Novice

V KOČEVSKI REKI OBELEŽITEV PRVEGA POSTROJA SLOVENSKE VOJSKE

vso.si 2023 12 16 obelezitev prvega postroja SV Kocevska Reka.JPG

17. december 2023 - SPOROČILO ZA JAVNOST

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve je v soboto, 16. decembra, v Spominskem parku Manevrske strukture narodne zaščite v Kočevski Reki pripravilo tradicionalno obeležitev dneva, ko je prvič zadišalo po Slovenski vojski.

17. decembra 1990 je bila v Kočevski Reki prvič postrojena enota TO, ki je imela sedež v bližnji vasi Primoži. V postroju so bili večinoma pripadniki rezervne sestave Zaščitne brigade TO. Prvi javni postroj brigade, ki si je kasneje nadela ime MORiS, ni bil slučajen. Bil je jasno sporočilo takratni JLA, da smo pripravljeni tudi z orožjem braniti začrtano prihodnost. Nekaj dni kasneje je bil Plebiscit, ki je dokončno začrtal odločitev o slovenski samostojnosti.

Na letošnji slovesnosti sta navzoče uvodoma pozdravila član predsedstva Združenja VSO Kočevje-Kostel-Osilnica Srečko Gabrič in podžupan občine Kočevje Gregor Košir. Kot je povedal v svojem govoru slavnostni govornik dr. Vojko Obrulj, poveljnik policijsko-vojaške enote za varovanje brigade MORiS 1991, so v Kočevski Reki leta 1990 stali zato, da so sporočili, da smo Slovenci pripravljeni iti na pot v prihodnost za samostojno demokratično državo ter da bomo svojo odločitev zavarovali in branili, če bo treba, tudi z orožjem. Slavnostni govor dr. Vojka Obrulja si lahko preberete TUKAJ.

V kulturnem programu so nastopili Vokalna skupina Cantate Domino, Trobilni kvintet Slovenske vojske in pesnik Igor Pirkovič, Gardna enota Slovenske vojske pa je ob začetku slovesnosti dvignila slovensko zastavo in ob spremljavi Trobilnega kvarteta Policijskega orkestra položila venec slave v imenu predsednice Republike Slovenije Nataše Pirc Musar pri pomniku Kočevska Reka 1990.

Spominski park Manevrske strukture narodne zaščite v Kočevski Reki je bil z odlokom Vlade Republike Slovenije aprila 2021 razglašen za kulturni spomenik državnega pomena.

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve

Obvestila članom

Kontakt

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve

Zaloška cesta 65, 1000 Ljubljana

tel.: 08 382 35 30

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Kontakt za medije:
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Z uporabo naših spletnih storitev soglašate z uporabo piškotkov. Želim izvedeti več >>