Novice

IZJAVA ZA JAVNOST - Proti ukinitvi Muzeja slovenske osamosvojitve

V ponedeljek, 24. 10.2022, je v prostorih Muzejske zbirke VSO potekala novinarska konferenca Združenja VSO, na kateri je bilo predstavljeno naše odločno nasprotovanje odločitvi o likvidaciji Muzeja slovenske osamosvojitve in z združitvijo z Muzejem novejše zgodovine Slovenije, ki jo je sprejela ministrica za kulturo aktualne vlade Asta Vrečko v petek, 21. 10. 2022. Stališča so predstavili Alojz Peterle, predsednik Združenja VSO, Janez Janša, član predsedstva VSO ter Marko Balažic, predsednik Slovenske ljudske stranke. 

Uradno izjavo si lahko preberete v nadaljevanju, ogled posnetka novinarske konference pa je dostopen na povezavi: https://www.youtube.com/watch?v=MWEnXGpPayM

Iz medijev smo izvedeli, da se je ministrica za kulturo ga. Asta Vrečko 21.10.2022 odločila kar se da hitro ukiniti Muzej slovenske osamosvojitve, oziroma za njegovo združitev z Muzejem novejše zgodovine v nov javni zavod. Ministrica o tem ni obvestila direktorja MSO, niti članov sveta zavoda. MSO namenjeni prostori na Roški, kjer že tečejo gradbena dela, pa naj bi služili Arhivu Slovenije.

Ministrica postavlja brez komunikacije in razprave pred dejstvo dve demokratično ustanovljeni ustanovi državnega pomena. Pri tem izhaja iz strokovno nerazumljivega in nepojasnjenega razlikovanja med "novejšo in sodobno zgodovino", MSO pa kvalificira kot "ideološki projekt". Pri tem se sklicuje na kritično mnenje "domoljubnih in veteranskih organizacij".

MSO je kulturni projekt, ustanovljen je bil z namenom, da se po kriterijih muzejske stroke po tridesetih letih posveti slovenski osamosvojitvi, kot enkratnemu dejstvu slovenske zgodovine, ki nima primere. V jedro njegovega poslanstva spada, da se posveča tudi nosilcem osamosvojitve. Osvetlitev lika dr. Jožeta Pučnika ni "prilaščanje zaslug", ampak nujno kulturno dejanje do človeka, ki po moči svoje vloge in svojih dejanj zasluži jasen in javen spomin.

VSO kot domoljubna in veteranska organizacija odločno protestira proti ukinitvi MSO, ki že več eno leto dela v skladu s svojim poslanstvom. Ne potrebujemo političnih zased, ampak sistemsko zagotovljene pogoje za njegovo delovanje. Osamosvojitev, ki jo je plebiscitarno podprl slovenski narod decembra 1990, zasluži v strukturi slovenskih muzejev dostojno mesto in samostojen muzejski naslov.

Namera ministrice za kulturo je kulturni projekt MSO nesrečno potisnila v območje ideološkega obravnavanja.

VSO vidi v nameri ministrice za kulturo ge. Aste Vrečko izraz brezprizivne in nedialoške volje, ki kulturni projekt MSO na silo potiska v območje ideološkega obravnavanja, kar bo dodatno polariziralo slovensko javnost. Ministrico pozivamo naj svojo odločitev nemudoma prekliče. V nasprotnem primeru bo VSO uporabila vsa demokratična sredstva v podporo delovanju MSO kot samostojne muzejske ustanove v skladu z njenim ustanovnim aktom.

Združenje VSO20221024 120604

Obvestila članom

Kontakt

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve

Zaloška cesta 65, 1000 Ljubljana

tel.: 08 382 35 30

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Kontakt za medije:
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Z uporabo naših spletnih storitev soglašate z uporabo piškotkov. Želim izvedeti več >>