNOST

V sredo, 11. aprila, je v Muzeju VSO v organizaciji Združenja VSO in Zbora za republiko potekal simpozij z naslovom »Narod brez mladih nima prihodnosti«. Na simpoziju, ki ga je moderiral predsednik Zbora za republiko dr. France Cukjati, so s svojimi razmišljanji nastopili Žan Mahnič, Daniel Valentine, dr. Žiga Turk in Aleš Primc.

Žan Mahnič je spregovoril o štirih ključnih problemih, s katerimi se spopadajo mladi, to je šolski sistem, trg dela, stanovanjska problematika in participacija. Izpostavil je, da je vlaganje v mlade investicija v prihodnost in da je aktualni mandat vlade v odhodu za mlade mandat izgubljenih priložnosti. Tudi Daniel Valentine je spregovoril o problematiki aktualnega šolskega sistema, ki bi ga bilo potrebno spremeniti, prilagoditi trgu dela ter povečati njegovo efektivnost. Njegovo geslo je ''Nič o mladih brez mladih''. Žal se mladi, ki gredo v tujino, ne vračajo nazaj v domovino.

Dr. Žiga Turk je spomnil, da če bomo samozavestna družba, zavestni Slovenci, ki imamo neko kulturo in vrednote, bodo mladi ostajali v naši državi. Dejal je še, da lahko mi, ki smo tukaj, za mlade največ naredimo tako, da smo dobri starši. Turk je še izpostavil, da pri mladih pogreša večji interes za družbene zadeve.

Aleš Primc je ugotavljal, da je že v sami Ustavi Republike Slovenije slovenski narod samo enkrat omenjen. Dejal je, da je pripadnost narodu več kot kri. Potrebna je državotvornost, zvestoba našemu načinu življenja. Primc je spregovoril tudi o pomenu družine, ki je porok zdrave in vitalne družbe, vložek v otroke in mlade je naložba za varno starost naše družbe. Narod brez mladih ne bo preživel. Še več, strateški interes vsake države je, da ima čim več otrok, ki bodo kasneje s svojo izobrazbo ostali doma, zaposleni v slovenskem gospodarstvu.

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve

Pogovorni večer o dr. Jožetu Pučniku

vso.si 2018 03 28 pogovorni vecer o pucniku ljubljana 0129. marec 2018 - SPOROČILO ZA JAVNOST

V sredo, 28. marca, je v prostorih Muzeja slovenske osamosvojitve potekal pogovorni večer o spominih na dr. Jožeta Pučnika. Gost večera je bil Gorazd Pučnik, sin Jožeta Pučnika, pogovor pa je povezoval predsednik Društva političnih zapornikov in drugih žrtev komunističnega nasilja David Tasić.

Gorazd Pučnik je o svojem očetu spregovoril zelo osebno. Pripovedoval je o času, ki ga je oče dvakrat preživel v zaporu ter kako sta ga ti zaporniški izkušnji zaznamovali. Pri tem je poudaril dejstvo, da je zapor očeta le še bolj utrdil, saj mu je ta izkušnja dala več preciznosti in jasnosti, kar se kaže v ne več toliko ideoloških, ampak naenkrat v zelo konkretnih člankih v knjigi Kultura, družba in tehnologija. Jože Pučnik je bil eden redkih, ki je konkretno, v članku o kmetijstvu celo v natančnih številkah, kritiziral Jugoslavijo z vidika ekonomije in opozarjal na dejstvo, da sistem ne deluje. Opozarjal je na inflacijo, ki je bila takrat tako huda, da denar izven države ni bil vreden nič in na pomembnost kmetijstva v časih, ko je vladala skorajda lakota, saj je bil v rabi sistem bonov.

Gorazd Pučnik je še posebej izpostavil način ustrahovanja, ki se ga je posluževala takratna komunistična oblast. Oblast je s ponavljanjem določenih stvari »normalizirala ljudi«, jih prepričevala v to, kaj je prav in kaj ne. Ljudje so bili navajeni, da je v oblast treba slepo verjeti – kdor ni, je šel, kot je Pučnik duhovito primerjal, »na grmado«. Posamezniki, ki so imeli sicer utemeljene argumente proti oblasti, je oblast najprej degradirala, nato pa eliminirala. Tako je tudi Jože Pučnik dvakrat končal za zaporniškimi rešetkami. A oblast ga kljub vsemu ni uspela zlomiti – vsakič se je vrnil, še bolj utrjen in še bolj zavzet, da ravna, kot je nekoč svetoval tudi svojemu sinu: »Imeti prav ne pomeni nič, če ničesar ne ukreneš«.

Dr. Jože Pučnik, politični disident, se je v ključnih letih Slovenske pomladi vrnil v rodno domovino in s svojim znanjem, modrostjo in ljubeznijo do slovenskega naroda bistveno pripomogel k osamosvojitvi Republike Slovenije. Kot vodja koalicije DEMOS, ki je imela za svoje osnovno poslanstvo osamosvojitev Slovenije, je dosegel razpis plebiscita 23. decembra 1990, na katerem smo se Slovenci odločili, da želimo živeti v samostojni in neodvisni državi RS, nato pa storil vse potrebno, da se je volja ljudstva uresničila.

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve

Ogled Muzeja VSO obiskovalcev iz Vojnika

vso.si 2018 03 20 skupina iz vojnika muzej ljubljana 0121. marec 2018 - SPOROČILO ZA JAVNOST

V torek, 20. marca, je Muzej slovenske osamosvojitve v Ljubljani obiskala skupina iz Vojnika in okolice. Ogledali so si razstave Niso bili vsi ZA, Razorožitev TO RS, Uniforme TO in takratne milice ter prisluhnili kratkemu predavanju o procesu demokratizacije in osamosvojitve Republike Slovenije.

Muzej Združenja VSO je odprt ob torkih in četrtkih od 10.00, do 14.00 in ob sredah med 13.00 in 17.00. Vabljeni!

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve

Drugi simpozij ''Več politične zavesti - samo eno domovino imamo''

vso.si 2018 02 28 simpozij vso zzr muzej ljubljana 011. marec 2018 - SPOROČILO ZA JAVNOST

V sredo, 28. februarja, je v Muzeju slovenske osamosvojitve potekal drugi od štirih simpozije v soorganizaciji Združenja VSO in Zbora za republiko. Naslov drugega srečanja, ki ga je moderiral dr. France Cukjati, je bil »Več politične zavesti - samo eno domovino imamo«.

Razpravljavci drugega simpozija so bili zgodovinar prof. dr. Vasko Simoniti, zgodovinar prof. mag. Jure Emeršič, primarij Janez Remškar, dr. med, ter psiholog dr. Janez Mlakar.

Prvi razpravljavec dr. Vasko Simoniti je spregovoril o evropski stvarnosti, ki nekatere navdaja s strahom, druge s samozavestjo. Zahodni Balkan je postal svet, v katerem se je delalo vse tako, da se ni nič spremenilo. Komentiral je tudi razgradnjo demokratičnih vrednot na Slovenskem. Izpostavil je problem umanjkanja medijske svobode, problem pravosodja in Slovenske vojske. Ob tem je dejal, da potrebujemo več politične zavesti in samozavesti ter aktivnih državljanov, ki se zavedajo, kaj je domovina in država?

Mag. Jurij Pavel Emeršič, prav tako zgodovinar, je spregovoril o problematiki šolstva v Sloveniji, popačenem pogledu na zgodovino ter posledično nujnost revizije zgodovinopisja.

Tretji razpravljavec primarij Janez Remškar je razmišljal o stanju zdravstva in čakalnih vrstah v Sloveniji. Podal je tudi predloge za reforme v zdravstvu: sprememba sistema izbiranja študentov medicine, določitev mreže zdravstvene službe, uvedba preverjanja kakovosti zdravstvenih storitev in objavljanje rezultatov na spletnih straneh, reorganizacija sistema zavarovanja, ureditev koordinacije med zdravstvenimi nivoji in med specialnostim, določitev standardov, cen in nadzora, ter sprememba zavodov v javne gospodarske službe.

Zadnji razpravljavec, dr. Janez Mlakar, je analiziral delitev pojmov levica in desnica, ki je v postsocialističnih družbah obrnjena na glavo, zato nas Zahod večkrat ne razume. »Levica vlada iz ozadja, zato potrebuje slamnate predsednike, ki sami ne vedo, kaj bi počeli, da bi delali, kar ozadje zahteva. Kvaliteta desnice je, da želi delati s posamezniki, jim zaupa, a hkrati od njih zahteva odgovornost.«

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve

Prvi simpozij ''Kako končati tranzicijo in vzpostaviti demokracijo?''

vso.si 2018 02 21 simpozij vso zzr muzej ljubljana 0122. februar 2018 - SPOROČILO ZA JAVNOST

V sredo, 21. februarja, je v Muzeju slovenske osamosvojitve v soorganizaciji z Zborom za republiko potekal prvi od štirih simpozijev z naslovom »Kako končati tranzicijo in vzpostaviti demokracijo?«. Na prvem simpoziju so bili razpravljavci dr. Andrej Umek, Aleš Hojs, dr. Andreja Valič Zver in dr. Dimitrij Rupel, moderator pa je bil dr. France Cukjati.

Dr. Andrej Umek se je v svojem referatu zavzel za več gospodarske svobode in gospodarstvo, ki je kompatibilno z osnovnimi človekovimi pravicami. "Za svobodno gospodarstvo je treba nujno reformirati davčni sistem, ki nam bo zagotovil konkurenčnost na evropskem trgu".

Predsednik Združenja VSO Aleš Hojs je spregovoril o problematiki Slovenske vojske. Hojs je navedel primere bojev v zgodovini, iz katerih je jasno razvidno, da varnostno-obrambni sistem ni mogoče izboljšati le z višjimi sredstvi. Eden boljših primerov je vojna za Slovenijo, kjer za zmago Slovencev denar ni igral vloge. Še danes množica narodov v svetu ni nacija, mi smo si to izborili v osamosvojitveni vojni 1991.

Dr. Andreja Valič Zver je spregovorila o spravi v slovenski družbi. Dejala je, da EU temelji na vrednotah demokracije in pravne države. Manjka nam refleksije, kdo smo. Evropa bo obstala na teh vrednotah, ali pa je ne bo. Kdor prihaja v Evropo, mora evropske vrednote spoštovati.  "Osnova za spravo je pravna država: pravica vedeti, pravica do poprave krivic, pravica do zakonitosti, zagotovilo neponavljanja". Slovenija ima 12.000 pogrešanih oseb, za katere ni mrliških listov. Opozorila je tudi, da je narobe, da praznujemo napačne dogodke in prelomnice in da imamo postavljene spomenike morilcem. V Sloveniji nimamo spomenika, ki bi obeleževal spomin na žrtve nedemokratičnega komunističnega režima, kot ga imajo na Madžarskem, Češkem, Slovaškem, Poljskem,... imamo pa spomenike, ki nič ne povedo, npr. Teharje, ali pa vse pomešajo, npr. Spomenik žrtvam vseh vojn v Ljubljani. Lustracija po demokratičnih spremembah v Sloveniji ni bila izvedena, ker Demos za to ni imel moči. A za lustracijo ni prepozno. Npr. v Nemčiji in na Češkem le-ta še vedno poteka. Ampak tam je na voljo arhivsko gradivo nekdanje komunistične tajne politične policije.

Dr. Dimitrij Rupel je spregovoril o starem in novem režimu. Izpostavil je dve hipotezi: Komunistični novi razred, ki je prevzel oblast po 1942, ni imel pomislekov glede lustracije. Novi demokratični režim (1991) ni oblikoval novega razreda. Prepričan je, da sta demontaža Slovenske vojske in diplomacije zaskrbljujoči.

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve

Osamosvojitev Slovenije in njena vključitev v evropske integracije

vso.si 2018 02 15 pogovorni vecer vkljucitev slo v eu muzej ljubljana 0115. februar 2018 - SPOROČILO ZA JAVNOST

V četrtek, 15. februarja, je v Muzeju slovenske osamosvojitve potekal pogovorni večer z naslovom »Osamosvojitev Slovenije in njena vključitev v evropske integracije«, na katerem so sodelovale evropska poslanka ELS Patricija Šulin, asistentka evropske poslanke, prof. zgodovine in teologije ter svetnica MO Celje Karmen Kozmus ter podpredsednica Združenja VSO in večletna profesorica angleščine in nemščine ter ravnateljica Mojca Škrinjar. Na pogovornem omizju so gostje spregovorile o domoljubju doma, v Evropi in v izobraževalnih ustanovah. Spomnile so se dogodkov iz časa osamosvojitve, kakor so jih same doživljale ter trenutkov mednarodnega priznanja Republike Slovenije leta 1992.

Patricija Šulin je omenila, da je ob 25. obletnici slovenske osamosvojitve pripravila razpravo o slovenski osamosvojitvi v Evropskem parlamentu, pa tudi sicer se trudi, da z delom v Evropskem parlamentu pripomore k promociji slovenske osamosvojitve, slovenske kulture, maternega jezika in običajev. Pravi, da so Slovenke in Slovenci v svetu sicer zelo cenjeni in spoštovani, žal pa zunanja slovenska politika v zadnjem času meče slabo luč na nas.

Karmen Kozmus je nekaj časa poučevala na Gimnaziji v Mariboru in je zato spregovorila o stanju poučevanja o osamosvojitvi in na splošno o domoljubnih vsebinah v učnih načrtih pri predmetu zgodovina. Izpostavila je nekaj primerov dobre prakse. Kozmusova se je spomnila tudi obdobja osamosvojitve, njen oče je bil takrat pripadnik Teritorialne obrambe: ''Vedno sem bila ponosna na to, da sem hči Slovenca, ki se je boril za domovino.''

Mojca Škrinjar je spregovorila o domoljubju: ''Domoljubje pomeni navezanost, čustvo - to ne more biti omejeno na šolski predmet, domoljubje mora biti način življenja." Dejala je tudi, da imajo mladi premalo možnosti, da bi izrazili svojo ustvarjalnost, da nimajo priložnosti, da bi si nekaj ustvarili in da zato odhajajo v tujino. O mednarodnem priznanju pa je dejala: "Ko je bila Slovenija mednarodno priznana in je pred stavbo Organizacije združenih narodov zaplapolala slovenska zastava, sem se prvič počutila resnično varno."

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve

Od prvih večstrankarskih volitev in plebiscita, do samostojne Slovenije

vso.si 2018 02 14 pogovorni vecer sturm muzej ljubljana 0114. februar 2018 - SPOROČILO ZA JAVNOST

V sredo, 14. februarja, je v Muzeju slovenske osamosvojitve v Ljubljani potekal pogovorni večer na temo prvih večstrankarskih volitev 1990. Gost večera dr. Lovro Šturm je spregovoril o pripravah na prve večstrankarske volitve, ki so bile sicer svobodne, niso pa bile poštene, ter o plebiscitu o samostojnosti Republike Slovenije. Spomnil je, da so bili ključni zakoni za izvedbo osamosvojitve sprejeti s pičlo večino (1 ali 2 glasova) v zgodnjih jutranjih urah in če tega ne bi bilo, ne bi bilo osamosvojitve. 

Pogovor je moderiral predsednik Združenja VSO Aleš Hojs, dogodka pa sta se udeležila tudi podpredsednik Združenja VSO Franci Feltrin in generalni sekretar dr. Božo Predalič. Dr. Lovro Šturm je Muzeju slovenske osamosvojitve v trajno hrambo izročil spominske značke in pisemske ovojnice z žigom, ki so izšle v času plebiscita o samostojnosti Republike Slovenije.

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve

Dan samostojnosti in enotnosti na Prevaljah

vso.si 2017 12 22 dan samostojnosti prevalje 0225. december 2017 - SPOROČILO ZA JAVNOST

V petek, 22. decembra, je na Prevaljah na Koroškem potekala obeležitev Dneva samostojnosti in enotnosti ter slovesnost ob 7. obletnici delovanja Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve.

Ob 17.30 uri je najprej potekala sveta maša za domovino, kjer je uvodoma navzoče pozdravil predsednik tukajšnjega odbora Stašo Lodrant. Tako na maši kot kasneje v programu so sodelovali praporščaki Združenja VSO.

Praznovanje se je nadaljevalo v Družbenem domu na Prevaljah. V kulturnem programu so z domoljubnimi pesmimi in domoljubnimi recitali sodelovali Ansambel Zeme, Cita Galič, Dravograjski sekstet, Koroški otroški pevski zbor Mohorjan, Dominik Pečnik Zeme, mag. Martina Prevejšek in Vokalna skupina Breznik. Uvodne besede pozdrava so nam namenili dr. Matic Tasič, župan Občine Prevalje in predsednik Združenja VSO Aleš Hojs. Predsednik Hojs je ob tem dejal: »Kljub mnogim, ki si našega vstopa v civilno sfero niso želeli, se lahko pohvalimo s konkretnim delom - obeleževanjem dogodkov, ki bi sicer šli v pozabo.«

Slavnostni govornik je bil član predsedstva Združenja VSO Janez Janša, ki je dejal: »Slovensko državo smo postavili na dve skali.  Ena skala je demokratičen način, s katerim smo se odločili za lastno državo - narod si je 23. 12. 1990 na plebiscitu pisal sodbo sam, druga skala pa so vrednote. Ti dve skali bosta zdržali vse povodnji. Skali pa imata nekaj razpok: nismo dosegli sprave in nismo pokopali svojih rojakov. Na račun tega se opravičuje bratomorno ravnanje med in po 2. svetovni vojni. Druga razpoka je politična neenotnost v času osamosvajanja. Ne glede na to, smo Slovenci na plebiscitu dokazali, da smo zgodovinski narod. To je bil najpomembnejši trenutek v zgodovini Slovencev. Za domovino pa ni dovolj velikih stvari narediti zgolj enkrat. Pred nami so časi, ko bo pomembno, kako se bomo odločali. Hvala vsem, ki v Združenju VSO delujete in pomagate!«

V preddverju Družbenega doma na Prevaljah je bila na ogled tudi razstava Koroška v osamosvojitveni vojni.

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve

Tomšičev prispevek pri osamosvojitvi

vso.si 2017 12 14 predstavitev zbornika tomsic muzej ljubljana 0115. december 2017 - SPOROČILO ZA JAVNOST

V četrtek, 14. decembra 2017, je v prostorih Muzeja slovenske osamosvojitve potekala obeležitev 30. obletnice Litostrojske stavke. Uvodoma je navzoče pozdravil predsednik Združenja VSO Aleš Hojs. Sledil je ogled dokumentarca o Francetu Tomšiču, ki je tlakoval pot v demokratizacijo.

Gosta večera sta bila dr. Marjeta Humar iz Društva sv. Jakoba in mag. Igor Podbrežnik iz Društva Demos na Kamniškem. Dr. Humarjeva je kritično spregovorila o šoli, ki ne uči o osamosvojitvenih časih. Spomnila je tudi, da spomin na osamosvojitev, na vse, kar se je takrat dogajalo, na ljudi, ki so sodelovali, izpostavili svojo službo, kariero, družino, da spomin na te ljudi ugaša. Tako danes Tomšič nima nobenega obeležja v Sloveniji, prav pa bi bilo, da bi ga imel v Ljubljani, kjer je Tomšič izrekel pomenljive besede, da Slovenija potrebuje svojo puško in svojo mošnjo. Mag. Igor Podbrežnik je v nadaljevanju predstavil zbornik prispevkov s simpozija France Tomšič in njegov čas.

V zaključnem delu je generalni sekretar Združenja VSO dr. Božo Predalič izrazil veselje nad postavitvijo razstave o Francetu Tomšiču v Muzeju slovenske osamosvojitve, kar je kamenček v mozaiku, ki pripomore k boljšemu poznavanju slovenske osamosvojitve in demokratizacije.

Razstavo o Francetu Tomšiču sta odprla Marjeta Humar in dr. Božo Predalič. Razstavo si lahko ogledate vsak torek in četrtek med 10. in 14. uro ali ob sredah med 13. in 17. uro. Ogled je možen tudi po dogovoru izven uradnih ur.

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve

Pogovorni večer ob 30. obletnici Litostrojske stavke

vso.si 2017 12 07 obletnica litostrojske stavke muzej ljubljana 018. december 2017 - SPOROČILO ZA JAVNOST

V četrtek, 7. decembra, je v Muzeju slovenske osamosvojitve v Ljubljani potekal pogovorni večer ob 30. obletnici Litostrojske stavke, ki je pomembno vplivala na nadaljnji potek procesov demokratizacije in osamosvojitve. V pogovoru z naslovom »Razbitje partijskega monopola in začetek večstrankarskega sistema kot uvod v osamosvojitvene procese« sta sodelovala takratni udeleženec stavke v Litostroju Jože Erčulj in prvi predsednik Sindikata strojnega osebja Slovenije in Istre Slavko Kmetič.

Na začetku pogovora je navzoče pozdravil generalni sekretar dr. Božo Predalič, ki je dejal, da je pomembno, da se spominjamo dogodkov v času nastanka naše države, saj smo le tako lahko imuni na manipulacije in omalovaževanje osamosvojitvenih dogodkov s strani tistih, ki si osamosvojitve niso želeli.

Erčulj je sprva opisal, kako je nastalo podjetje Litostroj in kako je prišlo do stavke, se spomnil srečanja s Francetom Tomšičem in analiziral današnje stanje družbe, ko mnogi niti ne vedo več, kdo je France Tomšič in kako velik prispevek je prinesel k večstrankarskemu sistemu.

Kmetič je analiziral vlogo današnjih sindikatov in dejal: »Agenda leve mafije je, da izgubimo ves arhivski spomin na to, kar se je zgodilo, namesto da bi analizirali, kaj je bilo narobe? Volitve so rešitev. Če bi ljudje spoznali moč svojega glasu, da nagradijo ali utišajo tiste, ki so na oblasti, bi bile spremembe možne.« Spomnil je na ključne pridobitve stavke v Litostroju, ki so bile, da je bila beseda stavka sploh prvič omenjena, da je bil izvoljen stavkovni odbor, da je bila dana nezaupnica režimskim sindikatom in da so opozorili na zablode komunističnega režima.«

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve

Pogovorno omizje "Preprečitev mitinga resnice''

vso.si 2017 11 30 preprecitev mitinga resnice muzej ljubljana 011. december 2017 - SPOROČILO ZA JAVNOST

V četrtek, 30. novembra, je v Muzeju slovenske osamosvojitve potekalo pogovorno omizje na temo »Preprečitev mitinga resnice«, kar je bilo ključno za nadaljevanje procesa slovenske osamosvojitve. Gosta omizja z naslovom »Vloga Sindikata strojnega osebja Slovenije in Istre pri preprečitvi srbskega vdora v Slovenijo« sta bila Slavko Kmetič, predsednik sindikata in Franci Kokošar, član Sindikata strojnega osebja Slovenije in Istre in nadzornik lokomotiv.

Uvodoma je navzoče pozdravil generalni sekretar Združenja VSO dr. Božo Predalič, ki je dejal, kako pomembno je, da se obeležujejo tovrstni dogodki za podrobno osvetlitev časa osamosvojitve, saj si danes mnogi prizadevajo, da bi ta čas omalovaževali, mu zmanjšali pomen ali pa celo po svoje kreirali potek procesa osamosvojitve Slovenije. Nato so si navzoči ogledali kratek film o vlogi Sindikata strojnega osebja Slovenije in Istre v procesih demokratizacije in osamosvojitve Slovenije.

Slavko Kmetič je sprva orisal razmere v Jugoslaviji in obrazložil, zakaj je do mitingov sploh prihajalo, kako je Milošević hitro prišel do popularnosti in kako se je krepila hegemonija Srbije. S Kokošarjem sta opisala, kako so se na železnici pripravljali na napovedan miting v Ljubljani, ki naj bi bil 1. 12. 1989, ter kako se je vse skupaj končalo. Na koncu sta poudarila še izjemen pomen, ki so ga imele železnice pri preprečitvi mitinga. "Policija je popolnoma minimizirala ali ignorirala vlogo železnice, čeprav je bila v resnici odločilna," je dejal Slavko Kmetič, Kokošar pa je pripomnil: ''Strojevodje smo bili mnenja, da je to, da ne vozimo mitingaških vlakov, naša dolžnost. Leta 2009 pa se je pojavila trditev, da ima posebne zasluge za to, da do mitinga ni prišlo, policija.'' Ob zaključku sta analizirala pomen preprečitve mitinga za nadaljnji proces osamosvajanja Slovenije. ''Preprečitev mitinga je zelo pomemben dogodek, ki se lahko postavi ob bok posvetu v Poljčah in ostalim velikim dogodkom,'' je sklenil Kmetič.

V Muzeju slovenske osamosvojitve je v tem času na ogled tudi priložnostna razstava, v kateri je razstavljena uniforma železničarjev iz takratnega obdobja. Muzej je odprt ob torkih in četrtkih od 10. do 14. ure ter ob sredah od 13. do 17. ure. Vabljeni!

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve

Mednarodna konferenca v Muzeju VSO

vso.si 2017 11 17 mednarodna konferenca muzej ljubljana 0118. november 2017 - SPOROČILO ZA JAVNOST

V Muzeju slovenske osamosvojitve na Cankarjevi cesti 11 v Ljubljani je v petek, 17. novembra, potekala mednarodna konferenca, na kateri je z referatom nastopil tudi Aleš Hojs, predsednik Združenja VSO. Hojs je izraelskim udeležencem iz Israel Public Diplomacy Foruma in domačim iz Inštituta dr. Jožeta Pučnika, predstavil proces slovenske osamosvojitve in ob tem dejal: »Ni pomembno, koliko časa vojna traja, pomembno je, na kakšen način si izboriš samostojnost. Žal se pri nas omalovažuje osamosvojitev s krilatico, da je bila to ''zgolj'' desetdnevna vojna, vendar je bolj pomembno to, da smo imeli malo žrtev.«

Z referati na temo demokracije in varnosti so nastopili še prof. Eytan Gilboa, prof. Uriya Shavit, dr. Milan Zver in Boštjan Perne. Konference se je udeležil tudi generalni sekretar dr. Božo Predalič.

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve

Razstava ''Koroška v osamosvojitveni vojni''

vso.si 2017 07 06 razstava koroska v vojni ljubljana 016. julij 2017 - SPOROČILO ZA JAVNOST

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve vabi na ogled priložnostne razstave ''Koroška v osamosvojitveni vojni'' v prostorih Muzeja slovenske osamosvojitve na Cankarjevi cesti 11 v Ljubljani. Razstavo si je mogoče ogledati ob torkih in četrtkih, od 10., do 14. ure ter ob sredah, od 13., do 17. ure. Vljudno vabljeni!

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve

Razstava ''Vojna za slovenijo'' v prostorih Državnega zbora RS

vso.si 2017 07 05 razstava v dz ljubljana 015. julij 2017 - SPOROČILO ZA JAVNOST

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve vabi v tednu od 3., do vključno 8. julija, v preddverje Državnega zbora RS na ogled razstave z naslovom ''Vojna za Slovenijo: poročanje slovenskih tiskanih medijev'', ki je nastala ob obeležitvi obletnice samostojnosti Republike Slovenije. Razstava ponuja sistematičen vpogled v poročanje dveh slovenskih tiskanih medijev, Dela in Dnevnika, o dogodkih v času vojne za Slovenijo. Razstavo si je možno ogledati do sobote, 8. julija, vsak delovnik, od 9., do 15. ure. Vljudno vabljeni!

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve

Akademija in razstava "Vojna za Slovenijo - poročanje slovenskih tiskanih medijev"

vso.si 2017 06 26 akademija porocanje medijev Ljubljana 0227. junij 2017 - SPOROČILO ZA JAVNOST

V ponedeljek, 26. 6. 2017, sta v prostorih Muzeja slovenske osamosvojitve potekali akademija in odprtje razstave z naslovom "Vojna za Slovenijo - poročanje slovenskih tiskanih medijev".

Navzoče je uvodoma pozdravil generalni sekretar Združenja VSO Božo Predalič, na akademiji pa so sodelovali Janez Janša, Igor Bavčar in Tone Krkovič. Pogovor je povezoval moderator Igor Pirkovič.

Krkovič je spregovoril o razoroževanju slovenske Teritorialne obrambe, ki pa je v bistvu pomenila samorazorožitev, saj bi se med akterji težko našel kdo, ki ni slovenske narodnosti. Medtem, ko so nekateri mislili, da bo osamosvojitev Slovenije zgolj operetna, smo s postrojem pokazali, da  v resnici mislimo resno. Imeli smo vojsko, ki se je nikoli ne bomo sramovali. V nadaljevanju je poudaril, da je veličina vojne za samostojnost Slovenije v tem, da smo si Slovenci upali iti mimo vseh zveznih določil, kar predstavlja uspešno uporništvo, ki je pogoj za razvoj neodvisnega naroda.

Bavčar se je osredotočil na nasprotovanje osamosvojitvi Slovenije v takratnih tiskanih medijih. Izpostavil je, kako so nasprotniki (kot sta Veno Karbone oz. Neven Borak in Meden) v svojih objavah kar tekmovala, kdo bo bolj proti. Kučanova izjava, da osamosvojitev ni njegova intimna opcija ali izjava Stanovnika, so odmevale v medijih, saj to niso bili nepomembni ljudje. Dodal je tudi, da je bilo ob koncu oboroženih spopadov zoper agresorje podanih preko 300 ovadb, a vse so padle.

Tudi Janez Janša je potrdil, da je celotna resnica zapisana v tiskanih medijih tistega časa, le brati je treba in povezovati. Ko je nekoč ponovno bral Dnevnik iz leta 1991, je bil presenečen, da je bilo veliko stvari, zapisanih v takratnih medijih, nikoli več ponovljenih.

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve

Pogovorno omizje ''Zavzetje skladišča JLA v Borovnici''

vso.si 2017 06 14 pogovorno omizje borovnica ljubljana 0115. junij 2017 - SPOROČILO ZA JAVNOST

V sredo, 14.6.2017 je v Muzeju slovenske osamosvojitve potekalo pogovorno omizje o zavzetju skladišča orožja JLA v Podstrmecu pri Borovnici.

Uvodoma je navzoče pozdravil predsednik Združenja VSO Aleš Hojs. V pogovoru sta sodelovala Tone Krkovič in Boris Mikuš, moderator pa je bil Marjan Soko. Krkovič je orisal razmere maja 1990, ko je potekala razorožitev TO, po njegovem samorazorožitev. Poudaril je, da se je Borovnica zgodila, ker smo bili razoroženi. Borovnica je bila logistična akcija stoletja, v kateri je 23 fantov brez žrtev, 28. junija 1991, drugi dan oboroženih spopadov v vojni za Slovenijo, zavzelo skladišče orožja JLA v Borovnici.

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve

Pogovorno omizje o procesu proti četverici JBTZ

vso.si 2017 05 31 pogovorno omizje jbtz ljubljana 011. junij 2017 - SPOROČILO ZA JAVNOST

V sredo, 31. maja, je v Muzeju slovenske osamosvojitve potekalo pogovorno omizje z akterjema v procesu JBTZ: Janezom Janšo in Davidom Tasićem. Oba sta bila v letu 1988 novinarja tednika Mladina. 

Janša in Tasić sta uvodoma analizirala dogajanje v letu 1988 in potegnila vzporednice z današnjim dogajanjem. Tasić je ob tem izpostavil, da so Janša, Borštner, Zavrl in on sam, takrat osvajali prostor demokracije in da je bil boj težek. Janša pa je dejal, da ni dosti razlike od takrat, še več je birokracije. Janša je spomnil tudi na zborovanja Odbora za varstvo človekovih pravic, kjer se je pela celotne Zdravljica, potem pa so nam pustili le 7. kitico, kljub temu, da je celotna pesem izjemna po vsebini. Tasić je dejal, da je bilo vojaško povelje - zloglasni dokument, zaupno povelje št. 5044-3 - prvi materialni dokaz, da se nekaj pripravlja. Dokument je prišel do Tasića, ker je bil notranjepolitični urednik. Že po tedanji ustavi je bilo vmešavanje vojske v civilno sfero nelegalno. Janša je nato spomnil na veliko sprenevedanje takratnega političnega vrha, češ, da o aretacijah ni nič vedelo. Kasneje se je pokazalo, da ni bilo tako in da obstaja beležka iz Brionov, iz katere je razvidno, da sta se Kadijević in Kučan dogovarjala, koliko let zapora naj dobi vsak od vpletenih. Žalostno pa je dejstvo, da je veliko mladih danes nostalgičnih do časov, ki jih sploh ne pozna.

V nadaljevanju sta Tasić in Janša spregovorila tudi o tem, koliko informacij je prišlo mimo zaporniških oken v času zborovanj in oblikovanja kritične mase, ki je sprožila demokratične premike. Komentirala sta tudi spremembo, sprva oporečniškega tednika Mladina, ki je že kmalu zatem postal nenaklonjen osamosvojitvenim težnjam slovenskega naroda - naj spomnimo samo na objavo članka "Samostojna Slovenija, ne, hvala!" leta 1991. 

Na koncu je pesnik Tone Kuntner ponovil besedilo Ivana Cankarja, ki ga je izrekel Ivan Borštnar: "Jaz bratje pa vem za domovino in mi vsi jo slutimo..." Po njegovem je to ključni stavek slovenske pomladi.

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve (foto: Robert Fojkar)

Razstava o procesu proti četverici JBTZ

vso.si 2017 05 31 rastava jbtz ljubljana 011. junij 2017 - SPOROČILO ZA JAVNOST

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve je ob obletnici procesa proti četverici JBTZ v prostorih Muzeja slovenske osamosvojitve pripravilo priložnostno razstavo s slikami iz dogajanja leta 1988, ko se je na Roški cesti v Ljubljani rojevala slovenska pomlad. 

Ogled priložnostne razstave je mogoč po predhodnem dogovoru preko e-maila: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve

25-letnica mednarodnega priznanja Slovenije

vso.si 2017 05 22 omizje mednarodno priznanje slovenije ljubljana 0123. maj 2017 - SPOROČILO ZA JAVNOST

V ponedeljek, 22. maja, je v Muzeju slovenske osamosvojitve v Ljubljani potekal pogovorni večer ob 25-letnici mednarodnega priznanja Slovenije in sprejema v OZN, ki je bilo ravno na dan 22. 5. 1992.

Na pogovoru, ki ga je povezoval veleposlanik mag. Igor Senčar, sta sodelovala takratni zunanji minister dr. Dimitrij Rupel in nadškof dr. Anton Stres. Ob tem je Stres spomnil na besede papeža Janeza Pavla II: ''Kultura je podlaga za politično suverenost''. Takratni papež je, namreč, 12. 1. 1992 prišel v pisarno svetega sedeža in dejal: ''Jutri bomo priznali Slovenijo in Hrvaško, pripravite vse papirje''. 13. januarja je sledilo priznanje Vatikana in takratne evropske skupnosti. Rupel je na pogovornem omizju, med drugim, predstavil tudi svojo novo knjigo ''Železo in žamet'', ki je nastala ob 25-letnici vključitve Slovenije v mednarodno javnost.

Pogovora sta se udeležila predsednik Združenja VSO Aleš Hojs in generalni sekretar Združenja VSO dr. Božo Predalič.

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve

Obvestila članom

Kontakt

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve

Zaloška cesta 65, 1000 Ljubljana

tel.: 08 382 35 30

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Kontakt za medije:
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Z uporabo naših spletnih storitev soglašate z uporabo piškotkov. Želim izvedeti več >>