Novice

EKSKURZIJA V VAČE – SIMBOLI SLOVENSTVA

vso.si 2019 04 07 ekskurzija v vace geoss 019. april 2019 - SPOROČILO ZA JAVNOST

Ob dnevu slovenske zastave sta Občinska odbora Združenja VSO Laško in Celje organizirala strokovno ekskurzijo v Vače z udeležbo na prireditvi Dan slovenske zastave.

Najprej so se odpravili v cerkev sv. Andreja v Vačah, kjer so se udeležili redne nedeljske maše. Nato jim je domači cerkovnik Janez Jurjevec predstavil župnijo in cerkev. Kaplanija na Vačah je bila ustanovljena leta 1437, dekanija pa šele leta 1784 in je obstajala 40 let. Nato so Vače do leta 1970 spadale pod dekanijo Moravče in od tedaj pod dekanijo Litija. Vaška župnija sodi danes med srednje velike. Sedanja cerkev sv. Andreja na Vačah je po ugotovitvah pokojnega župnika Valentina Benedika že šesta. Kot piše v knjigi “Vače” (1972), so sredi 12. stoletja prihajali na Vače menihi iz Stične in božjo službo opravljali v majhni kapeli na Grmu, hribu nad Vačami. Benedik domneva, da je bila tudi prva cerkev na Vačah lesena kot mnoge druge po naših krajih. Druga, zgrajena sredi 13 stoletja, naj bi bila že zidana. V drugi polovici 15. stoletja so na Vačah zgradili tretjo cerkev v gotskem slogu (drugo so verjetno uničili Turki). Tudi četrta cerkev, po Valvasorju je imela štiri oltarje, je bila zidana v gotskem slogu. Imela je prostora za 1.000 vernikov in tri zvonove. Peta cerkev je bila zgrajena v baročnem slogu okoli leta 1700. Po velikem požaru (8. 10. 1834), ki je uničil večji del Vač, so zgradili sedanjo cerkev, ki so jo blagoslovili leta 1844, posvetil jo je škof Anton Wolf, četrto po binkoštno nedeljo leta 1845.

Zvedeli smo da je na Vačah rojen Matevž Ravnikar, prvi tržaško-koprski škof, ko je bila ustanovljena škofija, seveda še v času Avstro Ogrske. Bil je pisatelj. Ob prvem požaru v domači cerkvi na Vačah je zbiral sredstva za obnovo cerkve. Domneva se, da je on naročnik steklenega božjega groba. Takrat še ni bilo elektrike. To steklo, iz katerega je narejen božji grob, učinkuje samo ob primerni svetlobi. Takrat so si pomagali z oljenkami. Da bi bilo prav in pravilno razsvetljen božji grob, so rabili 160 oljenk. Danes je bistveno bolj enostavno, saj samo z elektriko prižgejo luči. V cerkvi se nahaja tudi zemlja, ki jo je na letališču Brnik (danes letališče dr. Jožeta Pučnika) ob obisku Slovenije leta 1996 poljubil papež Janez Pavel II., ki je papeževal v času osamosvojitve RS in je med najzaslužnejšimi, da je Vatikan med prvimi Sloveniji podelil mednarodno priznanje.

Za tem smo obiskali družino Kolenc, ki ima družinsko gledališče. Predstavili so nam Vače skozi zgodovino, med ostalimi tudi Vaško situlo. Za zaključek pa še fosilno morsko obalo, kot pričanje o dogajanjih na teh območjih pred 13 mio. let ter o spremembah, ki so potekale v tem času in prav tukaj v Vačah.

Potem smo si privoščili kosilo in pričakali prireditev Dan slovenske zastave, ki je spomin na dan, ko so v Ljubljani 7. aprila 1848 slovenski študentje z Dunaja prvič izobesili slovensko zastavo. V družbi prijateljev jo je razvil študent prava Lovro Toman, kasneje poslanec v dunajskem državnem zboru, in sicer pri gostilni Zlata zvezda v Wolfovi ulici 8 v Ljubljani. Šlo je za protest proti nemški zastavi, ki so jo istega leta na ljubljanskem gradu izobesili privrženci Nemcev. Zastavo z belo, modro in rdečo barvo smo Slovenci dobili marca 1848, določili pa so jo slovenski izobraženci na Dunaju.

Na prireditvi je evropska poslanka Romana Tomc dejala: »Ni naključje, da je prireditev Dan slovenske zastave vsako leto prvo nedeljo po 7. aprilu prav tu, na Geometričnem središču Slovenije. Na pomniku vklesani verzi slovenske himne, zasajena slovenska lipa, slovenski grbi in drugi simboli slovenstva so svoj prostor našli tu, v simboličnem kraju središča vseh Slovencev. Tu niso po naključju. Tu so z namenom. Kot je srce center življenja vsakega človeka, tako je središče slovenstva tu v Vačah simbolno srce naroda in slovenske države. Države z dolgo tradicijo se pomena državnih simbolov zelo dobro zavedajo. Vedo namreč, da se okrog njih zbira narodova energija, ustvarjalnost in nenazadnje moč, da narod preživi v vseh preizkušnjah in viharjih svoje zgodovine. Tako velika moč se skriva v narodovih simbolih!« Slavnostni govornik Alojz Kovšca, predsednik Državnega sveta RS, pa je spomnil, da smo imeli ob osamosvajanju jasen cilj: vodilo nas je domoljubje in odločna borba za vrednote, domovino, družino in svobodo.

Občinska odbora Združenja VSO Laško in Celje

Obvestila članom

Kontakt

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve

Zaloška cesta 65, 1000 Ljubljana

tel.: 08 382 35 30

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Kontakt za medije:
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Z uporabo naših spletnih storitev soglašate z uporabo piškotkov. Želim izvedeti več >>