Novice

POSLOVIL SE JE IVAN OMAN

vso.si 2010 12 23 ustanovni zbor vso ljubljana 0618. avgust 2019 - SPOROČILO ZA JAVNOST

V 90. letu starosti je včeraj umrl soustanovitelj in prvi predsednik Združenja VSO ter častni član Ivan Oman. Bil je ena izmed ključnih osebnosti slovenske demokratizacije in osamosvojitve.

Rodil se je 10. 9. 1929 v Zmincu pri Škofji Loki. Po prevzemu družinske kmetije se je začel aktivno ukvarjati s težavami slovenskih kmetov.

Konec 80. let je sodeloval pri ustanovitvi Slovenske kmečke zveze, predhodnice današnje Slovenske ljudske stranke, in leta 1988 postal njen predsednik. SKZ je bila prva demokratična stranka, ustanovljena v času t.i. slovenske pomladi. Aktivno je sodeloval tudi na zborovanjih v podporo četverici JBTZ.

Na svoji kmetiji je leta 1988 gostil srečanje, na katerem je bila dogovorjena ustanovitev Demosa. Leta 1990 je kot Demosov kandidat sodeloval na prvih demokratičnih volitvah po 2. svetovni vojni in bil izvoljen v predsedstvo tedaj še socialistične Republike Slovenije. V imenu predsedstva je kot govornik sodeloval tudi na vojaški vaji taktične pripravljenosti Premik 91, bil pa je edini član predsedstva, ki ni podpisal razvpite Deklaracije za mir.

V letih 1992-1996 je bil izvoljen za poslanca v državni zbor, po izteku mandata pa se je iz politike umaknil, a kljub temu ostal pomembna osebnost slovenske osamosvojitve. Leta 1996 je prejel zlati častni znak svobode Republike Slovenije za izjemne zasluge pri obrambi in uveljavitvi suverenosti Republike Slovenije.

Leta 2010 je prevzel predsedovanje novoustanovljenemu Združenju za vrednote slovenske osamosvojitve, katerega je bil tudi soustanovitelj. Leta 2011 pa mu je Združenje na slavnostni akademiji podelilo naziv častnega člana Združenja VSO.

V Združenju za vrednote slovenske osamosvojitve čutimo hudo izgubo in se mu na tem mestu iskreno zahvaljujemo za njegov prispevek pri ustanovitvi in razvoju združenja. Ob izvolitvi za predsednika združenja je poudaril, da je za narod izjemno pomembno, da pozna svojo zgodovino in se sooči s stvarmi, ki so morda težke ali celo tragične. Za to si bomo v združenju, tudi v njegov spomin, še naprej prizadevali.

Svojcem izrekamo globoko sožalje.

Obvestila članom

Kontakt

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve

Zaloška cesta 65, 1000 Ljubljana

tel.: 08 382 35 30

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Kontakt za medije:
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Z uporabo naših spletnih storitev soglašate z uporabo piškotkov. Želim izvedeti več >>