Muzejska zbirka

Pogovorni večer o dr. Jožetu Pučniku

vso.si 2018 03 28 pogovorni vecer o pucniku ljubljana 0129. marec 2018 - SPOROČILO ZA JAVNOST

V sredo, 28. marca, je v prostorih Muzeja slovenske osamosvojitve potekal pogovorni večer o spominih na dr. Jožeta Pučnika. Gost večera je bil Gorazd Pučnik, sin Jožeta Pučnika, pogovor pa je povezoval predsednik Društva političnih zapornikov in drugih žrtev komunističnega nasilja David Tasić.

Gorazd Pučnik je o svojem očetu spregovoril zelo osebno. Pripovedoval je o času, ki ga je oče dvakrat preživel v zaporu ter kako sta ga ti zaporniški izkušnji zaznamovali. Pri tem je poudaril dejstvo, da je zapor očeta le še bolj utrdil, saj mu je ta izkušnja dala več preciznosti in jasnosti, kar se kaže v ne več toliko ideoloških, ampak naenkrat v zelo konkretnih člankih v knjigi Kultura, družba in tehnologija. Jože Pučnik je bil eden redkih, ki je konkretno, v članku o kmetijstvu celo v natančnih številkah, kritiziral Jugoslavijo z vidika ekonomije in opozarjal na dejstvo, da sistem ne deluje. Opozarjal je na inflacijo, ki je bila takrat tako huda, da denar izven države ni bil vreden nič in na pomembnost kmetijstva v časih, ko je vladala skorajda lakota, saj je bil v rabi sistem bonov.

Gorazd Pučnik je še posebej izpostavil način ustrahovanja, ki se ga je posluževala takratna komunistična oblast. Oblast je s ponavljanjem določenih stvari »normalizirala ljudi«, jih prepričevala v to, kaj je prav in kaj ne. Ljudje so bili navajeni, da je v oblast treba slepo verjeti – kdor ni, je šel, kot je Pučnik duhovito primerjal, »na grmado«. Posamezniki, ki so imeli sicer utemeljene argumente proti oblasti, je oblast najprej degradirala, nato pa eliminirala. Tako je tudi Jože Pučnik dvakrat končal za zaporniškimi rešetkami. A oblast ga kljub vsemu ni uspela zlomiti – vsakič se je vrnil, še bolj utrjen in še bolj zavzet, da ravna, kot je nekoč svetoval tudi svojemu sinu: »Imeti prav ne pomeni nič, če ničesar ne ukreneš«.

Dr. Jože Pučnik, politični disident, se je v ključnih letih Slovenske pomladi vrnil v rodno domovino in s svojim znanjem, modrostjo in ljubeznijo do slovenskega naroda bistveno pripomogel k osamosvojitvi Republike Slovenije. Kot vodja koalicije DEMOS, ki je imela za svoje osnovno poslanstvo osamosvojitev Slovenije, je dosegel razpis plebiscita 23. decembra 1990, na katerem smo se Slovenci odločili, da želimo živeti v samostojni in neodvisni državi RS, nato pa storil vse potrebno, da se je volja ljudstva uresničila.

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve

Obvestila članom

Kontakt

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve

Zaloška cesta 65, 1000 Ljubljana

tel.: 08 382 35 30

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Kontakt za medije:
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Z uporabo naših spletnih storitev soglašate z uporabo piškotkov. Želim izvedeti več >>