Novice

Nov udarec osamosvojitvi Slovenije

25. oktober 2012 - SPOROČILO ZA JAVNOST

Predsednik republike dr. Danilo Türk je 10. oktobra z Redom za zasluge odlikoval Jurija Gustinčiča, za novinarski prispevek k odprtemu, strpnemu in kulturnemu javnemu dialogu. Ob vročitvi odlikovanja je poudaril, da je Jurij Gustinčič osebnost 20. stoletja, ki je s svojim delom to izjemno težko stoletje tudi sooblikovala. Njegovo poročanje sta po besedah predsednika zaznamovali subtilnost argumenta ter pomembnost poudarjanja potrebe po razumevanju dveh strani v konfliktu in več vidikov zapletenih mednarodnih vprašanj.

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO) izraža nezadovoljstvo s predsednikovo odločitvijo, zavedajoč se, da je podeljevanje odlikovanj suverena pristojnost predsednika, s katero pa bi moral skrbeti za utrjevanje nacionalne zavesti in soglasja. Žal ugotavljamo, da sosledje predsednikovih odločitev za odlikovanje posameznih oseb, predstavlja nadaljevanje demontaže podpore vrednotam slovenske osamosvojitve. Omalovaževanje teh vrednot se je celo začelo s predsednikovimi odlikovanji nekaterih nasprotnikov osamosvojitve v devetdesetih letih, vrhunec pa je doseglo s predsednikovo odločitvijo za podelitev priznanja nekdanjemu šefu tajne policije Tomažu Ertlu. Po tem vrhuncu se je moral predsednik prav potruditi, da bi ohranil žaljivo raven nagrajevanja nasprotnikov slovenske neodvisnosti in demokracije. Ko je bilo že videti, da se je ob odlikovanju Tomaža Ertla predsednik zamislil nad svojimi odločitvami, pa je v konici volilne kampanje z odlikovanjem prvaka jugoslovanskega partijskega novinarstva Jurija Gustinčiča dokazal, da sosledja njegovih potez ni moč razumeti drugače kot skrbno načrtovanega in premišljenega.

Gospod Jurij Gustinčič, ki se je poleti 1991 v neslovenskih časnikih norčeval iz obrambnih in diplomatskih prizadevanj za svobodno slovensko državo; tako se je med drugim v časopisu Slobodna Dalmacija, v najtežjih dnevih osamosvajanja 27., 28. in 30. junija 1991, ukvarjal z vprašanjem Gadafijevih kamel, njihovega mleka in splošne »korajže« libijskega diktatorja (članek: Gadafi, onaj pravi). Drugod pa izrecno nasprotuje osamosvojitvi, npr. v članku Dobri živci in Gdje je Kissinger? Še posebej je to izstopajoče, ker je Slobodna Dalmacija v tistih dneh sproti objavljala članke in slike o grozodejstvih JLA v Sloveniji. Jurij Gustinčič je to torej storil namerno, v polni zavesti svojega dejanja.

Za VSO je nesprejemljivo, da se aktualni predsednik in predsedniški kandidat s svojimi simbolnimi potezami postavlja na stran nasprotnikov osamosvojitve Slovenije. V VSO si želimo predsednika, ki bo vsako odlikovanje skrbno pretehtal in odlikoval tiste posameznice in posameznike, ki so s svojim življenjem in delovanjem brez sence dvoma pripomogli k nastanku in ugledu samostojne Slovenije.

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO)

Obvestila članom

Kontakt

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve

Zaloška cesta 65, 1000 Ljubljana

tel.: 08 382 35 30

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Kontakt za medije:
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Z uporabo naših spletnih storitev soglašate z uporabo piškotkov. Želim izvedeti več >>