Novice

GORIŠKI VEČERI - GOST JANEZ JANŠA

GORIŠKI VEČERI - Janez Janša vabilo

19. september 2023 - VABILO

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve vas vabi na pogovorni večer z osamosvojiteljem, državnikom in domoljubom Janezom Janšo
Z gostom se bo pogovarjala Erika Jazbar.

Vljudno vabljeni v veliko dvorano Mestne občine Nova Gorica, v sredo, 4. oktobra 2023 ob 19. uri

Združenje VSO

33. OBLETNICA VZPOSTAVITVE MANEVRSKE STRUKTURE NARODNE ZAŠČITE NA PRISTAVI

vso.si 2023 09 07 Pristava 2023

8. september 2023 - SPOROČILO ZA JAVNOST

Na dan obeležitve, je Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve na Pristavi nad Stično pripravilo prireditev ob 33. obletnici sprejetja strateških dokumentov za zavarovanje osamosvojitve Slovenije.

7. septembra 1990 je na Pristavi pri Stični potekal pomemben sestanek, ki so se ga udeležili najpomembnejši tvorci Manevrske strukture narodne zaščite (MSNZ) Igor Bavčar, Janez Janša, Tone Krkovič, Vinko Beznik in Jože Kolenc. Na sestanku so analizirali nastali položaj in dotedanje ukrepe pri organizaciji MSNZ, dorekli so globalni načrt delovanja Narodne zaščite, še posebej sodelovanje milice, ki je bila neločljivi del MSNZ. Tone Krkovič je pripravil in predstavil predlog vojnega načrta, predstavil je tudi dokončno organizacijsko shemo MSNZ ter druge ukrepe na podlagi navedenih dokumentov. Po sestanku je pripravil tudi nujne delovne dokumente in delovne karte. Prvič je bila v teh dokumentih JLA tudi jasno opredeljena kot morebitni agresor oziroma ključna nevarnost za slovensko osamosvojitev.

Sestanek na Pristavi je prišel v zgodovino, saj je bil na njem sprejet in potrjen dokument za vojaško zavarovanje osamosvajanja Republike Slovenije. Ključ zmage nad agresorjem je bil, kot je pred šestimi leti na Pristavi dejal prvi načelnik Slovenske vojske, brig. general Tone Krkovič, v pravilni oceni in dojemanju izhodiščnega položaja ter pravočasnih pripravah na agresijo, ki je kasneje tudi dejansko sledila.

To je samo ena od številnih resničnih zgodb Slovenske osamosvojitve, ki pa jo, tako kot še marsikatero drugo, pa če začnemo z dogodki maja 1990, nekateri želijo pozabiti. Zato Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve vsako leto na Pristavi, ob obeležju dogodka, pripravi slavnostno prireditev. Včerajšnje obeležitve sta se udeležila tudi akterja dogodka, Janez Janša in Tone Krkovič. Številne navzoče sta pozdravila podžupan Občine Ivančna Gorica Tomaž Smole in podpredsednik Združenja VSO Franci Feltrin. Slavnostni govorec je bil član predsedstva Združenja VSO Aleš Hojs, ki je med drugim spregovoril o pomenu dogodka na Pristavi ter se dotaknil tudi aktualnih dogodkov. Predvsem v luči nenehnega omalovaževanja slovenske osamosvojitve, ki se s trenutno vladajočo politiko samo stopnjuje. Sploh v luči odločitve, da veteranske organizacije ne bodo sodelovale pri snovanju Spomenika slovenske osamosvojitve. Hojs se je vprašal, do kam seže dno te politike in dejal, da se ne sme čakati na dno dna, ampak je potrebno ukrepati sedaj. Kulturni program sta oblikovala Moški pevski zbor Prijatelji in recitator Matej Šteh.

Združenje VSO

VABILO: Predstavitev knjige Boštjana M. Turka: Vojna za mir

Območni odbor VSO Žirovnica, Jesenice, Kranjska gora prijazno vabi na

PREDSTAVITEV KNJIGE NOVINARJA IN PUBLICISTA

BOŠTJANA M. TURKA - VOJNA ZA MIR

ki bo v petek, 8. septembra 2023 ob 18.30 uri v Pastoralnem domu na Breznici. 

Vljudno vabljeni!

prenos

TUDI ZDRUŽENJE VSO IZRAŽA SOLIDARNOST IN PODPORO

vso.si 2023 08 11 Poplave v Sloveniji

11. avgust 2023 - SPOROČILO ZA JAVNOST

Ob nedavni katastrofalni vremenski ujmi, ki je prizadela večji del Slovenije, Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve vsem prebivalkam in prebivalcem Slovenije, ki se v teh težkih trenutkih soočajo z obsežnimi posledicami poplav, izraža globoko sočutje in podporo. Kar daje upanje, je medsebojna pomoč in sodelovanje, zato Združenje VSO poziva vse svoje člane, da stopimo skupaj in po svojih močeh pomagamo pri odpravi posledic poplav. Vsak, ki ni prizadet, lahko pomaga po svojih močeh, zato smo trdno odločeni, da bomo zgradili pot do okrevanja, obnovili skupnosti in pomagali tistim, ki so bili prizadeti.

Združenje VSO

10. SPOMINSKI POHOD NA CESARSKI VRH S SVETO MAŠO NA PROSTEM

vso.si 2023 07 08 10. pohod na Cesarski vrh in masa na prostem

Foto: Peter Hladnik

9. julij 2023 - SPOROČILO ZA JAVNOST

Združenje VSO Logatec je v soboto, 8. julija, pripravilo že 10. spominski pohod na Cesarski vrh s sveto mašo na prostem v spomin na tragično preminula vojaka TO v osamosvojitveni vojni Miroslava Moljka in Antona Žaklja.

Pohod je potekal iz štirih smeri, zaključil pa se je s sveto mašo, ki jo je daroval vojaški vikar Slovenske vojske Matej Jakopič. Po maši sta v kulturnem delu programa zbrane nagovorila župan Občine Logatec Berto Menard in predsednik Republike Slovenije 2012-2022, Borut Pahor. Ta je v slavnostnem nagovoru poudaril, da ne smemo nikoli pozabiti, da je ustanovitvi slovenske države botrovala slovenska politična pomlad, ki se je razcvetela konec 80-tih let prejšnjega stoletja in nam prvič v zgodovini prinesla demokratične razmere. Danes smo se tukaj zbrali za to, ker želimo z iskreno hvaležnostjo v srcu izreči besede ponosa in nekega domoljubnega občutka za tiste, ki so se v tistih dneh postavili v bran naši novi, neodvisni in samostojni državi Sloveniji. Tukaj smo se zbrali za to, da se poklonimo spominu na tiste, ki so ob tem darovali največ, kar so lahko, svoja življenja. In to naj bo, spoštovani, neko sporočilo tistim, ki se ozirajo v našo prihodnost in jo bodo tudi aktivno sooblikovali.

Po zaključku kulturnega programa, ki so ga ozaljšali pevke in pevci Obrtniškega mešanega pevskega zbora Notranjska, je bivši predsednik Pahor ob spremstvu Logaških trobilcev ter praporščakov Združenja VSO in Veteranov vojne za Slovenijo k spominskemu obeležju položil cvetje v čast in zahvalo Miroslavu Moljku in Antonu Žaklju. Slovesnost je z izbrano besedo povezovala Fabijana Štih.

Združenje VSO

SVETA MAŠA OB 32. OBLETNICI KONCA OBOROŽENIH SPOPADOV IN ZMAGE V VOJNI ZA SAMOSTOJNO SLOVENIJO

vso.si 2023 07 05 32. obletnica zakljucka oborozenih spopadov stolnica Ljubljana

6. julij 2023 - SPOROČILO ZA JAVNOST

V stolni cerkvi Svetega Nikolaja v Ljubljani je v sredo, 5. julija, v organizaciji Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve potekala obletna sveta maša ob 32. obletnici konca oboroženih spopadov

in zmage v vojni za samostojno Slovenijo. Sveto mašo je daroval ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Anton Jamnik, ki je v pridigi spomnil predvsem na umrle v vojni za Slovenijo, ki so za našo samostojnost darovali največ, svoja življenja in tiste, ki so takrat prepoznali enkratno priložnost izjemnega zgodovinskega trenutka. Ob tem je omenil nadškofa Alojzija Šuštarja, ki je s svojimi odličnimi povezavami z vsemi škofovskimi konferencami po Evropi in po svetu veliko prispeval k čimprejšnjemu mednarodnemu priznanju suverene in neodvisne države Slovenije.

Po sveti maši je predsednik Združenja VSO Alojz Peterle najprej položil venec slave k Pomniku vsem, ki so se v vseh časih in obdobjih borili in dali življenje za samostojno Slovenijo, nato pa je v svojem nagovoru ob spominu na zaključek vojne za Slovenijo izpostavil: ''Spomina ne potrebujemo zaradi preteklosti, spomin potrebujemo zaradi naše prihodnosti in korenine niso nikoli preteklost. Korenine so tisto iz česar lahko rastemo. Če si izpodrežemo korenine, potem rasti ne more biti več.'' Zaključil je z zahvalo vsem, ki so kakorkoli sodelovali in prispevali k osamosvojitvi Slovenije in vsem tem smo dolžni hvaležen spomin.

Ob navzočnosti praporščakov Združenja VSO je v kulturnem delu programa nastopil Obrtniški mešani pevski zbor Notranjska, ki je ob koncu iz rok predsednika VSO prejel tudi priznanje za dolgoletno sodelovanje. Kulturni program je povezovala Silvestra Sadar.

Združenje VSO

32. OBLETNICA ZMAGE SLOVENSKE TO V BITKI V KRAKOVSKEM GOZDU 1991

vso.si 2023 07 04 32. obletnica bitke v Krakovskem gozdu Zaloke

5. julij 2023 - SPOROČILO ZA JAVNOST

V spomin na bitko v Krakovskem gozdu, 2. julija 1991, ko je enota Teritorialne obrambe zaustavila umikajočo se kolono oklepnikov Jugoslovanske ljudske armade, je Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve, ob spomeniku na avtocestnem počivališču Zaloke, pripravilo spominsko slovesnost.

Z zmago v Krakovskem gozdu so Posavci izbojevali enega pomembnejših bojev v slovenski osamosvojitveni vojni, je na prireditvi poudarila tudi predsednica Združenja VSO Krško - Kostanjevica na Krki Marija Dorbež. V svojem nagovoru navzočim je izpostavila, da če so se v tistem času z zaskrbljenostjo ozirali v nebo, ki so ga preletavala letala agresorske jugo armade, se danes z zaskrbljenostjo oziramo proti Ljubljani, kjer je vlada čez noč ukinila Muzej slovenske osamosvojitve in Dan spomina na žrtve komunizma. Zato je pomembno, da pravi domoljubi vedenje o dogodkih v času osamosvajanja Slovenije, prenašajo predvsem na mladino pa tudi na ostale državljane in državljanke. V luči tega so takšne prireditve, kot je obeležitev bitke v Krakovskem gozdu izjemnega pomena.

Slavnostni govorec na prireditvi je bil predsednik osamosvojitvene vlade in predsednik Združenja VSO, Lojze Peterle, ki je med drugim dejal, da je ponosen, ne samo na rezultat vojne za samostojno in demokratično Slovenijo, ampak tudi na način, kako smo se borili. Silo smo uporabili toliko, kolikor je bilo potrebno, nismo pretiravali. Skušali smo čim več storiti s političnim in diplomatskim delovanjem. In nizko število žrtev vojne je lahko slovenski državi in tem, ki so jo postavljali v ponos. Ob vseh poskusih, ki zadnje čase eskalirajo, da se izniči pomen vojne za slovensko osamosvojitev, je Peterle poslal jasno sporočilo: "Slovenija bo obstala! Obstala bo svobodna in demokratična! Prepričan sem,'' je še dejal Peterle, ''da bo z našim delom, z našo energijo in z našimi novimi cilji prišlo do tega, da bo tudi osamosvojitev v naših šolah obravnavana drugače kot do sedaj, ko je praktično 32 let ni bilo. Slovenska osamosvojitev je tisto iz česar lahko črpamo rast za to, čemur rečemo ''slovensko skupaj,'' je ob koncu še poudaril predsednik Združenja VSO Lojze Peterle.

Kulturni program sta ob prisotnosti zvestih praporščakov Združenja VSO in ob navdušenju številnih prisotnih oblikovala pesnik Igor Pirkovič in pevec Boris Kopitar z domoljubnimi pesmimi.

Združenje VSO

32 LET OD SESTRELITVE AGRESORSKEGA HELIKOPTERJA JLA V VOJNI ZA SLOVENIJO 1991

vso.si 2023 06 29 32. obletnica sestrelitve helikopterja JLA v Mahu pri Igu

30. junij 2023 - SPOROČILO ZA JAVNOST

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve je v Mahu pri Igu pripravilo slovesnost ob pomembnem mejniku v vojni za Slovenijo - sestrelitvi prvega agresorskega helikopterja JLA. Sovražnikov helikopter JLA MI-8 je 27. junija 1991 sestrelil pripadnik TO in vrhunsko izurjeni strelec s protiletalskim raketnim sistemom Strela 2M Zoran Dernovšek. Njegovo odločno dejanje - po zbranih pričevanjih je v tistem trenutku predstavljal edino operativno sposobno protiletalsko obrambo na Igu, je preprečilo najbolj črni scenarij in nedvomno bistveno vplivalo na potek vojne za Slovenijo, kot tudi na izhod iz te vojne. Zoran Dernovšek - Raketka se je tudi tokrat udeležil prireditve in v pozdravu navzočim spregovoril o pomenu sestrelitve helikopterja, tako v vojni za Slovenijo kot tudi kasneje v vojni na Hrvaškem in v Bosni.

Navzoče sta pozdravila tudi poslanka v Državnem zboru RS in članica predsedstva Združenja VSO Alenka Jeraj in župan Občine Škofljica Primož Cimerman. Letošnji slavnostni govornik je bil pripadnik prve generacije slovenskih vojakov v 510. učnem centru na Igu Andrej Cimerman, ki se je s ponosom spomnil 15. maja 1991, ko je kot nabornik med prvimi prestopil prag učnega centra na Igu. V govoru je spomnil na pomen prve generacije slovenskih vojakov in na uvedbo slovenskega jezika kot poveljevalnega jezika. Seveda pa ni mogel mimo dogodka v neposredni bližini Učnega centra in sestrelitve helikopterja, ki je za prvo generacijo nabornikov pomenil premeščanje na druge skrivne lokacije. Takrat se je zavedal, da smo v vojni in da gre zares. ''Od tistega strela rakete na Igu, smo golobradi 18 in 19 let stari fantje postali možje'', je še dejal Andrej Cimerman in dodal da so domovini služili častno, predano in pogumno. ''Lahko sem ponosen na takratno politično in obrambno varnostno strukturo Slovenije in na vse državljane Slovenije, ki so v tistih prelomnih časih sledili plebiscitarni odločitvi - samostojni in neodvisni državi Sloveniji'', je še poudaril Andrej Cimerman.

V kulturnem programu je nastopil Mešani pevski zbor Društva upokojencev Ig, navzoči pa so bili tudi praporščaki Združenja VSO.

Združenje VSO

POLOŽITEV VENCA OB POMNIKU PADLIM V VOJNI ZA SLOVENIJO '91

vso.si 2023 06 27 polozitev venca Zale

28. junij 2023 - SPOROČILO ZA JAVNOST 

Ob Pomniku padlim v vojni za Slovenijo '91 na ljubljanskih Žalah je v torek, 27. junija, delegacija Združenja VSO ob prisotnosti praporščakov pripravila krajšo komemorativno slovesnost. Pomnik predstavlja trajen spomin na dogodke in ljudi, ki so v boju za neodvisnost Slovenije dali največ, kar so lahko – svoja življenja. S svojo simboliko in sporočilnostjo nas opominja, da se moramo zavedati vrednot, za katere smo se borili ter da je naša dolžnost spoštovati in ceniti svobodo, ki smo jo pridobili s pogumom in žrtvovanjem teh hrabrih mož in žena. Venec slave je ob pomniku položil predsednik Združenja VSO in predsednik prve demokratične vlade Lojze Peterle.

Združenje VSO

POLOŽITEV VENCA OB POMNIKU PADLIM V VOJNI ZA SLOVENIJO '91 (2)

vso.si 2023 06 27 polozitev venca Zale

28. junij 2023 - SPOROČILO ZA JAVNOST 

Ob Pomniku padlim v vojni za Slovenijo '91 na ljubljanskih Žalah je v torek, 27. junija, delegacija Združenja VSO ob prisotnosti praporščakov pripravila krajšo komemorativno slovesnost. Pomnik predstavlja trajen spomin na dogodke in ljudi, ki so v boju za neodvisnost Slovenije dali največ, kar so lahko – svoja življenja. S svojo simboliko in sporočilnostjo nas opominja, da se moramo zavedati vrednot, za katere smo se borili ter da je naša dolžnost spoštovati in ceniti svobodo, ki smo jo pridobili s pogumom in žrtvovanjem teh hrabrih mož in žena. Venec slave je ob pomniku položil predsednik Združenja VSO in predsednik prve demokratične vlade Lojze Peterle.

Združenje VSO

Ponosni na Vrhpolje 2023

vso.si 2023 06 25 Ponosni na Vrhpolje

26. junij 2023 - SPOROČILO ZA JAVNOST

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve je v Vrhpolju pri Vipavi pripravilo slavnostno prireditev ob dnevu državnosti ''Ponosni na Vrhpolje - Osamosvojitveni dogodki dan prej''. V Vrhpolju se je vojna za samostojno Slovenijo začela dan prej. Medtem, ko se je Slovenija pripravljala na proslavo ob razglasitvi samostojnosti Slovenije, so proti mejnim prehodom z Italijo 26. junija 1991 krenile prve oklepne enote reškega korpusa. Med potjo so naletele na nebranjene barikade in na spontan, ponekod zelo odločen nastop domačinov in miličnikov, zlasti tu v Vrhpolju. Neoboroženi prebivalci pohoda tankov niso mogli preprečiti, odločno pa so se zoperstavili proti agresiji, kar je bilo pozneje značilno za vso Slovenijo. Naredili so vse, da bi ubranili svojo domovino in nudili odpor ne glede na možne posledice. Jugoslovanski armadi, ki je postala okupatorska vojska, so dokazali, da se tega naroda ne da pokoriti.

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve prireditev v Vrhpolju pripravlja od leta 2013, ko je v trajni spomin na junaška dejanja domoljubov iz Vrhpolja in Vipavske doline odkrilo spominsko ploščo, na kateri je zapisano: ''Domoljubom Vrhpolja in Vipavske v spomin na prvi ljudski upor agresorski JLA v vojni za samostojno Slovenijo.''

Številne obiskovalce letošnje prireditve sta pozdravila predsednik Združenja VSO Severna Primorska Oton Filipič in župan Občine Vipava Anton Lavrenčič, ki se tudi sam dobro spominja dogodkov tistih prelomnih dni. Slavnostni govorec je bil Alojz Kovšca, predsednik Državnega sveta v prejšnjem mandatu. V svojem govoru, ki je požel dolg aplavz je med drugim dejal, da ne more mimo tega, da opomni na dejstvo, da naš boj še ni dokončan. Sovražnika smo izgnali iz naše domovine, njegove zamisli in hotenja pa se še vedno vlačijo po senčnih kotih in občasno udarijo na plano. Tu, med nami živijo ljudje, ki jim ni do samostojne Slovenije. Nič hudega, vsak ima pravico do svojega mnenja. Smo demokratična družba, upoštevamo različnosti vseh vrst. Nikogar ne smemo preganjati zaradi osebnega mnenja. Moramo pa biti pozorni in odločni pri zoperstavljanju dejanjem, ki ogrožajo našo suverenost in samostojnost, je poudaril Alojz Kovšca, tudi sam aktivni udeleženec vojne za samostojno Slovenijo.

Pomnite, je še dejal Kovšca, človekove in državljanske pravice niso enako, kot je narodova pravica do politične oblasti. Ne zamolčite brata zavoljo tujca in volite po vesti, kakršno vam je privzgojila mati. Bodite ponosni nase in na slovenski rod. Pokojni velikan slovenskega duha Boris Pahor je dejal: ''Domoljubje ni nacionalizem. Kdor ne spoštuje samega sebe in svojih sonarodnjakov, ne more spoštovati drugih ljudi in narodov.'' Ob koncu pa je Alojz Kovšca prisotnim še dejal: ''Ne nasedajte tistim, ki zgodovino pišejo s figami v enem in podkupninami v drugem žepu. Pomnite zgodovino kakršno ste sami doživeli in jo nepotvorjeno prenašajte na mlade rodove. Ohranite to deželo slovensko in ta rod zdrav, delaven in pošten, da se sanje naših prednikov ne bodo razblinile z izgubo naše narodne identitete in suverene države.''

Prireditev se je začela z mašo za Domovino, ki jo je daroval namestnik vojaškega vikarja Milan Pregelj, v kulturnem programu pa so nastopili učenke in učenci Osnovne šole Drago Bajc in pevci iz Vokalne skupine Šumljak.

Združenje VSO

ČESTITKA ZDRUŽENJA VSO OB DNEVU DRŽAVNOSTI

Zastava - pasica

25. junij 2023 - SPOROČILO ZA JAVNOST

Spoštovani Slovenke in Slovenci, državljanke in državljani Republike Slovenije, dragi veterani, svojci padlih v vojni za Slovenijo!

Pred dvaintridesetimi leti smo razglasili samostojno in demokratično Republiko Slovenijo, največji politični dosežek slovenskega naroda.

S hvaležnostjo vsem, ki so k temu prispevali, Vam čestitam k dnevu državnosti z željo, da bi ga praznovali skupaj kot dosežek in navdih za premagovanje novih izzivov.

V tem duhu Vam Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve podarja novo spletno stran "OSAMOSVOJITEV SLOVENIJE", ki vsaj malo nadomešča nerazumno ukinjeni Muzej slovenske osamosvojitve. V njej smo za začetek zbrali enkratna in dragocena pričevanja najbolj izpostavljenih še živečih udeležencev osamosvojitvenega procesa, v prihodnje pa vabimo vse obiskovalce tega portala, da nam pošljete dokumente, fotografije, avdio in video posnetke iz tistega časa, če z njimi razpolagate na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.. Vnaprej hvala tudi za delitev tega sporočila na čim več naslovov.

Bog živi samostojno in demokratično Republiko Slovenijo!

Lojze Peterle

predsednik Združenja VSO

predsednik osamosvojitvene vlade

32. obletnica zavzetja skladišča orožja JLA v Podstrmcu pri Borovnici

vso.si 2023 06 16 32. obletnica zavzetja orozja Podstrmec

17. junij 2023 - SPOROČILO ZA JAVNOST

V petek, 16. junija, je Združenje VSOVrhnika - Log-Dragomer - Borovnica slovesno obeležilo 32. obletnico zavzetje skladišča orožja JLA v Podstrmcu pri Borovnici.Zbrane so nagovorili predsednik Združenja VSO Lojze Peterle, vrhniški župan Daniel Cukjati in slavnostni govornik, obrambni minister v Demosovi vladi, Janez Janša.

Akcija zavzetja skladišča orožja JLA, ki so jo 28. junija 1991 izvedli pripadniki 2. izvidniškega voda 30. razvojne skupine TO, kasneje uradno preimenovane v brigado MORiS, je predstavljala odločilni korak slovenske osamosvojitvene vojske pri pridobivanju ključnih sredstev za obrambo nove države. Skladišče orožja, ki je bilo pod nadzorom Jugoslovanske ljudske armade (JLA), je vsebovalo pomembne vojaške vire, vključno z lahkim in težkim orožjem ter strelivom.

Ta dogodek je bil ključnega pomena za osamosvojitev Slovenije, saj je okrepil slovensko vojaško moč in ji omogočil, da se postavi v enakovreden položaj z JLA. Zavzetje skladišča orožja je simboliziralo odločnost, pogum in združenost slovenskega naroda v boju za samostojnost in neodvisnost.

V programu so sodelovali praporščaki Združenja VSO, moški pevski zbor Štingl'c iz Borovnice, Marija Soko in povezovalka Eva Lukančič.

Združenje VSO

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve opozarja na spornost ravnanj vladajočih, ki razgrajujejo krhko tkivo slovenske sprave in edinosti

vso.si 2023 05 30 ukinitev spomina na zrtve komunizma

30. maj 2023 - SPOROČILO ZA JAVNOST

Ukinitev Dneva nacionalnega spomina na žrtve komunističnega nasilja je v neposrednem nasprotju z vrednotami slovenske osamosvojitve, zato naj aktualna vlada RS ta sklep nemudoma odpravi.

Osamosvojitev Slovenije predstavlja vrh najpomembnejšega procesa v zgodovini Slovenskega naroda. Uspela je tudi zato, ker se je v najusodnejšem času Slovenske pomladi začel spravni proces, katerega neločljiv del je bila nazaj priborjena pravica do svobode govora, resnice, spomina in groba. Na prvi seji skupščine, izvoljene na aprilskih volitvah 1990, je njen predsednik, dr. France Bučar, simbolično razglasil konec državljanske vojne. Predsednik prve demokratično izvoljene Slovenske vlade Lojze Peterle pa je pred prvo sejo vlade iz njene sejne sobe simbolično odstranil sliko jugoslovanskega diktatorja Josipa Broza Tita. Po veličastnem rezultatu plebiscita, zmagoviti obrambi v Vojni za Slovenijo ter mednarodnemu priznanju slovenske države smo verjeli, da so konkretna spravna dejanja, predvsem pa pokop vseh naših mrtvih, obeležitev njihovih grobov in njihovega spomina stvar nacionalnega civilizacijskega soglasja in zato zgolj še vprašanje časa.

Dejansko so v letih po osamosvojitvi sledili mnogi koraki v pravo smer. Čeprav počasni in mnogi polovični, so vsaj delno uspešno celili globoke rane državljanskega spopada, sproženega z okupacijo in komunistično revolucijo sredi prejšnjega stoletja. Tudi zato je soglasen sklep Vlade RS o ukinitvi Dneva nacionalnega spomina na žrtve komunističnega nasilja tako grobo in globoko zarezal v krhko tkivo spravnega procesa. Upoštevaje nekatere predhodne ukrepe aktualne vlade in njenih članov, s katerimi so uradno častili obletnico ustanovitve totalitarne komunistične partije na Čebinah in vračali obeležja komunistične diktature v javni protokolarni prostor, predstavlja ukinitev Dneva spomina nedvomno prikaz uradne politične orientacije vladne koalicije. Če temu dodamo še ukinitev muzeja slovenske osamosvojitve, ta politična orientacija poleg nedemokratičnosti in ne pietetnosti nedvoumno dobi tudi predznak proti slovenska. Obenem je tudi proti evropska. EU je utemeljena na demokraciji in vrednotah, ki popolnoma zavračajo vse totalitarizme. Hkrati je tudi EU razglasila Evropski dan spomina na vse žrtve nacionalnega socializma, komunizma in fašizma.

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve izraža veliko zaskrbljenost zaradi ravnanj vladajočih, s katerimi razgrajujejo krhko spravno tkivo slovenskega sožitja in edinosti, po kateri kliče slovenska državna himna Zdravljica. Združenje najostreje protestira proti ukrepom aktualne oblasti, ki obujajo zlovešči duh državljanske vojne ter pot Slovenije grobo obračajo nazaj v totalitarno in podložno preteklost. Pridružujemo se številnim pozivom prizadetih žrtev komunističnega nasilja in njihovih svojcev, uglednih posameznikov, zamejskih in mednarodnih organizacij, ki terjajo preklic barbarskega sklepa vlade.

Združenje VSO

ODKRITJE SPOMINSKE PLOŠČE V ROVTAH

vso.si 2023 05 07 odkritje obelezja Rovte

9. maj 2023 - SPOROČILO ZA JAVNOST 

V nedeljo, 7. 5. 2023, je v Rovtah potekalo odkritje spominske plošče v spomin na hrambo orožja Teritorialne obrambe med osamosvojitveno vojno na domačiji Lukančič, kjer sta 18. 5. 1990 Miro Pogačnik in Zvone Maček pod pretvezo kontrolnih pregledov večino zaseženega orožja Občinskega štaba TO Logatec pripeljala nazaj iz vojašnice JLA. Orožje sta skrila na petih skrivnih lokacijah, ena izmed njih je bila Lukančičeva domačija. Ploščo je slovesno odkril član predsedstva Združenja VSO Janez Janša, za kulturni program pa sta poskrbela Zbor Rovte in Obrtniški mešani pevski zbor Notranjska. 

Združenje VSO

NAJVEČJI ŠKANDAL NA RTV SLOVENIJA

vso.si 2023 04 26 protestna izjava Saso Hribar

26. april 2023 - SPOROČILO ZA JAVNOST 

Programski svetnik Sašo Hribar, sicer zaposlen na Radiu Slovenija, je v oddaji Radio Ga Ga, ob jasnem poudarku, da nastopa kot Sašo Hribar in ne v svojstvu nastopajočega v oddaji, v petek, dne 21. aprila 2023, neposredno v prvi program Radia Slovenija med drugim povedal:

»Govorim kot Sašo Hribar, ne kot radio Gaga. Na živce mi gre muzej slovenske osamosvojitve in njegovi prdci. Tisti, ki so razdvajali slovenski narod, tisti, ki so srali v Cankarjevem domu, govorijo o nekem muzeju, s katerim bi se oni morali slikati in imeti svoje spomenike. Trditev; osamosvojitvene vojne nikoli ni bilo. Bila je agresija na Slovenijo, ampak zgodovinske danosti so bile take, da je bilo vsakomur jasno, da se vojna v Sloveniji ne more razplamteti, ker je armada komaj čakala, da gre 100 kilometrov nižje. Kar je bilo v Sloveniji, je bila telepatska državljanska vojna. Takrat se je slišalo, da so na eni strani domoljubi in na drugi strani domojebi. Ampak ti hujskači iz Cankarjevega doma še niso imeli takrat dovolj moči, da bi okužili vse nas, ki smo bili pod orožjem, da bi se začela krvava bratomorna državljanska vojna. Ni bilo osamosvojitvene vojne, nikoli! Prdci iz Cankarjevega doma si postavljajo spomenik sovraštva in govorijo, da gre za spomenik osamosvojitve.«

V Združenju za vrednote slovenske osamosvojitve smo nad povedanim zgroženi. Tudi če bi bilo izrečeno v kontekstu satire, bi po našem mnenju šlo za nesprejemljivo retoriko, glede na dejstvo, da je bilo posebej poudarjeno, da gre za mnenje Saša Hribarja in je bila postavljena ločnica do ostalega dela oddaje, je zadeva nezaslišana. Gre namreč za nedopustno zlorabo javnega radijskega medija, kar je še samo po sebi razlog za ukrepanje. Glede izrečene vsebine pa poudarjamo, da gre za eklatantno zanikanje osamosvojitvene vojne oziroma slovenske osamosvojitve kot vrednostnem središču Slovencev. Ta je na podlagi plebiscitarne volje, kljub političnim delitvam, prvič v zgodovini povezala slovenski narod v samostojni in demokratični državi ter pomeni uresničitev njegovega največjega političnega cilja.

Osamosvojitvena vloga in napori tistih, ki so na prvih demokratičnih volitvah dobili naloge in mandat slovenskih volivcev je zgodovinska danost. Hribar jih v svojem komentarju degradira na vulgarizem brez primerjave. Dodatno jim pripiše hujskaštvo, ki k sreči ni bilo dovolj opogumljeno, da bi ljudi okužili z državljansko vojno. Samo Hribarjevo zanikanje osamosvojitvene vojne pa je doslej še ne slišan primer v slovenskem javnem prostoru. Gre za posmeh tistim, ki so za domovino dali svoja življenja, izgubili svojce, trpeli, doživeli škodo ali bili kakorkoli prizadeti. Gre za sramotenje tistih, ki so s čistimi nameni šli branit domovino. Nenazadnje gre tudi za zanikanje zgodovine. Prav slovenska osamosvojitev in pribojevan demokratični sistem Sašu Hribarju omogočata, da lahko v skladu s priznano svobodo govora izraža svoja stališča. Problem pa je, ker je za to zlorabil programski čas javnega radia, zato v Združenju za vrednote slovenske osamosvojitve zahtevamo javno opravičilo na istem mediju, proti avtorju in urednikom pa ustrezne ukrepe. Gre namreč za doslej največji škandal na RTV Slovenija. Preveč je bilo žrtev in trpljenja, da bi mirno opazovali laži na javnem mediju.

Posnetek izjave Saša Hribarja si lahko ogledate od 1 minute in 40 sekund dalje tukaj

Združenje VSO

PROTESTNI SHOD ZA SLOVENIJO IN RESNICO

vso.si 2023 04 19 protestni shod Trg republike Ljubljana

20. april 2023 - SPOROČILO ZA JAVNOST

V organizaciji Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve je na Trgu republike v Ljubljani, pred Državnim zborom potekal shod "Za Slovenijo in resnico" -­ Proti rušenju temeljev slovenske enotnosti in državnosti. Zaradi ukinitve Muzeja slovenske osamosvojitve Združenje VSO pozdravlja interpelacijo SDS o delu in odgovornosti Vlade RS in Priporočila NSi za krepitev vrednot slovenske osamosvojitve - z namenom širše argumentirane razprave o pomenu osamosvojitve kot vrednostnem središču vseh Slovencev. Ta je na podlagi plebiscitarne volje, kljub političnim delitvam, prvič v zgodovini povezala slovenski narod v samostojni in demokratični državi ter pomeni uresničitev njegovega največjega političnega cilja. Vladna nerazumna in nedialoška ukinitev Muzeja slovenske osamosvojitve uveljavlja odnos do osamosvojitve, ki ni v skladu z njenimi vrednotami in našo družbo dodatno deli. To stanje zahteva ponoven premislek o pomenu slovenske osamosvojitve. Ena je Slovenija in ena je njena osamosvojitev.

Predsednik Združenja VSO Lojze Peterle je izpostavil pomembnost osamosvojitve Slovenije in njenih vrednot ter opozoril na diskreditacijo veteranov in osamosvojitvenih borcev ter na ukinitev Muzeja slovenske osamosvojitve. Poudaril je pomembnost enotnosti naroda v boju za neodvisnost ter za ohranjanje zgodovinske resnice. Prav tako se zavzema za pouk o osamosvojitvi v šolah in vztraja pri ustanovitvi samostojnega muzeja osamosvojitve. "Muzej enkrat bo!" je zagotovil.

V imenu mladih sta spregovorila predsednica podmladka Nove Slovenije Katja Berk Bevc in nekdanji predsednik Slovenske demokratske mladine Dominik Štrakl. Mladi so hvaležni za samostojnost Slovenije, ki je bila dosežena leta 1991, zato spoštujmo in čuvajmo svojo domovino, je dejala Katja Berk Bevc, Dominik Štrakl pa je poudaril, da so se ljudje na shodu zbrali zato, da pošljejo sporočilo enotnosti.

Obrambni minister v času osamosvajanja in predsednik SDS Janez Janša je dejal, da ukinitev samostojnega muzeja slovenske osamosvojitve ni nič drugega kot "simbolno spuščanje zdajšnje slovenske zastave in dviganje stare". Po njegovi oceni se poskuša storiti vse, da bi preprečili, da bi se čas osamosvajanja Slovenije predstavljal tudi prihodnjim generacijam. "Gre za končno dejanje nekega procesa, ki so ga sprožil tisti, ki jim osvoboditev Slovenije nikoli ni bila intimna opcija.  Osamosvojitev Slovenije je bil dogodek, ki je presegel vse generacije, ki so živele na tej zemlji pred tem, in upam, da tudi vse prihodnje generacije in da jim tega ne bi bilo potrebno ponavljati. Ustvarile so se jedrne vrednote naroda, s katerimi se lahko identificirajo vsi Slovenci, ne glede na svojo ideologijo. Osnovne vrednote, ki so se oblikovale med slovensko pomladjo in osamosvojitvijo, so bile kasneje zapisane v novi slovenski ustavi, ki je ustava vseh in ni politično obarvana. Danes, aprila 2023, pa se ljudje zbirajo na istem trgu, ne da bi praznovali, ampak da protestirajo proti odstranitvi Muzeja slovenske osamosvojitve, ki ga vidijo kot simbolično znižanje nove slovenske zastave''.

Na shodu je spregovoril tudi predsednik Slovenske ljudske stranke Marko Balažic, ki je poudaril, da je skrb politike, skrb za skupno dobro, ne pa za lasten žep. Prepričan je, da prihajajo boljši časi in pozval k podpori kmetov.

Nezadovoljstvo z ukinjanjem samostojnega muzeja slovenske osamosvojitve je izrazil tudi dr. Jože Dežman, bivši direktor Muzeja novejše zgodovine Slovenije. Po januarski združitvi tega muzeja in Muzeja slovenske osamosvojitve v Muzej novejše in sodobne zgodovine Slovenije pa je marca prejel odpoved pogodbe o zaposlitvi. Na tokratnem zborovanju, je dejal ''branimo ustavo''! 

Ob koncu je Koroški Slovenec Karel Smolle, ki si je prizadeval za mednarodno priznanje Slovenije, v svojem navdihujočem govoru Slovence opomnil, kako ponosni naj bomo na dejstvo, da imamo neodvisno državo, ki smo jo sami izglasovali. Dejal je, da tudi Slovenci na avstrijskem Koroškem ne bodo dovolili omalovaževanja osamosvojitve. Samo odločnost tedanje vlade je po njegovem opozorilu prispevala k temu, da je Slovenija postala samostojna država.

Na shodu se je zbralo zelo veliko ljudi, ki so izrazili stališče proti ukinitvi samostojnega muzeja slovenske osamosvojitve.

Združenje VSO

POGOVORNI VEČER V KOČEVJU

vso.si 2023 03 22 pogovorni večer Mozina Peterle Kocevje

23. marec 2023 - SPOROČILO ZA JAVNOST

Območni odbor Združenja za vrednote Slovenske osamosvojitve Kočevje-Kostel-Osilnica je pripravil pogovorni večer s predsednikom Združenja VSO Lojzetom Peterletom in zgodovinarjem dr. Jožetom Možino. Jože Možina je v prvem delu pogovornega večera, z moderatorjem zgodovinarjem dr. Renatom Podbersičem, predstavil najbolj brano knjigo o slovenski novejši zgodovini »Slovenski razkol« in svoj pogled na 30-letnico slovenske osamosvojitve.

Predstavitev knjige na Kočevskem je nekaj posebnega je dejal dr. Jože Možina, saj so ti kraji močno kontaminirani ravno s tematiko, ki jo knjiga obdeluje in z grozljivim epilogom, ko po vojni pride do pomora ogromnega števila ljudi, med njimi več kot 12.000 Slovencev. Knjiga govori o začetku razkola Slovencev, ki se začne v letih 1941-42. Posebna vrednost knjige pa so še neznani arhivi, saj je Možina preučil številne doslej neupoštevane ali celo neznane dokumente. Med drugim je uporabil fascinanten arhivski zaklad Ehrlichovih stražarjev, ki je bil po vojni dejansko desetletja zakopan. Ta arhiv je osupljiva časovna kapsula izvirnih, tudi doslej neznanih dokumentov revolucionarne, tradicionalne oz. protirevolucionarne in okupatorjeve strani, ki v temelju zamajejo dosedanje predstave o bratomorni vojni, sploh o njenih začetkih in krivcih zanjo. Na predstavitvi je tako omenil recimo osebni medvojni dnevnik dr. Cirila Žebota in pa številne izjemno zanimive dokumente in rokopise, tudi o vosovskih umorih, pa Kardeljeva pisma Zdenki Kidrič, zelo zanimive še nikdar videne medvojne fotografije in podobno. V knjigi so navedene točne številke in prikazane v izjemno nazornih grafih, prvič na tak način v slovenskem zgodovinopisju, kjer so žrtve glede na povzročitelje razvrščene po mesecih, v nekaterih primerih tudi po posameznih krajih. Ti grafi, ki temeljijo na podatkih žrtvoslovne baze Inštituta za novejšo zgodovino, bodo marsikoga pretresli. Vojno namreč pokažejo v drugačni, za številne novi luči.

V tej edinstveni knjigi avtor opisuje razloge in ozadja zakaj in kako so Slovenci med drugo svetovno vojno spolzeli v oster narodni razkol, kdo je ta proces povzročil in kje se je vse skupaj začelo. Narodni razkol se je namreč do konca vojne še okrepil in razširil na celotno ozemlje ter s travmatičnimi posledicami sega še v sedanji čas. Prav zato je knjiga izredno aktualna in s svojimi novimi razkritji pomembna za slovensko prihodnost pa tudi sedanjost, ki sta jo v nadaljevanju pogovornega večera v Kočevju obdelala skupaj s predsednikom Združenja za vrednote Slovenske osamosvojitve Lojzetom Peterletom. Peterle je navzočim predstavil poslanstvo Združenja VSO, skupaj z Jožetom Možino pa sta se dotaknila tudi ukinitve Muzeja slovenske osamosvojitve in zmanjševanja pomena Slovenske osamosvojitve kot največjega dosežka slovenskega naroda.

Združenje VSO

POMEN DRŽAVOTVORNE, DOMOLJUBNE IN DEMOKRATIČNE ZAVESTI

vso.si 2023 03 15 domoljubno srecanje Domzale

17. marec 2023 - SPOROČILO ZA JAVNOST

Občinski odbor Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve Domžale je v sredo, 15. marca 2023, v Jamarskemu domu na Gorjuši pripravil srečanje članov, na katerem so spregovorili o aktualni situaciji, saj se zmanjšuje pomen osamosvojitve kot vrednostnem središču vseh Slovencev.

Zbrane člane je v uvodu pozdravil in nagovoril predsednik odbora Peter Verbič. Izpostavil je aktualno situacijo, saj se v zadnjem času v neko posebno luč postavlja odnos do največjega domoljubnega dejanja slovenskega naroda – plebiscitarne odločitve in osamosvojitve.

V nadaljevanju je zbrane pozdravil in nagovoril tudi predsednik Združenja VSO Lojze Peterle, ki je dejal, da ga veseli in navdaja s ponosom, da je lahko skupaj s posamezniki, ki jim ni vseeno. Z ljudmi, ki so dali svoj glas in še kaj drugega za pravo stvar: »V času, ko smo praznovali tridesetletnico samostojne države, sem razmišljal kot državljan, politik in zgodovinar, kaj se nam je zgodilo. Ta naš dosežek, ki nima primere v slovenski zgodovini, sem resnično praznoval s polnim srcem. Za nas slovenski narod je osamosvojitev svetlobni korak naprej«.

Člani odbora so v nadaljevanju srečanja spregovorili tudi o namenu ustanovitve in delovanja Združenja VSO, ustanavljanja Muzeja slovenske osamosvojitve, ki ga je sedanja vlada ukinila ter še o nekaterih perečih vprašanjih. Ob koncu srečanja je zbrane razveselil Boris Kopitar, ki je zapel tri domoljubne pesmi.

Več o srečanju domžalskega odbora Združenja VSO si lahko ogledate tukaj

Združenje VSO

IZJAVA ZDRUŽENJA VSO OB INTERPELACIJI O DELU IN ODGOVORNOSTI VLADE RS

vso.si 2023 03 07 izjava ob interpelaciji vlade

7. marec 2023 - SPOROČILO ZA JAVNOST

Zaradi arogantne ukinitve Muzeja slovenske osamosvojitve Združenje VSO pozdravlja interpelacijo SDS o delu in odgovornosti Vlade Republike Slovenije ter priporočila NSi Vladi RS z namenom širše argumentirane razprave o pomenu osamosvojitve kot vrednostnem središču vseh Slovencev. Ta je na podlagi plebiscitarne volje, kljub političnim delitvam, prvič v zgodovini povezala slovenski narod v skupni in samostojni državi. Po zavračanju vsakršnega dialoga s strani vlade vidimo v interpelaciji priložnost za ponovni razmislek o ukinitvi Muzeja slovenske osamosvojitve in poziv k razumevanju pomena slovenske samostojnosti in državnosti kot krepitve državotvorne, domoljubne in demokratične zavesti.

Združenje VSO

Obvestila članom

Kontakt

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve

Zaloška cesta 65, 1000 Ljubljana

tel.: 08 382 35 30

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Kontakt za medije:
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Z uporabo naših spletnih storitev soglašate z uporabo piškotkov. Želim izvedeti več >>