Muzejska zbirka

Javna tribuna »Sestrelitev agresorskega helikopterja JNA«

vso.si 2018 06 27 javna tribuna mrlak ljubljana 0128. junij 2018 - SPOROČILO ZA JAVNOST

V sredo, 27. junija, je v Muzeju VSO potekala javna tribuna »Sestrelitev agresorskega helikopterja JNA v Rožni dolini 1991«. Uvodne besede in spomin na dogodek je podal moderator podpredsednik Združenja VSO Franci Feltrin. Na tribuni so sodelovali predsednik Združenja VSO Aleš Hojs, predsednik Društva MORiS Kočevska Reka brigadir Tone Krkovič in zgodovinar prof. dr. Stane Granda.

Predsednik Aleš Hojs je dejal, da je naše združenje zavezano k obeležitvi dogodkov, ki so ključno pripomogli k zmagi v vojni za Slovenijo. Sem sodi tudi današnja javna tribuna, na kateri operiramo z dejstvi. Zračni prostor je bil v tistem trenutku zaprt, nujno je bilo vsakršno plovilo, ki bi v ta prostor zašlo, sestreliti. Vse to so dejstva. Resnici na ljubo, gospod Mrlak ni prestopil na slovensko stran, čeprav je kot pilot imel idealno priložnost. S tem v zvezi si lahko ogledate tudi nekaj izjav iz 33. nujne seja Odbora za obrambo z dne 13. 4. 2016, ki so dostopne tukaj

Krkovič je dodal, da je zanimivo, da se kopilota, Makedonca po rodu, nikjer niti ne omenja. Mrlak je bil jugoslovanski pilot, pika! Polno manipulacij je ob spornem nastopu ministrice Katičeve obelodanila RTV SLO v svojem prispevku. Zanimivo je tudi, da Nova24TV na ta dogodek sploh ni bila povabljena. Prebeg k nam je bil enostaven. Tega Mrlak ni naredil. Krkovič se je zavzel za pomoč družini, vrednotno-moralno pa ni prav, da se družino Mrlak vabi na sprejem svojcev umrlih v vojni za Slovenijo, saj gre pri tem za omalovaževanje svojcev slovenskih vojakov, ki so bili ubiti s strani agresorja.

O spominih na 27. junij 1991 je spregovoril tudi profesor zgodovine dr. Stane Granda: »Vse gre v smeri zmanjševanja pomena osamosvojitvene vojne. Temu se moramo upreti. Politiziranje Slovenske vojske je po ustavi prepovedano. Nasprotniki osamosvojitve si prisvajajo celotno civilno družbo, imamo samo še Združenje VSO in Društvo MORiS Kočevska Reka«.

Navzoči so izrazili obžalovanje, da sta društvi Sever in ZVVS podlegli politizaciji. Čas je, da se predsednik in vrhovni poveljnik Slovenske vojske Borut Pahor oglasi in zavzame za ohranitev in spoštovanje Slovenske vojske, ki je zmagala vojno za Slovenijo 1991.

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve

Obvestila članom

Kontakt

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve

Zaloška cesta 65, 1000 Ljubljana

tel.: 08 382 35 30

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Kontakt za medije:
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Z uporabo naših spletnih storitev soglašate z uporabo piškotkov. Želim izvedeti več >>