Novice

ODKRITJE PARKA IZBRISANIH - PLJUNEK V OBRAZ VSEM VOJNIM VETERANOM IN DOMOLJUBOM

vso.si 2023 10 26 Park izbrisanih pred Centrom Rog v Ljubljani

26. oktober 2023 - SPOROČILO ZA JAVNOST

Na predvečer dneva suverenosti so v Ljubljani pred Centrom Rog odprli Park izbrisanih, v njem pa spominsko obeležje v obliki črke Ć. Spominsko obeležje je postavljeno tistim, katerim Slovenija ni bila intimna opcija in kateri so Slovenijo zaničevali in niso verjeli v samostojnost mlade države Slovenije.

Demokratična Slovenija, ki je nastala in je utemeljena na volji njenih državljanov, je spoštovala, spoštuje in bo spoštovala človekove pravice in dostojanstvo ne glede na narodnost oziroma poreklo. Menimo pa, da je manifestacija, ki se kaže v skulpturi v obliki črke Ć nepotrebna simbolika, ki izkrivlja dejansko zgodovinsko resnico. Sedanja oblast pri tem namreč izhaja iz domneve, da se s spomenikom popravljajo krivice, ki naj bi se zgodile več kot dvajsettisočim izbrisanim. Ker dejstva temu nasprotujejo, je očitno, da gre pri tem še za eno v nizu simbolnih dejanj, ki poveličujejo dogodke in dejanja, ki so bila naperjena proti samostojni slovenski državi. Medtem, ko ta vlada ne dovoli spomina na žrtve komunizma in ukinja simbolno in dejansko spomin na slovensko osamosvojitev, išče prioritete v spominu na Čebine, Titu in jugonostalgiji. Medtem, ko se mnogi pripadniki narodov nekdanje Jugoslavije, ki spoštujejo suverenost naše države in so Slovenijo sprejeli kot svojo državo, distancirajo od novega spomenika, pa slednji ostaja priročen izgovor za levičarsko elito, ki jim Slovenija diši toliko, kolikor jim diši njen denar in dokler so deležni finančnih dotokov sedanje levičarske oblasti.

Odkritje Parka izbrisanih je neposreden pljunek v obraz vsem nam vojnim veteranom in domoljubom, in tistim izmed nas, ki so dali življenje za to, da danes živimo v samostojni in "svobodni" Sloveniji. Namesto, da bi odkrivali spomenike slovenskim osamosvojiteljem, odkrivajo spominske parke tistim, kateri niso sodelovali pri ustvarjanju političnih, kulturnih in gospodarskih temeljev samostojne države Slovenije, nekateri izmed izbrisanih pa so se tudi aktivno borili na strani okupatorske JLA.

Ni nam vseeno, da so nam ukinili Muzej slovenske osamosvojitve in ni nam vseeno, da imajo nekateri takšen zaničevalen odnos do vsega tistega, kar nam je omogočilo, da imamo svojo državo. V dnevih, ko se spominjamo izgona zadnjega okupatorskega vojaka iz Slovenije, predstavlja namreč odkritje spomenika izbrisanim posmeh vrednotam slovenske osamosvojitve in evropskim demokratičnim načelom.

Območni odbor VSO Zgornje Posočje

Obvestila članom

Kontakt

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve

Zaloška cesta 65, 1000 Ljubljana

tel.: 08 382 35 30

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Kontakt za medije:
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Z uporabo naših spletnih storitev soglašate z uporabo piškotkov. Želim izvedeti več >>