Muzejska zbirka

Tretji simpozij ''Vzpostavimo pravno in pravično državo''

vso.si 2018 03 07 simpozij vso zzr muzej ljubljana 018. marec 2018 - SPOROČILO ZA JAVNOST

V sredo, 7. marca, je v Muzeju VSO potekal tretji od štirih simpozijev v soorganizaciji Zbora za republiko in Združenja VSO. Na tretjem simpoziju so razpravljavci razpravljali o slovenskem pravosodju od časa osamosvojitve naprej ter o pravni in pravični državi, kakršna bi Slovenija morala biti. Uvodni pozdrav je zbranim namenil moderator večera dr. France Cukjati.

Prvi razpravljavec dr. Lovro Šturm je spregovoril o problematiki šolstva, ki daje prevelik poudarek zgolj maturitetnemu uspehu, kar ni dobro za nadaljnji študij prava. Šturm je govoril tudi o pomenu pravice do poštenega sojenja, pravici do pristnega in nepristranskega sojenja, kar bi z ustavo določena pravna država morala zagotavljati.

Drugi razpravljavec dr. Mitja Deisinger je spomnil, da bi bile poleg reform v sodstvu nujne spremembe tudi na področju zdravstva in Slovenske vojske. Deisinger je omenil primer Zakona o stavki, ki je še iz časov SFRJ in da imamo tak predpis že celo obdobje od osamosvojitve. Ostanke starih ureditev, vse zakone izpred osamosvojitve, bi bilo potrebno anulirati in zamenjati z novimi.

Tretji razpravljavec dr. Ernest Petrič je spregovoril o pogledu na slovensko pravno državo po devetih letih prakse na Ustavnem sodišču. Pravna država je država, v kateri vlada pravo. Pred zakoni so vsi enaki. Šli smo iz Jugoslavije, Jugoslavija pa še ni šla iz Slovenije. Ob tem je dr. Mitja Deisinger menil, da enotna sodna praksa ni edina stvar, ki jo moramo zagotoviti. Privilegiranje nekaterih in diskriminacijo drugih je v demokratični družbi treba izločiti iz misli in dejanj. V nadaljevanju je dr. Ernest Petrič spregovoril o razumevanju prava, da naj sodstvo ne bo dekla oblasti. »Bistvo prava je pot do pravičnosti. Pot je poštenje. Pravna družba je tek na dolge proge, pomembna je tudi izobraženost.« 

Četrti razpravljavec akademik dr. Janko Kos pa je spregovoril o vlogi in pomenu Srednje Evrope, kjer so danes skoncentrirani narodi z najmočnejšo zavestjo: Madžarska, Češka, Poljska.

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve

Obvestila članom

Kontakt

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve

Zaloška cesta 65, 1000 Ljubljana

tel.: 08 382 35 30

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Kontakt za medije:
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Z uporabo naših spletnih storitev soglašate z uporabo piškotkov. Želim izvedeti več >>