Novice

SPOMINSKI POHOD NA CESARSKI VRH

POČASTITEV 30 LET DRŽAVNOSTI in 8. SPOMINSKI POHOD NA CESARSKI VRH

 

10. julija 2021, na sončno soboto, je letos organizaciji združenja VSO Logatec potekal že tradicionalni pohod na Cesarski vrh. Letos je bila še posebej obeležena 30. obletnica samostojnosti naše države.

Dva izjemna gosta sta letos s svojo prisotnostjo in nagovoroma navdušila skoraj 200 prisotnih. To sta predsednik Državnega sveta RS, g. Alojz Kovšca, in msgr. dr. Jože Plut, prvi vojaški vikar v samostojni Sloveniji, ki je na Cesarskem vrhu tudi daroval sveto mašo za umrla vojaka Miroslava Moljka in Antona Žaklja. Oba gosta sta tudi veterana vojne za Slovenijo in sta resnično iz srca in z velikim domoljubnim čutom nagovorila ljudi.

Najprej nas je med sveto mašo na zelo pozitiven način nagovoril dr. msgr. Jože Plut, ki je dejal, da je ob 30 obletnici samostojnosti prisotnega vse preveč pesimizma in nezadovoljstva, ker ne vidimo tistega dobrega, kar smo v tem času dosegli. Tega pa je ogromno! Demokracijo, samostojno državo, napredek, ki smo ga dosegli. Na gospodarskem, intelektualnem, verskem področju … in če tega ne vidimo, pomeni, da je v našem življenju nekaj narobe. »Veselite se z veselimi in jokajte z jokajočimi« - nikjer pa ne piše tisto, kar smo si Slovenci vzeli za narodni hobi: »Jamrajte z jamrajočimi?!«. Skozi čudovito svetopisemsko zgodbo o Jožefu in njegovih bratih je msgr. Jože Plut v pridigi navezal na zgodovino slovenskega naroda in o nujnosti priznanja in obžalovanja zločinov in na drugi strani dozorelosti za odpuščanje in spravo.

Predsednik državnega sveta RS g. Alojz Kovšca pa je po končani maši močno poudaril tradicionalne in kulturne vrednote, ki so v našem narodu nastajale zahvaljujoč pisani besedi, ki so jo prvi zapisali in k nam z božjo besedo prinesli duhovniki. Kot je dejal, naši fantje v osamosvojitveni vojni niso dali življenja za domovino, življenja so jim bila vzeta nasilno. Takratni osamosvojitelji smo dali domovini na razpolago svojo moč, pogum in orožje. Vojna 1991 je bila izvojevana z modrostjo, teklo je malo krvi, bilo je malo žrtev. In s tako modrostjo se je potrebno obračati v prihodnost. Pozval je, da ostanemo pogumni zato, da poplačamo dolgove tistim, ki so jim bila življenja vzeta, da lahko mi živimo v svobodi. Bodimo veseli! Imamo veliko več, kot imajo mnogi narodi. Lahko dosežemo še več, samo za Božjo voljo, ostanimo zvesti in enotni!

V kulturnem programu je nastopil tudi OMPZ Notranjska in Trobilni kvintet Orkestra slovenske policije. Poleg praporščakov Združenja VSO so se prireditve udeležili tudi praporščaki Z91 IN ZVVS. 

 

hp Spomin VSO Cesarski Vrh 2021 Alojz Kovsca

Obvestila članom

Kontakt

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve

Zaloška cesta 65, 1000 Ljubljana

tel.: 08 382 35 30

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Kontakt za medije:
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Z uporabo naših spletnih storitev soglašate z uporabo piškotkov. Želim izvedeti več >>