Novice

POGOVORNO OMIZJE OB DNEVU SUVERENOSTI V BREŽICAH

vso.si 2019 10 25 omizje odhod JLA Brezice 0126. oktober 2019 - SPOROČILO ZA JAVNOST

V petek, 25. oktobra, je v Mladinskem centru Brežice potekala obeležitev Dneva suverenosti in spomina na dan izgona agresorske JLA iz Slovenije. Pred samim začetkom so si obiskovalci ogledali izsek posnetka, ki je nastal v noči s 25. na 26. oktober 1991, ko se je iz Kopra umikala poslednja enota agresorske vojske. Himno je zaigrala Trobilna sekcija Kulturnega društva Gasilski pihalni orkester Loče pri Dobovi. Uvodoma sta navzoče pozdravila župan Brežic Ivan Molan, ki je spomnil na sklepno dejanje osamosvojitve v Posavju ter generalni sekretar Združenja VSO dr. Božo Predalič.

V drugem delu prireditve, pogovornem omizju, sta sodelovala brigadir Marjan Balant, ki je bil leta 1991 vodja Odseka za obrambo občine Grosuplje ter član predsedstva Združenja VSO Janez Janša, obrambni minister osamosvojitvene vlade. Pogovor je povezoval predsednik Občinskega odbora VSO Brežice Roman Zakšek.

Janez Janša je orisal dogajanje, ki je pripeljalo do umika agresorske vojske iz Slovenije. Nikakor pa za to sklepno dejanje slovenske osamosvojitve ni odločilna Brionska deklaracija. ''Če bi Brionsko deklaracijo uresničili, se Slovenija ne bi nikoli osamosvojila,'' je dejal Janša. Zakaj je izgon pravzaprav potekal iz Kopra? Zanimivo, da je Italija ponudila umik iz Trsta, a se je lokalna oblast temu uprla, da tam nočejo imeti rdečih zvezd, saj so iz preteklosti dobro vedeli, kaj to pomeni. Janša je poudaril, da sta civilna obramba in enotnost naroda pri osamosvojitvi igrala pomembno vlogo, ter nadomestila izostanek težkega orožja pri nas, kar se je pokazalo že maja 1991 v Pekrah. Janša je zaključil z mislijo, da je žalostno, da ob tako pomembnem prazniku, ko smo postali gospodar na svoji zemlji, ni državne proslave. ''Odločitev na plebiscitu ni bila nikoli zgrešena odločitev. Pametna država vedno postavlja v ospredje tisto, kar ne deli,'' je sklenil svojo misel.

Marjan Balant je predstavil vlogo civilne obrambe v osamosvojitveni vojni, ki je bila del občinskih načrtov. Civilna obramba je bila pomemben del pomoči Teritorialni obrambi in milici. Z veliko energije, volje, pripravljenosti, smo stopili skupaj, imeli smo željo, da postanemo samostojni. ''Da, osamosvojitev je tisto, kar nas povezuje,'' je dejal Balant, ki je zaključil z mislijo: ''Vrednost slovenske osamosvojitve nam ne more nihče vzeti. Res pa je, da premalo dajemo poudarka na prenos vrednot na mlade. Želim si, da bi bili ponosni.''

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve

Obvestila članom

Kontakt

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve

Zaloška cesta 65, 1000 Ljubljana

tel.: 08 382 35 30

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Kontakt za medije:
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Z uporabo naših spletnih storitev soglašate z uporabo piškotkov. Želim izvedeti več >>