Novice

SVETA MAŠA ZA DOMOVINO IN DVIG SLOVENSKE ZASTAVE V POČASTITEV 30-LETNICE OSAMOSVOJTIVE V ZGORNJI REČICI

Če po čem, si bo zgodovina letošnjo Slomškovo nedeljo, 19.septembra v Rečici (pri Laškem), zapomnila po premieri igrano-dokumentarnega filma Rečiška lepotica. Ta je nastal v naši produkciji že lani, podobno kot knjiga z enakim naslovom, vendar filma lani zaradi epidemije COVIDa nismo prikazali. 19. septembra letos je sicer minilo 22 let, kar je Papež Pavel II. v Mariboru, na Betnavski poljani Slomška proglasil za blaženega. Film govori v svoji (značilni) filmski govorici, s kakšno muko so domačini cerkev postavili in kako pomembna, osrednja osebnost je bil Nikolaj Šergan, ki so ga vsi klicali Miklavž Podomevšek. V filmu ga je živo naslikal njegov vnuk, Tone Dornik. Filmu poseben ton dajejo domačini, igralci, ki so se v vloge svojih prednikov vživeli doživeto. Spontan aplavz na koncu filma je okronalo še zvonjenje, kot bi se bl. Slomšek zahvalil za film, ki cerkev, zgrajeno njemu v čast in tudi posvečeno kot prvo v Sloveniji, v tej luči tudi podčrta.

Da pa bi bil dogodek nadvse slovesen, se je začel z dvigom slovenske zastave, ki od letošnjega dneva državnosti stoji ob rečiški cerkvi; tega so ga opravili praporščaki Združenja VSO, slovensko himno pa je, kot zna le on, zapel domači župnik, Klemen Jager. Osrednji govorec je bil novi predsednik Združenja VSO Lojze Peterle. Poudaril je, da bo združenje vodil preudarno - tako, kot je vodil prvo slovensko vlado, z optimizmom in vizijo – v duhu povezovanja tistih, ki Sloveniji želijo dobro. Dogodka se je udeležil in avditorij pozdravil tudi poslanec državnega zbora, Boris Doblekar, ki je poudaril, kako pomembna so domoljubna čustva. Prisotne je pozdravil in vsem zaželel dobrodošlico tudi gostitelj, predsednik OO VSO Laško, Srečko Javornik. Na dogodku so sodelovali tudi praporščaki VSO pod vodstvom poveljnika in člana predsedstva VSO Tomaža Sveteta.

Slomškovo nedeljo pa je obiskal tudi dolgoletni župnik, Stanko Domajnko, ki je faro pri sv. Jedrti in torej tudi njeno podružnico v Rečici vodil 19 let.

VSO Laško

premiera filma rečica 7-mini

Obvestila članom

Kontakt

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve

Zaloška cesta 65, 1000 Ljubljana

tel.: 08 382 35 30

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Kontakt za medije:
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Z uporabo naših spletnih storitev soglašate z uporabo piškotkov. Želim izvedeti več >>