Novice

OBELEŽITEV 30. OBLETNICE SLUŽENJA VOJAŠKEGA ROKA V SLOVENIJI

vso.si 2020 09 16 obletnica sluzenja vojaskega roka celje 0118. september 2020 - SPOROČILO ZA JAVNOST

V sredo, 16. septembra, je v Celju potekala obeležitev 30. obletnice sprejema sklepa Skupščine SRS naj slovenski državljani vojaški rok služijo v Sloveniji. Zaradi razmer v povezavi s COVID-19 je bila obeležitev najprej prestavljena iz spomladanskega časa na jesen, žal pa je tudi sedaj potekala v okrnjeni zasedbi in ob upoštevanju priporočil NIJZ.

Uvodoma je navzoče pozdravil predsednik Občinskega odbora Združenja VSO Celje Vančo Tegov, ki je poudaril pomen obeleževanja dogodkov iz časa osamosvojitve tudi v zdajšnjih kriznih razmerah. Kot smo bili Slovenci vedno iznajdljivi, moramo tudi tokrat poiskati način, kako z obeležitvami nadaljevati, vendar v skladu s priporočili Vlade RS in NIJZ.

Slavnostni nagovor je imel predsednik VSO Zahodna Štajerska in član predsedstva Združenja VSO Stane Zorko, ki se je najprej zahvalil Občinskemu odboru Združenja VSO Celje za vso delo, ki ga opravljajo. Tudi Zorko je poudaril, da se kleni slovenski človek ne vda kar tako, nikoli v zgodovini se nismo in če nas 1991 leta ni uničila JLA, nas tudi COVID-19 ne sme prestrašiti. Leta 1991 smo imeli srečo, da smo iz relativno kratke vojne odšli s tako malo žrtvami, medtem ko so samo nekaj sto kilometrov stran (Vukovar, Srebrenica, ipd.) padale nedolžne žrtve jugoslovanskega totalitarizma. Zorko je tudi spomnil, da smo že vstopili v leto slovesnih praznovanj 30-tih obletnic osamosvojitve Republike Slovenije, zato je prav, da odbori delajo kolikor lahko v danih razmerah zmorejo. Nagovoru je sledila slavnostna seja Občinskega odbora Združenja VSO Celje.

Občinski odbor Združenja VSO Celje

30 LET OD SPREJEMA STRATEŠKIH DOKUMENTOV ZA ZAVAROVANJE OSAMOSVOJITVE

vso.si 2020 09 06 pristava 1990-2020 028. september 2020 - SPOROČILO ZA JAVNOST

Na Pristavi nad Stično je v nedeljo, 6. septembra, potekala obeležitev 30. obletnice sprejema strateških dokumentov za zavarovanje osamosvojitve.

Navzoče sta pozdravila župan Občine Ivančna Gorica Dušan Strnad in predsednik Združenja VSO Aleš Hojs. Hojs je poudaril, da fantje, ki so sodelovali pri vzpostavitvi Manevrske strukture narodne zaščite takrat niso razmišljali o tem, kaj bodo postali, ampak o tem, kaj je treba storiti.

Slavnostni govornik je bil predsednik Vlade RS Janez Janša, ki je spomnil, da se je nasprotovanje osamosvojitvi začelo že ko smo dobili prvo demokratično vlado in so nas razorožili. Po zaslugi pogumnih mož Teritorialne obrambe, ki v 14-tih občinah niso oddali orožja, Toneta Krkoviča z idejno zasnovo MSNZ in sodelovanja s takratno milico, smo dobili strukturo, ki je bila sposobna zavarovati osamosvojitev. 7. 9. 1990 je bila jugoslovanska armada prvič v uradne dokumente zapisana kot potencialni agresor in zemljevid njihovih aktivnosti kot točka potencialne nevarnosti za nastajajočo državo.

V kulturnem programu so nastopili pesnik Tone Kuntner, ki je prebral Menartovo pesem Drevo slovenstva, ki je nastala ob prvi prisegi slovenskih vojakov 1991 v Pekrah in na Igu, Trobilni kvintet Orkestra SV s tolkalistom in Moški pevski zbor Ivančna Gorica. V programu je sodelovala tudi Gardna enota Slovenske vojske.

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve

GLAS DOMOVINE - SPLETNA IZDAJA ŠT. 36

glas-domovine-36

Izšla je 36. izdaja spletnega časopisa GLAS DOMOVINE.

OSAMOSVOJITVENI DOGODKI V RAVNICI

vso.si 2020 08 22 osamosvojitveni dogodki ravnica 0124. avgust 2020 - SPOROČILO ZA JAVNOST

V soboto, 22. avgusta, je v sodelovanju s Krajevno skupnostjo Ravnica, ZVVS Veteran Nova Gorica, ZZB NOB Nova Gorica, Društvom Soška fronta in SEVER severnoprimorske potekal tradicionalni pohod v spomin treh vojn. Na začetku smo se zbrali pri spomeniku padlim madžarskim vojakom v I. svetovni vojni, kjer je navzoče pozdravil zgodovinar dr. Renato Podbersič. Pohodu je sledila osrednja slovesnost v Ravnici, kjer smo se poklonili vsem žrtvam, ki so se odzvale klicu domovine ob agresiji JLA 1991 v vojni za samostojno državo Slovenijo. Zbrane so nagovorili Aleš Dugulin, predsednik Sveta KS Ravnica in mestni svetnik, dr. Klemen Miklavič, župan MO Nova Gorica. Slavnostni govornik je bil minister za infrastrukturo mag. Jernej Vrtovec.          V kulturnem programu je sodeloval Moški pevski zbor Lipa Ravnica.

Na prireditvi je bil prisoten tudi podpredsednik Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve Franci Feltrin, ki je položil venec pri spomeniku osamosvojitve in nagovoril zbrane.

Združenje VSO Severna Primorska

GLAS DOMOVINE - SPLETNA IZDAJA ŠT. 35

glas-domovine-35-1

Izšla je 35. izdaja spletnega časopisa GLAS DOMOVINE.

30 LET MSNZ ZAHODNOŠTAJERSKE POKRAJINE

vso.si 2020 07 24 30 let msnz lasko 0127. julij 2020 - SPOROČILO ZA JAVNOST

V petek, 24. julija, je na Gradu Tabor v Laškem potekala slovesna obeležitev 30. obletnice oblikovanja Manevrske strukture narodne zaščite. Še posebej so se spomnili oblikovanja MSNZ, saj je 25. julija 1990 na Gradu Tabor v Laškem prišlo do tajnega sestanka med Štefanom Šemrovom in Tonetom Krkovičem z namenom organiziranja Manevrske strukture narodne zaščite v Zahodnoštajerski pokrajini.

Pozdravni nagovor sta imela župan Občine Laško Franc Zdolšek in generalna sekretarka Združenja VSO Simona Pavlič. Slavnostni govornik je bil polkovnik Zlatko Vehovar, namestnik Štefana Šemrova in njegov tesni sodelavec. Govor Zlatka Vehovarja si lahko preberete tukaj. Kulturni program so obogatili trobilni sekstet Orkestra Slovenske vojske. Pomembni obletnici oblikovanja MSNZ, ki je omogočila uspešno obrambo v vojni za Slovenijo 1991, so se poklonili tudi praporščaki Združenja VSO ter Gardna enota Slovenske vojske.

Občinski odbor Združenja VSO Laško

KOMEMORACIJA V SPOMIN NA ŠTEFANA ŠEMROVA

vso.si 2020 07 24 komemoracija v spomin stefanu semrovu 0126. julij 2020 - SPOROČILO ZA JAVNOST

na Gradu Tabor v Laškem poklonili spominu na Štefana Šemrova, načelnika MSNZ za zahodno Štajersko 1990-1991. Leta 2006 je Občinski odbor Združenja VSO Laško postavil spominsko ploščo na Gradu Tabor v spomin na tajni sestanek 25. julija 1990 med Štefanom Šemrovom in Tonetom Krkovičem v povezavi z organiziranjem Manevrske strukture narodne zaščite v zahodni Štajerski. Spominu na prehitro preminulega Štefana Šemrova so se z besedo in prižigom sveče na grobu, poleg njegove žene in sina, poklonili praporščaki Združenja VSO, Gardna enota Slovenske vojske in predstavniki Združenja VSO.

Občinski odbor Združenja VSO Laško

OBELEŽITEV ZMAGE V VOJNI ZA SLOVENIJO 1991

vso.si 2020 07 09 obelezitev konca spopadov v vojni ljubljana 0110. julij 2020 - SPOROČILO ZA JAVNOST

V četrtek, 9. julija, je v ljubljanski Stolnici potekala obeležitev konca oboroženih spopadov in zmage v vojni za Slovenijo 1991. Obeležitev se je začela s sveto mašo, ki jo je daroval msgr. dr. Jože Plut, ki je v pridigi in nagovoru izpostavil, da »težki časi, če znamo prav ravnati, lahko rodijo bogate sadove. Tako je bilo leta 1991 in tako je lahko tudi danes. Domovina je samo ena, mi pa imamo poleg domovine tudi svojo državo, bodimo hvaležni za ta dar. Bog mi je dal milost, da sem se rodil kot Slovenec, v tej lepi domovini. Obeležujemo konec oboroženih spopadov, a vojna je trajala dlje, od razorožitve TO RS maja 1990, do odhoda zadnjih vojakov JLA iz Slovenije.«

Po maši sta sledila nagovora članice Mladinske sekcije VSO Triglav, Glavnega odbora VSO in svetnice MO Ljubljana Ane Zagožen (govor si lahko preberete TUKAJ) in poslanke v DZ RS ter članice Glavnega odbora VSO Alenke Jeraj (govor si lahko preberete TUKAJ). Ker je bila Jerajeva zaradi obveznosti v DZ RS zadržana, je njen govor na prireditvi prebrala Silvestra Sadar, moderatorka obeležitve. Pri maši so z domoljubno pesmijo sodelovali člani Obrtniškega mešanega pevskega zbora Notranjska ter praporščaki VSO, ki so ob koncu obeležitve položili venec slave k Pomniku vsem, ki so se v vseh časih in obdobjih borili in dali življenje za samostojno Slovenijo. 

Obeležitve so se udeležili tudi predsednik Združenja VSO in minister za notranje zadeve Aleš Hojs, predsednik Društva 90 in Slovenske ljudske stranke Marjan Podobnik, nekdanji evropski poslanec in predsednik osamosvojitvene vlade RS Lojze Peterle, državni sekretar za koordinacijo mednarodnih in EU zadev v Kabinetu predsednika Vlade RS dr. Igor Senčar, državni sekretar za vojaške, obrambne in zunanje zadeve v Kabinetu predsednika vlade RS mag. Bojan Pograjc in pesnik slovenske pomladi Tone Kuntner.

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve

DOGODKI DAN PREJ V VRHPOLJU PRI VIPAVI

vso.si 2020 06 28 obelezitev dneva drzavnosti vrhpolje 0129. junij 2020 - SPOROČILO ZA JAVNOST

V Vrhpolju pri Vipavi se je v nedeljo, 28. junija, z mašo za domovino začela obeležitev dogodkov ''Dan prej 1991''. Mašo je daroval vojaški kurat Milan Pregelj ob somaševanju dekanijskih duhovnikov. ''Obeležitve osamosvojitvenih dogodkov v teh dneh nas vabijo k razmisleku o vrednotah, ki jih živimo. Začeli smo delati poizkuse v družbi, kako zaobiti Božjo modrost, s tem pa smo izgubili moralne vrednote in samega sebe,'' je bilo izpostavljeno v pridigi v Vrhpolju.

S himno Republike Slovenije in uvodnim pozdravom predsednika pokrajinskega Združenja VSO Severna Primorska Otona Filipiča se je pričel kulturni program v počastitev osamosvojitvenih dogodkov na Primorskem. Prireditve se je udeležil tudi poveljnik Veščinskega centra Slovenske vojske v Vipavi podpolkovnik Iztok Stavanja. Župan občine Vipava Goran Kodelja je v pozdravnem nagovoru dejal: ''Dejstvo, da ste se Vrhpoljci goloroki zoperstavili jugoslovanski armadi, daje dogodku zgodovinski pečat. Samostojnosti in demokratičnosti si ne pustimo vzeti.''

Predsednik osamosvojitvene vlade in slavnostni govornik Lojze Peterle pa je izpostavil pogum Slovencev skozi zgodovino: ''Na pogumu kot je bil izpričan tudi v Vrhpolju temelji slovenska osamosvojitev. Ob prevzemu vladanja 16. junija 1990, dobro leto pred osamosvojitvijo, so nas pozdravili z odvzemom orožja. Kot ste bili v Vrhpolju 26. junija 1991 goloroki pred tanki JLA, smo tudi mi na vladi leta 1990 ostali goloroki. A srce in volja sta bila jasna in močnejša od nasprotovanj. Samostojnost Slovenije je največji narodni dosežek v zgodovini in s tem se ne sme ravnati kakorkoli. Pred 30 leti smo bili enotni, sedaj nas želijo razdelit. Prepričan sem, da demokratična Slovenija ne bo pustila da se dogaja to, kar smo pred nekaj dnevi spremljali v Ljubljani.''

Združenje VSO Severna Primorska

OBELEŽITEV SESTRELITVE HELIKOPTERJA V MAHU PRI IGU IN ODKRITJE OBNOVLJENEGA OBELEŽJA

vso.si 2020 06 27 obelezitev sestrelitve helikopterja jla ig 0128. junij 2020 - SPOROČILO ZA JAVNOST

V Mahu na Igu je v soboto, 27. junija, potekala obeležitev sestrelitve agresorskega helikopterja JLA, ki je imel v osamosvojitveni vojni nalogo raketirati Učni center na Igu. Zbrane je uvodoma pozdravila in nagovorila poslanka v DZ RS in članica Glavnega odbora Združenja VSO Alenka Jeraj, ki je poudarila zgodovinsko vrednost tega kraja, kjer je bil pred 29-timi leti sestreljen agresorski helikopter JLA, pred več tisoč leti pa so ravno na tem območju živeli koliščarji. Ostanki kolišč, ki so bila najdena tu na Barju, so vpisana tudi na seznam UNESCO-ve svetovne kulturne dediščine.

Spregovoril je tudi Zoran Dernovšek Raketka, pripadnik TO, strelec protiletalec, ki je 27. junija 1991 sestrelil prvi sovražni helikopter agresorske JLA na Ljubljanskem barju. Dejal je: "Če ne pokažeš, da si dovolj močen, si z diplomacijo ne moreš pomagati. Diplomacija je v vojni pomagala, a potek vojne bi bil verjetno bistveno drugačen, če ne bi bilo vojske. Pogum ni to da nimaš strahu, ampak, da v boju s strahom zmagaš ti."

Slavnostni govornik, minister za obrambo mag. Matej Tonin, je v govoru izpostavil, da se je tukaj odvijala akcija, ki je bistveno pripomogla k padcu bojne morale agresorja. Njegov govor si lahko preberete tukaj. Kulturni program sta ustvarjala Alenka Gotar in Anže Šuštar.

Območni odbor Združenja VSO Brezovica-Ig-Škofljica-Velike Lašče

AKTIVNOSTI ZDRUŽENJA VSO SEVERNA PRIMORSKA OB DNEVU DRŽAVNOSTI

vso.si 2020 06 25 obelezitev dneva drzavnosti sabotin 0126. junij 2020 - SPOROČILO ZA JAVNOST

V četrtek, 25. junija, so se člani Združenja VSO Severna Primorska udeležili tradicionalnega dviga slovenske zastave na Sabotinu. Po slovesnem dvigu slovenske zastave je sledila maša za domovino pri cerkvici Sv. Valentina. Obeležitve državnega praznika se je udeležila tudi nekdanja evropska poslanka Patricija Šulin.

V petek, 26. junija, pa so se člani Združenja VSO Severna Primorska skupaj s praporščaki, vrhpoljskimi akterji upora in domačini z dvigom slovenske zastave spomnili na dogodke, ki so se tam zgodili ob osamosvajanju Slovenije "Dan prej".

Združenje VSO Severna Primorska

SPOMINJAMO SE STANETA POŽARJA

vso.si 2020 06 25 spomin na staneta pozarja pivka 0125. junij 2020 - SPOROČILO ZA JAVNOST

Dan državnosti, 25. junija,  so nekateri člani Območnega združenja VSO Pivka-Postojna počastili z obiskom spomenika Staneta Požarja. Stane je s tvegano akcijo onesposobil orožje tankovskega bataljona v Pivki. Drugega julija 1991 je izgubil svoje mlado življenje za nas, za samostojno Slovenijo.

V njegov spomin se je poklonila tudi podžupanja Jana Gržinič, ki je ob tem položila cvetje. Poseben pomen temu dogodku pa je dal Jadran Zafred, ki je bil priča umoru Staneta Požarja. Ob spominski plošči je obudil spomin na težak dogodek, ki mu za vedno ostaja v srcu. Prav tako je Andrej Želodec, ki je kot domoljub in junak deloval pri razminiranju Slovenije, obudil spomin na tiste težke čase naše borbe proti okupatorski JLA.

Marko Barle je v kratkem kulturnem programu prebral pesem Simona Gregorčiča Mojo srčno kri škropite. Kratek govor je podala tudi Majda Žužek v imenu predsednika Območnega združenja VSO Pivka-Postojna Ljuba Fabjana. Izpostavila je pomen domoljubja in zavzemanja za vrednote slovenske pomladi. Na tem področju je še veliko prostora za vzgojo mladih, da ohranimo slovenski narod in njegove največje  vrednote.

Območni odbor Združenja VSO Postojna-Pivka

OBELEŽITEV DNEVA DRŽAVNOSTI V VELENJU

vso.si 2020 06 24 dan drzavnosti velenje 0124. junij 2020 - SPOROČILO ZA JAVNOST

Območni odbor Združenja VSO Velenje-Šaleška je v sredo, 24. junija, po odkritju spominske plošče na domačiji Vranjek obeležil še Dan državnosti. V Župniji Šentilj pri Velenju so pripravili sveto mašo za domovino in vse umrle v vojni za Slovenijo, ki jo je daroval domači župnik Andrej Mazej. Pri maši so sodelovali tudi praporščaki Združenja VSO. Maše se je udeležil predsednik pokrajine VSO Zahodna Štajerska Stane Zorko, ki je tudi pozdravil navzoče.

Območni odbor Združenja VSO Velenje-Šaleška

ODKRITJE SPOMINSKEGA OBELEŽJA V VELENJU

vso.si 2020 06 24 odkritje obelezja vranjek velenje 0124. junij 2020 - SPOROČILO ZA JAVNOST

Območni odbor Združenja VSO Velenje-Šaleška je v sredo, 24. junija, na predvečer Dneva državnosti, odkril spominsko ploščo na domačiji Vranjek, kjer so leta 1990 skrili orožje, ki ga Teritorialna obramba OE Velenje ni predala agresorski JLA, ampak ga je leta 1991 v osamosvojitveni vojni dala v roke enoti TO Velenje pod vodstvom Ervina M. Prislana. Pozdravni nagovor sta imela nekdanji predsednik Območnega odbora Združenja VSO Velenje-Šaleška Borut Korun ter predsednik pokrajine VSO Zahodna Štajerska Stane Zorko, za kulturni program pa sta poskrbeli Alenka Šalej in Alenka Gortan. Na odkritju spominske plošče so bili navzoči tudi praporščaki Združenja VSO.

Območni odbor Združenja VSO Velenje-Šaleška

POLOŽITEV VENCA PRI POMNIKU UMRLIM V VOJNI ZA SLOVENIJO

vso.si 2020 06 24 polaganje venca zale ljubljana24. junij 2020 - SPOROČILO ZA JAVNOST

Delegacija Združenja VSO je pred Dnevom državnosti položila venec slave pri Pomniku umrlim v vojni za Slovenijo 1991 ter s tem počastila spomin na umrle v vojni za Slovenijo.

Slava jim!

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve

DVIG ZASTAVE OB DNEVU DRŽAVNOSTI

vso.si 2020 06 23 dvig zastave nova gorica 0123. junij 2020 - SPOROČILO ZA JAVNOST

V ponedeljek, 22. junija, so se člani Občinskega odbora Združenja VSO Nova Gorica skupaj s člani OZVVS "Veteran" Nova Gorica udeležili dviga slovenske zastave v Novi Vasi, Ozeljanu, Kromberku, Novi Gorici, Solkanu, Ravnici, na Lokvah, na Banjšicah in v Grgarju.

V torek, 23. junija, pa so se člani Občinskega odbora Združenja VSO Nova Gorica skupaj s člani OZVVS "Veteran" Nova Gorica udeležili dviga slovenske zastave v Rožni Dolini, Šempetru pri Gorici, Prvačini in Dornberku.

Občinski odbor Združenja VSO Nova Gorica

OBELEŽITEV SPOPADA NA MEDVEDJEKU 1991

vso.si 2020 06 22 medvedjek 0123. junij 2020 - SPOROČILO ZA JAVNOST

Na Medvedjeku je v ponedeljek, 22. junija, potekala počastitev v spomin na bitko pri Medvedjeku, s katero je bil leta 1991 onemogočen prihod jugoslovanskih oklepnikov v Ljubljano. Največ žrtev je zahteval napad jugoslovanskih letal na barikado in tovornjake, ki je bil najbolj smrtonosen posamični napad v času vojne za Slovenijo. V tem napadu je bil ubit tudi pripadnik TO RS Franc Uršič, med civilnimi žrtvami pa so bili domačin Anton Kotar ter tuji državljani Plamen Dinčev, Zaprian Dinčev, Stoyan Kozakov, Svetoslav Spassov, Ismet Velagić, Bratislav Đorđevič, Dragan Lukič. Delegacija Združenja VSO je pri spomeniku položila venec časti. V nagovoru je generalna sekretarka Združenja VSO Simona Pavlič orisala dogajanje na Medvedjeku in na posavsko-dolenjskem koncu v času vojne za Slovenijo.

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve

OBELEŽITEV PRVEGA STRELA V POGANCIH 1991

vso.si 2020 06 22 obelezitev prvega strela poganci 0123. junij 2020 - SPOROČILO ZA JAVNOST

V Pogancih je bil izstreljen prvi strel v vojni za Slovenijo 1991. S kratko počastitvijo so se v ponedeljek, 22. junija, spomnili tega osamosvojitvenega dogodka, ko je dolenjska TO RS blokirala prodor agresorke JLA proti osrčju Slovenije.

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve

OBELEŽITEV BITKE V KRAKOVSKEM GOZDU 1991

vso.si 2020 06 22 obelezitev bitke 1991 krakovski gozd 0123. junij 2020 - SPOROČILO ZA JAVNOST

V Krakovskem gozdu je bila 2. julija 1991 premagana enota agresorske jugoslovanske armade. Z zmago v Krakovskem gozdu so Posavci izbojevali enega pomembnejših bojev v slovenski osamosvojitvi.

V počastitev tega osamosvojitvenega dejanja je v ponedeljek, 22. junija, v Zalokah pri obeležju potekala slovesna obeležitev. Zbrane je nagovorila predsednica Območnega odbora Združenja VSO Krško - Kostanjevica na Krki, ki je dejala: »Tisti, ki živimo tu v okolici, se še predobro spomnimo dni, ko smo zaskrbljeno gledali v nebo, kako so nad nami švigala letala agresorske jugo armade in veselja, ko smo izvedeli, da je oklepna kolona JLA, ki se je umikala iz Medvedjeka, razbita. Tako, kot nam danes nekateri skušajo dopovedati, da bolezni Covid-19 ni, tako nas že skoraj trideset let prepričujejo, da vojne v Sloveniji sploh ni bilo oz. jo zaničevalno imenujejo operetna vojna. Vse to govorijo v luči, češ, saj ni bilo nobenih žrtev...«

Spomine na tisti čas in analizo družbenega političnega dogajanja je orisal tudi predsednik Pokrajinskega združenja VSO Posavje Roman Zakšek. Slovesnost je popestrila domoljubna poezija Igorja Pirkoviča: “Vreče denarja ne nosijo sreče, le domovina bogastvo ti da...” .

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve

OBELEŽITEV DNEVA DRŽAVNOSTI SVETA PLANINA

vso.si 2020 06 21 obelezitev dneva drzavnosti sveta planina 0122. junij 2020 - SPOROČILO ZA JAVNOST

V nedeljo, 21. junija, so na Sveti planini nad Trbovljami obeležili Dan državnosti. Po sveti maši za domovino, ki jo je daroval župnik Župnije Zagorje ob Savi Jani Tušak, je sledil kulturni program, pri katerem je z domoljubno pesmijo sodeloval Mešani pevski zbor Ladka Korošca iz Zagorja. Zbrane je nagovoril predsednik Pokrajinskega združenja VSO Zasavje Roman Perklič. V svojem nagovoru je Perklič orisal kronološko pot osamosvojitve Slovenije. Spomnil je tudi na umrle v vojni za Slovenijo, katerih imena premalokrat slišimo. »Vojna za Slovenijo je zahtevala 76 žrtev. 19 na slovenski strani, 45 na strani agresorske jugoslovanske armade, 12 žrtev je bilo tujih državljanov. Državo Slovenijo smo si morali priboriti z vojno, ki je terjala žrtve, zato nam ni vseeno, da nekateri želijo razvrednotiti pomen slovenske osamosvojitve. Tudi s tem razlogom, da se preneha zmanjševanje pomena vojne za Slovenijo in demokratizacije, se je ustanovilo Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve«. Na prireditvi so sodelovali tudi praporščaki Združenja VSO.

Pokrajinsko združenje VSO Zasavje

Obvestila članom

Kontakt

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve

Zaloška cesta 65, 1000 Ljubljana

tel.: 08 382 35 30

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Kontakt za medije:
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Z uporabo naših spletnih storitev soglašate z uporabo piškotkov. Želim izvedeti več >>