Novice

30 LET DEMOSA

vso.si 2019 12 04 30 let Demosa muzej ljubljana 017. december 2019 - SPOROČILO ZA JAVNOST

V sredo, 4. decembra, je v prostorih muzeja VSO potekala obeležitev 30. obletnice nastanka koalicije Demos, ki je spomladi 1990 zmagala na prvih večstrankarskih volitvah po 2. svetovni vojni. Uvodoma je zbrane nagovoril predsednik Združenja VSO Aleš Hojs, ki je pozdravil tudi vse eminentne goste večera: dr. Dimitrija Rupla, predsednika takratne SDZ, Marjana Podobnika, predstavnika takratne SKZ, Ignaca Polajnarja, predstavnika takratne SKD, mag. Branka Grimsa, predstavnika takratne SDZS, Francija Feltrina, predstavnika takratne stranke Zelenih Slovenije ter Lojzeta Peterleta, predsednika osamosvojitvene vlade.

Zgodovinarka dr. Andreja Valič Zver, ki je pogovor povezovala, je v predgovoru opozorila na žalostno dejstvo, da se danes namesto pravih junakov slavi »zlata teleta« medvojnih in povojnih morilcev. Kljub krivicam se, tudi na področju zgodovine, dogajajo premiki. Na podlagi dokumentov, zbranih v njeni knjigi Demos, pa tudi sama dokazuje, da je bil Demos vodilna sila osamosvojitve.

Franci Feltrin, podpredsednik kluba Demo, je spregovoril o nastanku Zelenih Slovenije 11. 6. 1989 v Mostecu ter o tem, kako so 3. decembra 1989 podpisali zapisnik o vstopu v koalicijo Demos. Ko je Dušan Plut to izvedel, je bil ogenj v strehi. Vse do danes Feltrina noben zgodovinar ni vprašal, kako je bilo?

Dr. Dimitrij Rupel je v svojem prispevku orisal razmere ob nastanku Demosa. Živeli smo v komunistični družbi in najprej smo morali ustanoviti alternativne institucije, od Nove revije, Demosa in države, ker v tedanjih uradnih institucijah za nas ni bilo prostora. Da smo želeli svojo državo, nam do danes niso oprostili. Po njegovih besedah sta bili dve leti Demosa dve leti nelagodja za naše nasprotnike. Vsi tisti, ki so Demos ustanavljali, so bili neprimerni za klasično politiko. Želeli so narediti državo in to so naredili. Komunisti pa so se v trenutku, ko je Demos razpadel, spremenili.

Marjan Podobnik je spregovoril o nastanku Slovenske kmečke zveze. Ivan Oman je ob izbiranju kandidatov za politike dejal: »Prepričani moramo biti, da je sposoben in zanesljiv!«.

Branko Grims je dejal, da je bil čas Demosa veličasten čas. SDZS je bila ustanovljena iz litostrojskega štrajka, vodja je bil France Tomšič, ki je direktno povedal, da nam gre za oblast, da gremo na volitve zato, da vržemo komuniste z oblasti. Kasneje je SDZS prevzel dr. Jože Pučnik. Ni res, da sta bila narod in politika enotna. Leta 1989 je izšel Gorenjski glas, kjer je Kučan izjavil, da “nekateri sanjajo o samostojni Sloveniji a jim tega ne bomo dovolili”. Demos se je z vsem srcem boril za samostojno Slovenijo, le komunisti so reševali svoje kariere.

Peterle je v svojem prispevku opisal srečanje na domu Ivana Omana 27. oktobra 1989. Pred tem srečanjem je bilo veliko sestankov. Zmenili so se, da gredo v skupen nastop. Ko so organi strank vstop v Demos potrdili na svojih sejah, so ga tudi uradno podpisali.

Ob koncu srečanja je dr. Andreja Valič Zver vse goste pozvala naj o Demosu čim več pišejo in objavljajo, saj mora spomin na to zlato dobo nastanka naše države ostati v nauk mladim generacijam, ki sledijo.

Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve

Obvestila članom

Kontakt

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve

Zaloška cesta 65, 1000 Ljubljana

tel.: 08 382 35 30

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Kontakt za medije:
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Z uporabo naših spletnih storitev soglašate z uporabo piškotkov. Želim izvedeti več >>