Novice

POGOVORNI VEČER V KOČEVJU

vso.si 2023 03 22 pogovorni večer Mozina Peterle Kocevje

23. marec 2023 - SPOROČILO ZA JAVNOST

Območni odbor Združenja za vrednote Slovenske osamosvojitve Kočevje-Kostel-Osilnica je pripravil pogovorni večer s predsednikom Združenja VSO Lojzetom Peterletom in zgodovinarjem dr. Jožetom Možino. Jože Možina je v prvem delu pogovornega večera, z moderatorjem zgodovinarjem dr. Renatom Podbersičem, predstavil najbolj brano knjigo o slovenski novejši zgodovini »Slovenski razkol« in svoj pogled na 30-letnico slovenske osamosvojitve.

Predstavitev knjige na Kočevskem je nekaj posebnega je dejal dr. Jože Možina, saj so ti kraji močno kontaminirani ravno s tematiko, ki jo knjiga obdeluje in z grozljivim epilogom, ko po vojni pride do pomora ogromnega števila ljudi, med njimi več kot 12.000 Slovencev. Knjiga govori o začetku razkola Slovencev, ki se začne v letih 1941-42. Posebna vrednost knjige pa so še neznani arhivi, saj je Možina preučil številne doslej neupoštevane ali celo neznane dokumente. Med drugim je uporabil fascinanten arhivski zaklad Ehrlichovih stražarjev, ki je bil po vojni dejansko desetletja zakopan. Ta arhiv je osupljiva časovna kapsula izvirnih, tudi doslej neznanih dokumentov revolucionarne, tradicionalne oz. protirevolucionarne in okupatorjeve strani, ki v temelju zamajejo dosedanje predstave o bratomorni vojni, sploh o njenih začetkih in krivcih zanjo. Na predstavitvi je tako omenil recimo osebni medvojni dnevnik dr. Cirila Žebota in pa številne izjemno zanimive dokumente in rokopise, tudi o vosovskih umorih, pa Kardeljeva pisma Zdenki Kidrič, zelo zanimive še nikdar videne medvojne fotografije in podobno. V knjigi so navedene točne številke in prikazane v izjemno nazornih grafih, prvič na tak način v slovenskem zgodovinopisju, kjer so žrtve glede na povzročitelje razvrščene po mesecih, v nekaterih primerih tudi po posameznih krajih. Ti grafi, ki temeljijo na podatkih žrtvoslovne baze Inštituta za novejšo zgodovino, bodo marsikoga pretresli. Vojno namreč pokažejo v drugačni, za številne novi luči.

V tej edinstveni knjigi avtor opisuje razloge in ozadja zakaj in kako so Slovenci med drugo svetovno vojno spolzeli v oster narodni razkol, kdo je ta proces povzročil in kje se je vse skupaj začelo. Narodni razkol se je namreč do konca vojne še okrepil in razširil na celotno ozemlje ter s travmatičnimi posledicami sega še v sedanji čas. Prav zato je knjiga izredno aktualna in s svojimi novimi razkritji pomembna za slovensko prihodnost pa tudi sedanjost, ki sta jo v nadaljevanju pogovornega večera v Kočevju obdelala skupaj s predsednikom Združenja za vrednote Slovenske osamosvojitve Lojzetom Peterletom. Peterle je navzočim predstavil poslanstvo Združenja VSO, skupaj z Jožetom Možino pa sta se dotaknila tudi ukinitve Muzeja slovenske osamosvojitve in zmanjševanja pomena Slovenske osamosvojitve kot največjega dosežka slovenskega naroda.

Združenje VSO

Obvestila članom

Kontakt

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve

Zaloška cesta 65, 1000 Ljubljana

tel.: 08 382 35 30

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Kontakt za medije:
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Z uporabo naših spletnih storitev soglašate z uporabo piškotkov. Želim izvedeti več >>