Novice

ZDRUŽENJE VSO PREDSTAVILO VSEBINSKI KONCEPT USTANOVITVE MUZEJA SLOVENSKE OSAMOSVOJITVE IN STROKOVNE UGOVORE OB NJEGOVI UKINITVI

vso.si 2023 02 16 novinarska predstavitev koncepta MSO Muzej VSO

16. februar 2023 - SPOROČILO ZA JAVNOST 

Združenje VSO je na novinarski konferenci predstavilo vsebinski koncept ustanovitve javnega zavoda Muzej slovenske osamosvojitve in strokovne ugovore ob sklepu Vlade Republike Slovenije o združitvi Muzeja slovenske osamosvojitve in Muzeja novejše zgodovine Slovenije v Muzej novejše in sodobne zgodovine Slovenije. Vsebinski koncept so predstavili arheologinja in muzeologinja ddr. Verena Vidrih Perko, umetnostna zgodovinarka in konservatorka Jelka Pirkovič ter zgodovinar, kustos in muzejski svetnik dr. Marko Štepec.

Predsednik Združenja VSO Lojze Peterle je v video nagovoru med drugim izpostavil, da je slovenska osamosvojitev dejstvo brez primere, ki si zasluži samostojno oziroma pozorno obravnavo, saj se »skozi to izraža naš odnos do temeljnega političnega dejstva oziroma do najvišjega političnega dosežka našega naroda«. Napovedal je, da bodo na ponedeljkovi seji predsedstva Združenja VSO sprejeli akcijski načrt v bran samostojnemu Muzeju slovenske osamosvojitve.

V nadaljevanju je ddr. Verena Vidrih Perko podrobno predstavila nastanek koncepta omenjenega muzeja, za katerega je bilo načrtovano, da bi deloval kot nekakšno središče, kjer bi se ljudje zbirali z različnimi potrebami ob vrednotah slovenske osamosvojitve in bi združeval različne poglede na osamosvojitveni proces. Zasnovan je bil kot sodobno komunikacijo središče in primerljiv s koncepti, ki jih imajo podobni muzeji v tujini, je povedala.

Jelka Pirkovič je predstavila zgodovino ustanavljanja muzejev na splošno ter tudi Muzeja slovenske osamosvojitve samega in izpostavila, da »nikoli država niti pri nas niti kjerkoli drugje ni ukinjala muzejev«, kar se je po njenih besedah zgodilo z obema zgoraj omenjenima muzejema. Kot je še povedala, je sami odločitvi za ustanovitev Muzeja slovenske osamosvojitve botrovala ocena, da že obstoječi muzeji, s častnimi izjemami, ne vidijo osamosvojitve kot pomembne teme.

Dr. Marko Štepec je izpostavil, da je imel Muzej slovenske osamosvojitve v svojem konceptu v ospredju vprašanja državnosti, identitete, demokracije, v dosedanjem Muzeju novejše zgodovine Slovenije pa kljub njegovemu dolgoletnemu delu in zbiranju nimajo niti prostorskih niti zaposlitvenih možnosti za kaj takega. Kritičen je bil tudi, da ni bilo nobenih vsebinskih, finančnih in prostorskih analiz o usodi muzeja in da v to niso bili vključeni zaposleni v muzejih in njihovi upravni organi, kar »zelo ustreza pojmu samovolje – avtoritarno«. Ob tem je še dejal, da je podporo Muzeju slovenske osamosvojitve izreklo 79 uglednih posameznikov, ki so se podpisali pod javno pismo glede ukinjanja Muzeja slovenske osamosvojitve. Smo v pravno neustrezni situaciji. Pri tem gre za resno skrb za pravno državo in demokracijo. Tistega, s čemer se ne ukvarjamo, tega ni.

Ddr. Verena Vidrih Perko je kot eno od možnih rešitev za Muzej slovenske osamosvojitve omenila tudi obliko zasebne ustanove, morda po vzoru Kobariškega muzeja. »Treba je poiskati prostor, ljudi, ki si tega muzeja želijo, če ga Ljubljana ne želi, nič hudega, saj so prostori, ki so odigrali pomembnejšo vlogo v času osamosvajanja,« je še dejala Verena Vidrih Perko. S povedanim so se strinjali vsi trije govorci in izpostavili, da obstajajo številni različni muzeji in da je možno najti rešitev tudi za obstanek samostojnega Muzeja slovenske osamosvojitve.

Za ogled posnetka novinarske konference kliknite tukaj

Združenje VSO

Obvestila članom

Kontakt

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve

Zaloška cesta 65, 1000 Ljubljana

tel.: 08 382 35 30

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Kontakt za medije:
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Z uporabo naših spletnih storitev soglašate z uporabo piškotkov. Želim izvedeti več >>