Novice

Ponosni na Vrhpolje 2023

vso.si 2023 06 25 Ponosni na Vrhpolje

26. junij 2023 - SPOROČILO ZA JAVNOST

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve je v Vrhpolju pri Vipavi pripravilo slavnostno prireditev ob dnevu državnosti ''Ponosni na Vrhpolje - Osamosvojitveni dogodki dan prej''. V Vrhpolju se je vojna za samostojno Slovenijo začela dan prej. Medtem, ko se je Slovenija pripravljala na proslavo ob razglasitvi samostojnosti Slovenije, so proti mejnim prehodom z Italijo 26. junija 1991 krenile prve oklepne enote reškega korpusa. Med potjo so naletele na nebranjene barikade in na spontan, ponekod zelo odločen nastop domačinov in miličnikov, zlasti tu v Vrhpolju. Neoboroženi prebivalci pohoda tankov niso mogli preprečiti, odločno pa so se zoperstavili proti agresiji, kar je bilo pozneje značilno za vso Slovenijo. Naredili so vse, da bi ubranili svojo domovino in nudili odpor ne glede na možne posledice. Jugoslovanski armadi, ki je postala okupatorska vojska, so dokazali, da se tega naroda ne da pokoriti.

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve prireditev v Vrhpolju pripravlja od leta 2013, ko je v trajni spomin na junaška dejanja domoljubov iz Vrhpolja in Vipavske doline odkrilo spominsko ploščo, na kateri je zapisano: ''Domoljubom Vrhpolja in Vipavske v spomin na prvi ljudski upor agresorski JLA v vojni za samostojno Slovenijo.''

Številne obiskovalce letošnje prireditve sta pozdravila predsednik Združenja VSO Severna Primorska Oton Filipič in župan Občine Vipava Anton Lavrenčič, ki se tudi sam dobro spominja dogodkov tistih prelomnih dni. Slavnostni govorec je bil Alojz Kovšca, predsednik Državnega sveta v prejšnjem mandatu. V svojem govoru, ki je požel dolg aplavz je med drugim dejal, da ne more mimo tega, da opomni na dejstvo, da naš boj še ni dokončan. Sovražnika smo izgnali iz naše domovine, njegove zamisli in hotenja pa se še vedno vlačijo po senčnih kotih in občasno udarijo na plano. Tu, med nami živijo ljudje, ki jim ni do samostojne Slovenije. Nič hudega, vsak ima pravico do svojega mnenja. Smo demokratična družba, upoštevamo različnosti vseh vrst. Nikogar ne smemo preganjati zaradi osebnega mnenja. Moramo pa biti pozorni in odločni pri zoperstavljanju dejanjem, ki ogrožajo našo suverenost in samostojnost, je poudaril Alojz Kovšca, tudi sam aktivni udeleženec vojne za samostojno Slovenijo.

Pomnite, je še dejal Kovšca, človekove in državljanske pravice niso enako, kot je narodova pravica do politične oblasti. Ne zamolčite brata zavoljo tujca in volite po vesti, kakršno vam je privzgojila mati. Bodite ponosni nase in na slovenski rod. Pokojni velikan slovenskega duha Boris Pahor je dejal: ''Domoljubje ni nacionalizem. Kdor ne spoštuje samega sebe in svojih sonarodnjakov, ne more spoštovati drugih ljudi in narodov.'' Ob koncu pa je Alojz Kovšca prisotnim še dejal: ''Ne nasedajte tistim, ki zgodovino pišejo s figami v enem in podkupninami v drugem žepu. Pomnite zgodovino kakršno ste sami doživeli in jo nepotvorjeno prenašajte na mlade rodove. Ohranite to deželo slovensko in ta rod zdrav, delaven in pošten, da se sanje naših prednikov ne bodo razblinile z izgubo naše narodne identitete in suverene države.''

Prireditev se je začela z mašo za Domovino, ki jo je daroval namestnik vojaškega vikarja Milan Pregelj, v kulturnem programu pa so nastopili učenke in učenci Osnovne šole Drago Bajc in pevci iz Vokalne skupine Šumljak.

Združenje VSO

Obvestila članom

Kontakt

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve

Zaloška cesta 65, 1000 Ljubljana

tel.: 08 382 35 30

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Kontakt za medije:
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Z uporabo naših spletnih storitev soglašate z uporabo piškotkov. Želim izvedeti več >>