Novice

30 LET OD SPREJEMA STRATEŠKIH DOKUMENTOV ZA ZAVAROVANJE OSAMOSVOJITVE

vso.si 2020 09 06 pristava 1990-2020 028. september 2020 - SPOROČILO ZA JAVNOST

Na Pristavi nad Stično je v nedeljo, 6. septembra, potekala obeležitev 30. obletnice sprejema strateških dokumentov za zavarovanje osamosvojitve.

Navzoče sta pozdravila župan Občine Ivančna Gorica Dušan Strnad in predsednik Združenja VSO Aleš Hojs. Hojs je poudaril, da fantje, ki so sodelovali pri vzpostavitvi Manevrske strukture narodne zaščite takrat niso razmišljali o tem, kaj bodo postali, ampak o tem, kaj je treba storiti.

Slavnostni govornik je bil predsednik Vlade RS Janez Janša, ki je spomnil, da se je nasprotovanje osamosvojitvi začelo že ko smo dobili prvo demokratično vlado in so nas razorožili. Po zaslugi pogumnih mož Teritorialne obrambe, ki v 14-tih občinah niso oddali orožja, Toneta Krkoviča z idejno zasnovo MSNZ in sodelovanja s takratno milico, smo dobili strukturo, ki je bila sposobna zavarovati osamosvojitev. 7. 9. 1990 je bila jugoslovanska armada prvič v uradne dokumente zapisana kot potencialni agresor in zemljevid njihovih aktivnosti kot točka potencialne nevarnosti za nastajajočo državo.

V kulturnem programu so nastopili pesnik Tone Kuntner, ki je prebral Menartovo pesem Drevo slovenstva, ki je nastala ob prvi prisegi slovenskih vojakov 1991 v Pekrah in na Igu, Trobilni kvintet Orkestra SV s tolkalistom in Moški pevski zbor Ivančna Gorica. V programu je sodelovala tudi Gardna enota Slovenske vojske.

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve

Obvestila članom

Kontakt

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve

Zaloška cesta 65, 1000 Ljubljana

tel.: 08 382 35 30

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Kontakt za medije:
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Z uporabo naših spletnih storitev soglašate z uporabo piškotkov. Želim izvedeti več >>