Novice

ODLOČNO PROTI SKLEPU VLADE O UKINITVI MUZEJA SLOVENSKE OSAMOSVOJITVE

vso.si 2023 01 24 novinarska o ukinitvi MSO Muzej VSO

25. januar 2023 - SPOROČILO ZA JAVNOST

V torek, 24. 1. 2022, so na novinarski konferenci Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve predstavili odločno nasprotovanje sklepu Vlade Republike Slovenije o združitvi Muzeja slovenske osamosvojitve in Muzeja novejše zgodovine Slovenije v Muzej novejše in sodobne zgodovine Slovenije. Stališča združenja so predstavili predsednik VSO Alojz Peterle, člana predsedstva Janez Janša in dr. Dimitrij Rupel ter Jelko Kacin.

Uvodoma je spregovoril Peterle: »Združenje VSO združuje nekaj tisoč ljudi, ki so se tako ali drugače borili za samostojno Slovenijo, ukinitev Muzeja slovenske osamosvojitve pa jih je prizadela in so ogorčeni.« Kot je prepričan Peterle, takšnega »lomastenja in grobega uveljavljanja politične sile« še ni doživel. In osamosvojitev ni le za stvar ene politične opcije je še dejal Peterle, ki meni, da sam jasno razlikuje med tistim delom slovenske zgodovine, ki nas še vedno deli, in tistim, ki nas združuje. Ta vlada pa želi osamosvojitev odigrati kot dodaten element »slovenske polarizacije«.

Bivši zunanji minister dr. Dimitrij Rupel je dejal: »S tem, ko je napovedala združitev obeh muzejev, je ministrica naredila več, kot ji pripada in ji je dovoljeno. Poigrala se je s slovenskim plebiscitom in usodo slovenskega naroda.« Sedaj naj bi združili dva muzeja, kar je političen ukrep in ni povezan s stroški. In zadevo se predstavlja kot političen ukrep zoper politizacijo, je še dejal Rupel. »Politika si je zadala depolitizacijo kulture. Sedanja vlada je prevzela državo, da bi jo oblikovala po svoji podobi. Premier skuša prevzeti zgodovino«.

Nič manj oster ni bil Jelko Kacin, ki je dejal: »Rad bi spomnil, da je v procesu osamosvajanja izjemno vlogo igrala generacija vaših novinarskih kolegov. Vendar brez medijske podpore osamosvojitve kot dejanja ne bi mogli izpeljati. Osamosvojitev pa ni bila plod enega dejanja, ampak gre za proces demokratičnih sprememb itd.« Spomnil je, da so v prvi vladi zasedali ljudje različnih nazorov in ni šlo za enoblokovski koncept. Osamosvojitev je zatem Sloveniji omogočila vstop v OZN, EU in ostale integracije. »To, kar je storila vlada, se imenuje izbris, aroganca, klik na gumb - delete.« Kacin je sicer prepričan, da je vlada pogoltnila nekaj, kar se ji bo »zataknilo v grlu«. Dela nedemokratično in nezrelo. Vlada s svojim delovanjem daje izjemno slabe zglede.

Nekdanji minister za obrambo Janez Janša: »V zgodovini vsakega naroda, ki je dobil lastno državo, obstaja čas, ki je vrednotno središče naroda, ki nam je omogočilo doseči naš cilj. V času plebiscita si je slovenski narod prvič pisal sodbo sam. Za samostojnost so glasovali tudi tisti, ki so živeli v Sloveniji, pa po krvi niso bili Slovenci.« Janša je spomnil, da so v procesu osamosvojitve enotno sodelovale različne politične opcije. »Alergija do prejšnje vlade je nedržavotvorna in škodljiva.« Očitki, da se v dosedanjem muzeju ni delalo strokovno in transparentno, so nemoralni in nestrokovni.

Združenje VSO zadevo jemlje kot udarec slovenski državotvornosti. V primeru, da se vlada ne bo potegnila nazaj, pa bo sprožen ustrezen akcijski načrt. Ta ima več elementov, podrobnosti pa še niso znane. Gre za zelo resno zadevo, akcija pa bo sprožena po 10. februarju, če se vlada ne odloči preklicati svoje sporne odločitve. Gre namreč za zaščito vrednot osamosvojitve, je še prepričan Peterle, ki je še spomnil, da je bilo s strani vlade slišati govorice o »zlorabi muzeja in politični odločitvi«, kar je besednjak bivšega totalitarnega režima.

Za ogled posnetka novinarske konference kliknite tukaj

Združenje VSO

Obvestila članom

Kontakt

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve

Zaloška cesta 65, 1000 Ljubljana

tel.: 08 382 35 30

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Kontakt za medije:
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Z uporabo naših spletnih storitev soglašate z uporabo piškotkov. Želim izvedeti več >>