Muzejska zbirka

Prvi simpozij ''Kako končati tranzicijo in vzpostaviti demokracijo?''

vso.si 2018 02 21 simpozij vso zzr muzej ljubljana 0122. februar 2018 - SPOROČILO ZA JAVNOST

V sredo, 21. februarja, je v Muzeju slovenske osamosvojitve v soorganizaciji z Zborom za republiko potekal prvi od štirih simpozijev z naslovom »Kako končati tranzicijo in vzpostaviti demokracijo?«. Na prvem simpoziju so bili razpravljavci dr. Andrej Umek, Aleš Hojs, dr. Andreja Valič Zver in dr. Dimitrij Rupel, moderator pa je bil dr. France Cukjati.

Dr. Andrej Umek se je v svojem referatu zavzel za več gospodarske svobode in gospodarstvo, ki je kompatibilno z osnovnimi človekovimi pravicami. "Za svobodno gospodarstvo je treba nujno reformirati davčni sistem, ki nam bo zagotovil konkurenčnost na evropskem trgu".

Predsednik Združenja VSO Aleš Hojs je spregovoril o problematiki Slovenske vojske. Hojs je navedel primere bojev v zgodovini, iz katerih je jasno razvidno, da varnostno-obrambni sistem ni mogoče izboljšati le z višjimi sredstvi. Eden boljših primerov je vojna za Slovenijo, kjer za zmago Slovencev denar ni igral vloge. Še danes množica narodov v svetu ni nacija, mi smo si to izborili v osamosvojitveni vojni 1991.

Dr. Andreja Valič Zver je spregovorila o spravi v slovenski družbi. Dejala je, da EU temelji na vrednotah demokracije in pravne države. Manjka nam refleksije, kdo smo. Evropa bo obstala na teh vrednotah, ali pa je ne bo. Kdor prihaja v Evropo, mora evropske vrednote spoštovati.  "Osnova za spravo je pravna država: pravica vedeti, pravica do poprave krivic, pravica do zakonitosti, zagotovilo neponavljanja". Slovenija ima 12.000 pogrešanih oseb, za katere ni mrliških listov. Opozorila je tudi, da je narobe, da praznujemo napačne dogodke in prelomnice in da imamo postavljene spomenike morilcem. V Sloveniji nimamo spomenika, ki bi obeleževal spomin na žrtve nedemokratičnega komunističnega režima, kot ga imajo na Madžarskem, Češkem, Slovaškem, Poljskem,... imamo pa spomenike, ki nič ne povedo, npr. Teharje, ali pa vse pomešajo, npr. Spomenik žrtvam vseh vojn v Ljubljani. Lustracija po demokratičnih spremembah v Sloveniji ni bila izvedena, ker Demos za to ni imel moči. A za lustracijo ni prepozno. Npr. v Nemčiji in na Češkem le-ta še vedno poteka. Ampak tam je na voljo arhivsko gradivo nekdanje komunistične tajne politične policije.

Dr. Dimitrij Rupel je spregovoril o starem in novem režimu. Izpostavil je dve hipotezi: Komunistični novi razred, ki je prevzel oblast po 1942, ni imel pomislekov glede lustracije. Novi demokratični režim (1991) ni oblikoval novega razreda. Prepričan je, da sta demontaža Slovenske vojske in diplomacije zaskrbljujoči.

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve

Obvestila članom

Kontakt

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve

Zaloška cesta 65, 1000 Ljubljana

tel.: 08 382 35 30

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Kontakt za medije:
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Z uporabo naših spletnih storitev soglašate z uporabo piškotkov. Želim izvedeti več >>