Novice

Pogovorni večer ''Obramba Slovenije 1991 in danes''

vso.si 2018 04 06 pogovorni vecer kamnik 0116. april 2018 - SPOROČILO ZA JAVNOST

V petek, 6. aprila, je v Kamniku v organizaciji Območnega odbora Združenja VSO Kamnik - Komenda potekal pogovorni večer "Obramba Slovenije 1991 in danes". O spominih na čas priprav na osamosvojitev Slovenije in samo dejanje osamosvojitve ter o aktualnih družbeno-političnih analizah sta spregovorila obrambni minister v času osamosvajanja Janez Janša ter predsednik Združenja VSO Aleš Hojs. Večer, ki se je začel z izbranim domoljubnim kulturnim programom, je povezoval zgodovinar Metod Berlec.

V uvodu so se sogovorniki dotaknili vloge generala Rudolfa Maistra, ki se je rodil v Kamniku. Kot je dejal Janez Janša: »Maistra danes več ali manj poznamo v celoti kot vojaka, pesnika, politika in predvsem velikega domoljuba«. Toda, ker je bil trn v peti tedanji Partiji, se je njegovo vsestransko vlogo skušalo načrtno zmanjševati.

Nato so se sogovorniki posvetili prelomnemu času slovenskega osamosvajanja. Janez Janša je stavek Franceta Tomšiča iz leta 1989: »Slovenci zahtevamo svojo mošnjo, puško in palico!« označil za najpomembnejše sporočilo v tistem času poleg Majniške deklaracije 1989. Takrat nihče ni verjel, da bi se to dejansko lahko uresničilo. Tudi Demosov osnutek obrambnega programa za Slovenijo so nekateri razumeli kot provokacijo JLA.

Aleš Hojs se je dotaknil poskusa nekaterih, da bi spremenili datum nastanka Slovenske vojske kar v leto 1968, pri čemer sodeluje tudi zveza borcev. Govori se celo, da želijo namišljeno okroglo obletnico praznovati pod novim znakom, ki bi bil sestavljen iz polovice rdeče zvezde in polovice znaka Slovenske vojske. Oba sogovornika sta se strinjala, da takratna TO ni imela nobene zveze s pravimi začetki slovenske vojske, ki brez dvoma segajo v čas po prevzemu Demosove oblasti maja 1990. Janša je spomnil, da je Krkovič prvi ugotovil, da gre za razorožitev, nato se je začela organizacija Manevrske strukture narodne zaščite, ki je zavarovala osamosvojitev.

Sogovornika sta bila zelo kritična tudi do načrtnega uničevanja Slovenske vojske, ki smo mu priča danes. Janez Janša ugotavlja, da so proti ustreznemu financiranju Slovenske vojske najbolj tisti, ki so v bivši državi brez problema dali milijardo za jugoslovansko armado. Slovensko vojsko namerno uničujejo, ker se z njo niso nikoli sprijaznili. »Je pa v Slovenski vojski še vedno določen del entuziastov in sposobnih častnikov, ki delajo na etični pogon. Podlaga za resno reformo obstaja, ni pa tega možno narediti čez noč in brez denarja«, poudarja Janša. Obrambni minister v času osamosvajanja ocenjuje, da nas zelo verjetno v kratkem času čaka ponovna uvedba naborništva, a se zaveda, da se pred sodobnimi in tehnološkimi grožnjami samo z naborništvom ni mogoče učinkovito obvarovati. Moderni čas terja kombinirano vojsko. Aleš Hojs pa je ob tem dejal: »Ali bo vajeti države prevzel v roke človek, ki je državo ustvarjal, ali pa bomo priča umiranju Slovenske vojske na zelo kratek rok?«.

Ob koncu pogovornega večera so ocenili tudi aktualno slovensko zunanjo politiko ter aktualne družbene razmere, povezane z varnostjo in obrambo Republike Slovenije.

Območni odbor Združenja VSO Kamnik - Komenda

Obvestila članom

Kontakt

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve

Zaloška cesta 65, 1000 Ljubljana

tel.: 08 382 35 30

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Kontakt za medije:
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Z uporabo naših spletnih storitev soglašate z uporabo piškotkov. Želim izvedeti več >>