Muzejska zbirka

30 let tez za novo slovensko ustavo

vso.si 2018 04 25 obletnica pisateljske ustave ljubljana 0126. april 2018 - SPOROČILO ZA JAVNOST

V sredo, 25. aprila, je v Muzeju VSO potekala obeležitev 30. obletnice objave ustavnega osnutka ''Teze za novo slovensko ustavo'', javnosti poznano kot ''Pisateljsko ustavo'', predstavljeno na javni tribuni v Cankarjevem domu.

Uvodoma je navzoče pozdravil generalni sekretar Združenja VSO dr. Božo Predalič, ki je poudaril prispevek slovenskih intelektualcev pri postavitvi intelektualnih temeljev procesa slovenske osamosvojitve.

Prof. dr. Stane Granda je spregovoril o začetkih ustavnosti pri Slovencih. Dejal je, da je bila t.i. Pisateljska ustava prvi korak k osamosvojitvi, ki se je začela ravno s pravom. Spomnil je tudi, da Slovenci prej ustave nismo imeli, saj je bila ustava za nas oblast. Ustavno sodišče v bivši državi ni imelo nobene vloge.

Dr. Peter Jambrek je govoril o pomenu 57. številke Nove revije, kjer je bil prvič v zgodovini slovenskega naroda predstavljen njegov nacionalni program, program narodove samobitnosti. Ker je bilo v prispevkih poudarjeno, da je država slovenskega naroda utemeljena na ustavi, je bilo pisanje ustave logično nadaljevanje pisanja 57. številke Nove revije. ''Pisateljska ustava'' pomeni preboj, ker v ustavi ni bilo nikjer omembe Jugoslavije. Slednje pa ni bilo všeč CK ZK, pritoževali so se, da v ustavi ni omembe delavskega razreda in socialističnega samoupravljanja, da se omenja delitev oblasti ipd.

Teze za novo slovensko ustavo sta aprila 1988 Janez Janša in Igor Bavčar objavila v Časopisu za kritiko znanosti.

Pogovorni večer je moderiral zgodovinar Metod Berlec.

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve

Obvestila članom

Kontakt

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve

Zaloška cesta 65, 1000 Ljubljana

tel.: 08 382 35 30

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Kontakt za medije:
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Z uporabo naših spletnih storitev soglašate z uporabo piškotkov. Želim izvedeti več >>