Novice

Lažne dileme

21. december 2012 - SPOROČILO ZA JAVNOST

V zadnjih dneh so se s podpisi nekaterih znanih osebnosti, kot sta Veno Taufer in Jože Pirjevec, pojavile politične ocene in pobude, ki uporabljajo retoriko slovenske pomladi, njihov pravi namen pa je udaren obračun z njo.

Tako se je na primer Odbor za pravično in solidarno družbo, ki ga vodi Jože Pirjevec, sestal pred nekdanjim ljubljanskim vojaškim sodiščem na Roški cesti in si za geslo izbral poziv »Nazaj na Roško«. Provokacija, pravzaprav farsa, je predvsem v tem, da Janeza Janšo po 24 letih namesto jugoslovanske komunistične vojske obsoja Pirjevčev odbor, ki se je postavil v vlogo naslednika nekdanjega Bavčarjevega odbora. Bavčarjev Odbor za človekove pravice je leta 1988 reševal četverico JBTZ iz vojaškega zapora. Pirjevčev odbor, ki »želi dati vsebino« »spontanemu gibanju množic«, si je za tarčo izbral osebo, ki je v okviru demokratičnega gibanja slovenske pomladi odločilno prispevala k postavitvi nove države. Omenjeni odbor - podobno kot izjava Društva slovenskih pisateljev, ki jo je podpisal Veno Taufer - meni nič, tebi nič namesto demokratično izvoljene zahteva »oblikovanje tehnične vlade«.

Omenjeni odbori, manifesti in izjave prenašajo politično razpravo iz terena resnicoljubnosti in dejstev na teren populizma, pri čemer izrabljajo nekatere upravičene kritike javnih zborovanj, ki se pojavljajo po slovenskih mestih. Manifestom in izjavam, kot so Pirjevčeve, ne gre za dejstva in za resnične skrbi, ampak za obup po porazu Danila Türka, po propadu Gorenakove interpelacije in po sklepu Ustavnega sodišča, da ne bo dovolilo referendumov o slabi banki in o državnem holdingu.

Med domislicami Pirjevčevega odbora najdemo tudi »minuto molka za pravno državo«, ki zbuja vtis, kot da je za slabo delo slovenskega pravosodja kriva Janševa vlada, ne pa trdoživost in reprodukcijska radoživost jugo-slovenskega pravosodnega sistema.

Prišel je čas, ko je treba zavarovati vrednote slovenske osamosvojitve pred goljufivimi predstavami in lažnimi dilemami. Aktualna slovenska vlada seveda ni ugrabila nobene države, ampak jo po pooblastilu demokratičnih volitev upravlja po najboljših močeh in v skladu z evropskimi standardi. V Evropi zasidrana slovenska država je nastala na pobudo pomladnih strank in s podporo velike večine Slovencev. Samozvani odborniki, nekdanji sodelavci jugoslovanske tajne policije in privrženci jugo-slovenske tovarišije se skušajo polastiti izročila slovenske pomladi.

Predsedstvo VSO

Obvestila članom

Kontakt

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve

Zaloška cesta 65, 1000 Ljubljana

tel.: 08 382 35 30

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Kontakt za medije:
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Z uporabo naših spletnih storitev soglašate z uporabo piškotkov. Želim izvedeti več >>