Novice

IZJAVA OB POSTAVITVI SPOMENIKA SLOVENSKE OSAMOSVOJITVE

LJ. -91.06.26. -27 - L.01  proslava

17. maj 2024 - SPOROČILO ZA JAVNOST

Vlada Republike Slovenije je na svoji 102. redni seji dne 9. 5. 2024 na podlagi dela Komisije za pripravo izhodišč za postavitev Spomenika slovenske osamosvojitve sprejela odlok, s katerim nalaga Ministrstvu za obrambo Republike Slovenije pripravo ustreznega natečaja.

Predsedstvo Združenja VSO se strinja, da je najprimernejše mesto za postavitev spomenika osamosvojitve na Trgu republike, kjer je bila samostojna država Republika Slovenija tudi proglašena. Nasprotuje pa izhodišču, da bi simboliziral ob njem Trg republike tudi Spomenik revolucije, Spomenik Edvardu Kardelju in drugi izrazi pripadnosti revolucionarnemu projektu, ki simbolizirajo dobo totalitarizma.

Trg revolucije, ki ga je simboliziral Spomenik revolucije, je bil preimenovan v Trg republike, ker smo se osamosvojili in demokratizirali. Na njem nismo samo dvignili nove zastave, ampak smo tudi eno spustili - tisto, ki je bila simbol stare, totalitarne države. Preimenovanje trga in nova zastava sta dva izraza diskontinuitete, preloma s totalitarnim režimom, ki je kršil temeljne človekove pravice.

Spomenik revolucije ni bil nikoli spomenik vseh Slovencev, ampak simbol totalitarne oblasti, ki je naš narod delil. Revolucija ni bila izraz domoljubja, ampak ''oblastoljubja''. Za Trg republike demokratične Slovenije je sopostavitev tako nasprotujočih si simbolov nevzdržna, nesprejemljiva in neevropska. Trg republike naj odraža in sporoča samo tisto, kar je v skladu z vrednotami osamosvojitve, temelječe na plebiscitarni volji ljudi, ki so jo enotno podprli in ubranili z vojno.

Spomenik osamosvojitve ne sme biti dodatek ali dopolnilo tistemu, čemur smo se na Trgu republike odpovedali. Spomenik revolucije izraža svobodo samo za nekatere, osamosvojitev pa je prinesla svobodo za vse. Odnos do osamosvojitve mora imeti prednost pred formalističnim gledanjem na Odlok o razglasitvi območja Trga republike za kulturni spomenik državnega pomena. Trg republike DA, ne pa vsebine, ki so v nasprotju z dostojanstvom in vrednotami osamosvojitve. Argument varovanja kulturne dediščine ne bi smel biti izgovor za ''varovanje revolucije'' in prisotnost njene simbolike na Trgu republike. To bi bilo tudi v nasprotju z duhom združene Evrope, ki smo se ji priključili pred dvajsetimi leti tako, da smo sprejeli njene vrednote in načela. Zavezani smo tudi evropskemu zavračanju vseh totalitarizmov.

Pozivamo Državni zbor in Državni svet Republike Slovenije, da pred objavo natečaja opravita politično razpravo o postavitvi Spomenika slovenske osamosvojitve.

Združenje VSO

Pogovorni večer - Slovenska osamosvojitev in Evropska unija (Kobarid)

20. maj 2024 - pogovorni večer Slovenska osamosvojitev in Evropska unija

Združenje VSO Zgornje Posočje vabi na pogovorni večer "Osamosvojitev in vstop v Evropsko unijo", ki bo v ponedeljek, 20. maja 2024, ob 19.00 uri v Domu Andreja Manfrede, Gregorčičeva ulica 20, Kobarid.

Gosta pogovornega večera bosta Aleš Hojs, član predsedstva Združenja VSO in Andrej Poglajen, državni svetnik.

VSO - pogovorni večer Hojs-Poglajen Kobarid vabilo

Počastitev spomina na prve žrtve agresije JLA 1991

23. maj 2024 - Vabilo na počastitev spomina na prve žrtve agresije JLA 1991

Občinski odbor VSO Maribor vabi na komemorativno slovesnost, počastitev spomina na prve žrtve agresije JLA v četrtek, 23. maja ob 11. uri, pri spominskem obeležju na pročelju nekdanje kasarne na Ljubljanski ulici v Mariboru. Govorci bodo: Alojz Peterle, predsednik Združenja VSO, Jožef Šterman, predsednik Združenja VSO Vzhodna Štajerska in Franc Kangler, član Združenja VSO.

 

Na slovesnosti bomo ob prisotnosti praporščakov Združenja VSO položili venec pri spominskem obeležju na pročelju nekdanje kasarne.

VSO - obeležitev prve žrtve JLA OO Maribor 2024 vabilo1 

Pohod na Krim 2024

11. maj 2024 - pohod na Krim 2024

Območno združenje VSO Velike Lašče, Škofljica, Ig in Brezovica vabi na spominski pohod na Krim, ki bo v soboto, 11. maja 2024, ob 8.00. Zbirno mesto bo v Iški (Mala vas).

V vojni za Slovenijo je Jugoslovanska ljudska armada 28.6.1991 napadla več oddajnikov RTV (Kum, Nanos, Krim, Boč, Pohorje, Domžale), da bi prekinila pretok informacij. Sloveniji je oddajnike uspelo ubraniti.

Program:
• 8.00 - 10.00 - Pohod na Krim start v Iški (Mala vas)
• 10.30 - sv. maša ob 20. obletnici vstopa v EU in Zvezo NATO
• 11.30 - nagovori in kulturni program:
Slavnostni govornik bo mag. Robert Tomazin,
pripadnik 1. generacije Slovenske vojske in
član predsedstva Združenja VSO
• 12.00 – malica


Pohod na Krim 2024

PREIMENOVANJE PRAZNIKA VRNITVE PRIMORSKE K MATIČNI DOMOVINI V DAN ''PRIKLJUČITVE'' PRIMORSKE K MATIČNI DOMOVINI

15. februar 2024 - SPOROČILO ZA JAVNOST

Območni odbor Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve Zgornje Posočje ostro nasprotuje preimenovanju praznika vrnitve Primorske k matični domovini v dan ''priključitve'' Primorske k matični domovini. Pojem ''priključitev'' je neprimeren in kaže na to, da Primorska ni bila del matične domovine in jo je bilo treba zato priključiti, priključitev pa ni prostovoljno dejanje. Kdor je priključen, tega ni storil prostovoljno. Sedanje poimenovanje ''vrnitev'' Primorske pa izkazuje, da je bila Primorska že pred tem del matične domovine, oziroma so v tem delu živeli Slovenci. Slovenija Italiji ni ničesar vzela, saj je bila Primorska od nekdaj slovenska, le vrnila se je nazaj.

Preimenovanje žali čustva nas ponosnih Primorcev, zato Območni odbor Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve Zgornje Posočje ostro nasprotuje, da se praznik vseh Primorcev zlorablja v politične namene in za samopromocijo pred evropskimi volitvami.

Praznik ''Dan vrnitve Primorske k matični domovini'' nam predstavlja simbol združevanja, prav tako pa nas spominja na dogodke iz naše zgodovine, kjer smo Slovenci pokazali enotnost in pokončnost.

Naš »Goriški slavček« Simon Gregorčič je povzdignil naše kraje med najbolj zavedne kraje na Slovenskem, najlepše pa je to pokazal v pesmi »Domovini«.

DOMOVINI

O vdova tožna, zapuščena,

ti mati toliko sirot,

s krvjo, solzami napojena,

ki bol poznaš le, nič dobrot,

oj mati vdanega ti sina,

oj zala mati - domovina!

Ti krasna si, krasnejše ni,

kar jih obseva zarja dneva;

krepostna si, krasnejše ni,

a krona venča te kraljeva.

a trnov tvoj venec je,

in tvoj rod - mučenec je;

sovražni svet te le prezira,

prezira te in te zatira!

A ker nikdo ne šteje te,

ker ves svet te tepta,

jaz ljubim tem srčneje te,

jaz ljubim tem zvesteje te,

a ljubim te - s solzami!

Oj mati moja domovina,

ljubezen moja ti edina,

Bog čuvaj dobrotljivi te,

Bog živi te, Bog živi te!

Območni odbor VSO Zgornje Posočje

NAMESTO IZJAVE OB OBLETNICI SRAMOTNE UKINITVE MUZEJA SLOVENSKE OSAMOSVOJITVE

MSLO-logotip-SLO-500x188

19. januar 2024 - SPOROČILO ZA JAVNOST

 

 

Nekaj je narobe,

nekaj je prav res narobe,

treba bo prelistati račune za nazaj.

Nekje je napaka

pravzaprav majčkena napakica:

gre za milijonček dobro naloženih kosti,

za milijonček oči in src,

vročičnih od navdušenja,

da ne štejemo solz, obupa, vere, kletvic

in kar je še takih neoprijemljivih postavk

kot je dim požganih trupel in domačij.

Nekje tiči napaka in red mora biti.

Kajti kaj veš kdaj in od kod:

in na vratih — inšpekcija,

sila natančna, zoprna gospa Zgodovina.

S suhljatim kazalcem bo,

kot z nihalom velikanske ure,

ki kaže stoletja,

drsela od rubrike do rubrike:

kako si naložil kapital?

koliko vrgle obresti?

kako si obračal

kosti in srca?

da o solzah in slepi veri

in kar je še takih neoprijemljivih postavk ne govorimo.

Z nepremičnim pogledom bo terjala odgovor,

z nepremičnim pogledom bo terjala odgovor.

In nikakršna kuvertica

— terjala bo odgovor

in ne jaz tebi ti meni

— terjala bo odgovor

in ne seksi strip in še kaj

ne bodo premaknili neizprosnega pogleda.

Ne.

Nekje je napaka

in treba bo prelistati račune,

da o čem drugem ne govorimo.

Ivan Minatti

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve

PRAZNIČNA ČESTITKA PREDSEDNIKA ZDRUŽENJA VSO

VSO - voscilo 2024

V KOČEVSKI REKI OBELEŽITEV PRVEGA POSTROJA SLOVENSKE VOJSKE

vso.si 2023 12 16 obelezitev prvega postroja SV Kocevska Reka.JPG

17. december 2023 - SPOROČILO ZA JAVNOST

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve je v soboto, 16. decembra, v Spominskem parku Manevrske strukture narodne zaščite v Kočevski Reki pripravilo tradicionalno obeležitev dneva, ko je prvič zadišalo po Slovenski vojski.

17. decembra 1990 je bila v Kočevski Reki prvič postrojena enota TO, ki je imela sedež v bližnji vasi Primoži. V postroju so bili večinoma pripadniki rezervne sestave Zaščitne brigade TO. Prvi javni postroj brigade, ki si je kasneje nadela ime MORiS, ni bil slučajen. Bil je jasno sporočilo takratni JLA, da smo pripravljeni tudi z orožjem braniti začrtano prihodnost. Nekaj dni kasneje je bil Plebiscit, ki je dokončno začrtal odločitev o slovenski samostojnosti.

Na letošnji slovesnosti sta navzoče uvodoma pozdravila član predsedstva Združenja VSO Kočevje-Kostel-Osilnica Srečko Gabrič in podžupan občine Kočevje Gregor Košir. Kot je povedal v svojem govoru slavnostni govornik dr. Vojko Obrulj, poveljnik policijsko-vojaške enote za varovanje brigade MORiS 1991, so v Kočevski Reki leta 1990 stali zato, da so sporočili, da smo Slovenci pripravljeni iti na pot v prihodnost za samostojno demokratično državo ter da bomo svojo odločitev zavarovali in branili, če bo treba, tudi z orožjem. Slavnostni govor dr. Vojka Obrulja si lahko preberete TUKAJ.

V kulturnem programu so nastopili Vokalna skupina Cantate Domino, Trobilni kvintet Slovenske vojske in pesnik Igor Pirkovič, Gardna enota Slovenske vojske pa je ob začetku slovesnosti dvignila slovensko zastavo in ob spremljavi Trobilnega kvarteta Policijskega orkestra položila venec slave v imenu predsednice Republike Slovenije Nataše Pirc Musar pri pomniku Kočevska Reka 1990.

Spominski park Manevrske strukture narodne zaščite v Kočevski Reki je bil z odlokom Vlade Republike Slovenije aprila 2021 razglašen za kulturni spomenik državnega pomena.

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve

ŽALNA SLOVESNOST V SPOMIN NA MIROSLAVA MOLJKA IN ANTONA ŽAKLJA NA CESARSKEM VRHU

vso.si 2023 10 31 polozitev cvetja Cesarski vrh.JPG

1. november 2023 - SPOROČILO ZA JAVNOST

Člani Občinskega odbora VSO Logatec so se v torek, 31. oktobra, s položitvijo cvetja pri obeležju na Cesarskem vrhu poklonili v spomin na umrla rojaka v vojni za Slovenijo Miroslavu Moljku in Antonu Žaklju. Po uvodnem pozdravu predsednika Občinskega odbora VSO Logatec, Jožeta Leskovca, je sledila molitev za večni mir pokojnih in blagor domovine, žalno slovesnost pa so s pesmijo pospremili člani Obrtniškega mešanega pevskega zbora Notranjska.

Občinski odbor VSO Logatec

ŽALNA SLOVESNOST IN SVETA MAŠA ZA UMRLE V VOJNI ZA SLOVENIJO

vso.si 2023 10 26 komemoracija Zale.JPG

27. oktober 2023 - SPOROČILO ZA JAVNOST 

V četrtek, 26. oktobra, je na ljubljanskih Novih Žalah potekala žalna slovesnost s položitvijo venca časti za umrle v vojni za Slovenijo. Na spominski svečanosti, ki so se jo udeležili tudi svojci umrlih v vojni za Slovenijo, so s pesmijo sodelovali Obrtniški mešani pevski zbor Notranjska, trobentač Robert Albreht, pesnik Igor Pirkovič, molitev za umrle pa je opravil vojaški vikar Matej Jakopič. Zbrane je nagovoril predsednik Združenja VSO Lojze Peterle. Zahvala velja vsem, ki so za svojo državo dali največ, kar so lahko, svoja življenja. Danes nas ne druži le trpka bolečina zaradi njihove izgube, pač pa tudi ponos, da so bili z nami. Spominu na umrle so se poklonili tudi praporščaki Združenja VSO.

V stari cerkvi na Žalah je za tem potekala sveta maša za vse umrle za samostojno Slovenijo v vseh časih, ki jo je daroval vojaški vikar Matej Jakopič ob petju Obrtniškega mešanega pevskega zbora Notranjska.

Združenje VSO

ODKRITJE PARKA IZBRISANIH - PLJUNEK V OBRAZ VSEM VOJNIM VETERANOM IN DOMOLJUBOM

vso.si 2023 10 26 Park izbrisanih pred Centrom Rog v Ljubljani

26. oktober 2023 - SPOROČILO ZA JAVNOST

Na predvečer dneva suverenosti so v Ljubljani pred Centrom Rog odprli Park izbrisanih, v njem pa spominsko obeležje v obliki črke Ć. Spominsko obeležje je postavljeno tistim, katerim Slovenija ni bila intimna opcija in kateri so Slovenijo zaničevali in niso verjeli v samostojnost mlade države Slovenije.

Demokratična Slovenija, ki je nastala in je utemeljena na volji njenih državljanov, je spoštovala, spoštuje in bo spoštovala človekove pravice in dostojanstvo ne glede na narodnost oziroma poreklo. Menimo pa, da je manifestacija, ki se kaže v skulpturi v obliki črke Ć nepotrebna simbolika, ki izkrivlja dejansko zgodovinsko resnico. Sedanja oblast pri tem namreč izhaja iz domneve, da se s spomenikom popravljajo krivice, ki naj bi se zgodile več kot dvajsettisočim izbrisanim. Ker dejstva temu nasprotujejo, je očitno, da gre pri tem še za eno v nizu simbolnih dejanj, ki poveličujejo dogodke in dejanja, ki so bila naperjena proti samostojni slovenski državi. Medtem, ko ta vlada ne dovoli spomina na žrtve komunizma in ukinja simbolno in dejansko spomin na slovensko osamosvojitev, išče prioritete v spominu na Čebine, Titu in jugonostalgiji. Medtem, ko se mnogi pripadniki narodov nekdanje Jugoslavije, ki spoštujejo suverenost naše države in so Slovenijo sprejeli kot svojo državo, distancirajo od novega spomenika, pa slednji ostaja priročen izgovor za levičarsko elito, ki jim Slovenija diši toliko, kolikor jim diši njen denar in dokler so deležni finančnih dotokov sedanje levičarske oblasti.

Odkritje Parka izbrisanih je neposreden pljunek v obraz vsem nam vojnim veteranom in domoljubom, in tistim izmed nas, ki so dali življenje za to, da danes živimo v samostojni in "svobodni" Sloveniji. Namesto, da bi odkrivali spomenike slovenskim osamosvojiteljem, odkrivajo spominske parke tistim, kateri niso sodelovali pri ustvarjanju političnih, kulturnih in gospodarskih temeljev samostojne države Slovenije, nekateri izmed izbrisanih pa so se tudi aktivno borili na strani okupatorske JLA.

Ni nam vseeno, da so nam ukinili Muzej slovenske osamosvojitve in ni nam vseeno, da imajo nekateri takšen zaničevalen odnos do vsega tistega, kar nam je omogočilo, da imamo svojo državo. V dnevih, ko se spominjamo izgona zadnjega okupatorskega vojaka iz Slovenije, predstavlja namreč odkritje spomenika izbrisanim posmeh vrednotam slovenske osamosvojitve in evropskim demokratičnim načelom.

Območni odbor VSO Zgornje Posočje

ODKRILI PLOŠČO V SPOMIN NA IZREDNO SEJO SKUPŠČINE OBČINE KOČEVJE LETA 1990

vso.si 2023 10 23 odkritje obelezja Kocevje 2023

24. oktober 2023 - SPOROČILO ZA JAVNOST

Območni odbor Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve Kočevje-Kostel-Osilnica je včeraj pripravil prireditev, na kateri so v sklopu praznovanj dneva suverenosti odkrili spominsko ploščo na stavbi NLB banke v Kočevju, ki spominja in opominja na izredno Skupščino občine Kočevje 19. maja leta 1990, ki je bila sklicana po izdanem ukazu o odvzemu orožja Teritorialni obrambi.

Po nekaterih pomembnih dogodkih za osamosvojitev Slovenije, Majniški deklaraciji, ustanavljanju prvih političnih strank, so v Sloveniji aprila 1990 potekale prve večstrankarske volitve, na katerih je zmagala Demokratična opozicija Slovenije – DEMOS, ki je nato prevzela oblast. Ravno ob prisegi prve demokratično izvoljene vlade je prišlo do kraje orožja, s tem pa do razorožitve Teritorialne obrambe s strani takratne JLA in, kot pravi prvi načelnik Slovenske vojske, poveljnik Manevrske strukture narodne zaščite, brigadni general Tone Krkovič, do začetka vojne za Slovenijo. Ukaz je 15. maja izdal takratni komandant Teritorialne obrambe general Ivan Hočevar. V nekaterih občinskih štabih Teritorialne obrambe so se predaji orožja odločno uprli. V Kočevju je bilo orožje predano s strani Občinskega štaba Teritorialne obrambe, a se je politično vodstvo v istem trenutku zavedalo, da je to akt tihe agresije. O reakciji takratnega vodstva občine in nekaterih domoljubov je na včerajšnji prireditvi spregovoril slavnostni govorec, takratni župan občine Kočevje Mihael Petrovič.

Najprej je bil na predlog Petroviča in Toneta Krkoviča sklican Svet za ljudsko obrambo, na kateri so predstavili situacijo in soglasno sprejeli sklep, da se orožje mora vrniti in da morajo odgovorni zato odgovarjati. Ker seveda odziva ni bilo, je bilo potrebno ukrepati. Tako so sklicali izredno sejo. Na seji so bili prisotni skoraj vsi takratni delegati, pa tudi novinarji. Na seji so bili enotni v obsodbi dogodkov in potrditvi sklepov Sveta za ljudsko obrambo. Zaradi prisotnosti novinarjev je seja močno odmevala po vsej Sloveniji, Petrovič pa je gostoval v osrednjem dnevniku nacionalne televizije. Tako je bil z medijskim odzivom na dogodek v Kočevju molk o odvzemu orožja prekinjen, je še dejal Mihael Petrovič. Tako smo vedeli, da smo v vojnem stanju, saj je JLA izkoristila čas, ko se je menjavala vlada. Dogodek je pomemben še zaradi nečesa, je poudaril Mihael Petrovič. S Krkovičem sta ugotovila, da je Slovenija s tem dejanjem v vojnem stanju in da je potrebno nekaj storiti. Tako je Krkovič začel plesti mrežo preverjenih ljudi iz katere je nato nastala Manevrska struktura narodne zaščite oziroma kasneje Slovenska vojska.

Prisotne na včerajšnji prireditvi, ki je povezala dva zelo pomembna dogodka v procesu osamosvajanja, začetek in konec vojne za Slovenijo, sta prisotne nagovorila tudi predsednik Združenja VSO in predsednik osamosvojitvene vlade Lojze Peterle in podžupan občine Kočevje Andrej Mladenovič, ki je spregovoril tudi v imenu mlajše generacije. Le ta se ne zaveda dovolj pomena osamosvojitvenih dogodkov in same osamosvojitve, zato takšne prireditve in spominska obeležja pripomorejo k zavedanju o tem, kaj so nam prinesli dogodki in ljudje v času osamosvajanja. Prireditev je z domoljubnimi pesmimi ozaljšal pesnik Igor Pirkovič

Združenje VSO

VSTALI SMO IN OBSTALI

 

OSAM 3

Spoštovani članice in člani Združenja VSO!

Obveščamo vas, da si lahko ogledate prenovljeno spletno stran Osamosvojitev.si, ki vsaj malo nadomešča nerazumno ukinjeni Muzej slovenske osamosvojitve. V njej so zbrana enkratna in dragocena pričevanja najbolj izpostavljenih še živečih udeležencev osamosvojitvenega procesa, obenem pa vabimo vse obiskovalce tega portala, da nam pošljete dokumente, fotografije, avdio in video posnetke iz tistega časa, če z njimi razpolagate na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate..

Vnaprej hvala tudi za delitev tega sporočila med vaše sorodnike, znance in prijatelje.

Združenje VSO

33. OBLETNICA VZPOSTAVITVE MANEVRSKE STRUKTURE NARODNE ZAŠČITE NA PRISTAVI

vso.si 2023 09 07 Pristava 2023

8. september 2023 - SPOROČILO ZA JAVNOST

Na dan obeležitve, je Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve na Pristavi nad Stično pripravilo prireditev ob 33. obletnici sprejetja strateških dokumentov za zavarovanje osamosvojitve Slovenije.

7. septembra 1990 je na Pristavi pri Stični potekal pomemben sestanek, ki so se ga udeležili najpomembnejši tvorci Manevrske strukture narodne zaščite (MSNZ) Igor Bavčar, Janez Janša, Tone Krkovič, Vinko Beznik in Jože Kolenc. Na sestanku so analizirali nastali položaj in dotedanje ukrepe pri organizaciji MSNZ, dorekli so globalni načrt delovanja Narodne zaščite, še posebej sodelovanje milice, ki je bila neločljivi del MSNZ. Tone Krkovič je pripravil in predstavil predlog vojnega načrta, predstavil je tudi dokončno organizacijsko shemo MSNZ ter druge ukrepe na podlagi navedenih dokumentov. Po sestanku je pripravil tudi nujne delovne dokumente in delovne karte. Prvič je bila v teh dokumentih JLA tudi jasno opredeljena kot morebitni agresor oziroma ključna nevarnost za slovensko osamosvojitev.

Sestanek na Pristavi je prišel v zgodovino, saj je bil na njem sprejet in potrjen dokument za vojaško zavarovanje osamosvajanja Republike Slovenije. Ključ zmage nad agresorjem je bil, kot je pred šestimi leti na Pristavi dejal prvi načelnik Slovenske vojske, brig. general Tone Krkovič, v pravilni oceni in dojemanju izhodiščnega položaja ter pravočasnih pripravah na agresijo, ki je kasneje tudi dejansko sledila.

To je samo ena od številnih resničnih zgodb Slovenske osamosvojitve, ki pa jo, tako kot še marsikatero drugo, pa če začnemo z dogodki maja 1990, nekateri želijo pozabiti. Zato Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve vsako leto na Pristavi, ob obeležju dogodka, pripravi slavnostno prireditev. Včerajšnje obeležitve sta se udeležila tudi akterja dogodka, Janez Janša in Tone Krkovič. Številne navzoče sta pozdravila podžupan Občine Ivančna Gorica Tomaž Smole in podpredsednik Združenja VSO Franci Feltrin. Slavnostni govorec je bil član predsedstva Združenja VSO Aleš Hojs, ki je med drugim spregovoril o pomenu dogodka na Pristavi ter se dotaknil tudi aktualnih dogodkov. Predvsem v luči nenehnega omalovaževanja slovenske osamosvojitve, ki se s trenutno vladajočo politiko samo stopnjuje. Sploh v luči odločitve, da veteranske organizacije ne bodo sodelovale pri snovanju Spomenika slovenske osamosvojitve. Hojs se je vprašal, do kam seže dno te politike in dejal, da se ne sme čakati na dno dna, ampak je potrebno ukrepati sedaj. Kulturni program sta oblikovala Moški pevski zbor Prijatelji in recitator Matej Šteh.

Združenje VSO

TUDI ZDRUŽENJE VSO IZRAŽA SOLIDARNOST IN PODPORO

vso.si 2023 08 11 Poplave v Sloveniji

11. avgust 2023 - SPOROČILO ZA JAVNOST

Ob nedavni katastrofalni vremenski ujmi, ki je prizadela večji del Slovenije, Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve vsem prebivalkam in prebivalcem Slovenije, ki se v teh težkih trenutkih soočajo z obsežnimi posledicami poplav, izraža globoko sočutje in podporo. Kar daje upanje, je medsebojna pomoč in sodelovanje, zato Združenje VSO poziva vse svoje člane, da stopimo skupaj in po svojih močeh pomagamo pri odpravi posledic poplav. Vsak, ki ni prizadet, lahko pomaga po svojih močeh, zato smo trdno odločeni, da bomo zgradili pot do okrevanja, obnovili skupnosti in pomagali tistim, ki so bili prizadeti.

Združenje VSO

10. SPOMINSKI POHOD NA CESARSKI VRH S SVETO MAŠO NA PROSTEM

vso.si 2023 07 08 10. pohod na Cesarski vrh in masa na prostem

Foto: Peter Hladnik

9. julij 2023 - SPOROČILO ZA JAVNOST

Združenje VSO Logatec je v soboto, 8. julija, pripravilo že 10. spominski pohod na Cesarski vrh s sveto mašo na prostem v spomin na tragično preminula vojaka TO v osamosvojitveni vojni Miroslava Moljka in Antona Žaklja.

Pohod je potekal iz štirih smeri, zaključil pa se je s sveto mašo, ki jo je daroval vojaški vikar Slovenske vojske Matej Jakopič. Po maši sta v kulturnem delu programa zbrane nagovorila župan Občine Logatec Berto Menard in predsednik Republike Slovenije 2012-2022, Borut Pahor. Ta je v slavnostnem nagovoru poudaril, da ne smemo nikoli pozabiti, da je ustanovitvi slovenske države botrovala slovenska politična pomlad, ki se je razcvetela konec 80-tih let prejšnjega stoletja in nam prvič v zgodovini prinesla demokratične razmere. Danes smo se tukaj zbrali za to, ker želimo z iskreno hvaležnostjo v srcu izreči besede ponosa in nekega domoljubnega občutka za tiste, ki so se v tistih dneh postavili v bran naši novi, neodvisni in samostojni državi Sloveniji. Tukaj smo se zbrali za to, da se poklonimo spominu na tiste, ki so ob tem darovali največ, kar so lahko, svoja življenja. In to naj bo, spoštovani, neko sporočilo tistim, ki se ozirajo v našo prihodnost in jo bodo tudi aktivno sooblikovali.

Po zaključku kulturnega programa, ki so ga ozaljšali pevke in pevci Obrtniškega mešanega pevskega zbora Notranjska, je bivši predsednik Pahor ob spremstvu Logaških trobilcev ter praporščakov Združenja VSO in Veteranov vojne za Slovenijo k spominskemu obeležju položil cvetje v čast in zahvalo Miroslavu Moljku in Antonu Žaklju. Slovesnost je z izbrano besedo povezovala Fabijana Štih.

Združenje VSO

SVETA MAŠA OB 32. OBLETNICI KONCA OBOROŽENIH SPOPADOV IN ZMAGE V VOJNI ZA SAMOSTOJNO SLOVENIJO

vso.si 2023 07 05 32. obletnica zakljucka oborozenih spopadov stolnica Ljubljana

6. julij 2023 - SPOROČILO ZA JAVNOST

V stolni cerkvi Svetega Nikolaja v Ljubljani je v sredo, 5. julija, v organizaciji Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve potekala obletna sveta maša ob 32. obletnici konca oboroženih spopadov

in zmage v vojni za samostojno Slovenijo. Sveto mašo je daroval ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Anton Jamnik, ki je v pridigi spomnil predvsem na umrle v vojni za Slovenijo, ki so za našo samostojnost darovali največ, svoja življenja in tiste, ki so takrat prepoznali enkratno priložnost izjemnega zgodovinskega trenutka. Ob tem je omenil nadškofa Alojzija Šuštarja, ki je s svojimi odličnimi povezavami z vsemi škofovskimi konferencami po Evropi in po svetu veliko prispeval k čimprejšnjemu mednarodnemu priznanju suverene in neodvisne države Slovenije.

Po sveti maši je predsednik Združenja VSO Alojz Peterle najprej položil venec slave k Pomniku vsem, ki so se v vseh časih in obdobjih borili in dali življenje za samostojno Slovenijo, nato pa je v svojem nagovoru ob spominu na zaključek vojne za Slovenijo izpostavil: ''Spomina ne potrebujemo zaradi preteklosti, spomin potrebujemo zaradi naše prihodnosti in korenine niso nikoli preteklost. Korenine so tisto iz česar lahko rastemo. Če si izpodrežemo korenine, potem rasti ne more biti več.'' Zaključil je z zahvalo vsem, ki so kakorkoli sodelovali in prispevali k osamosvojitvi Slovenije in vsem tem smo dolžni hvaležen spomin.

Ob navzočnosti praporščakov Združenja VSO je v kulturnem delu programa nastopil Obrtniški mešani pevski zbor Notranjska, ki je ob koncu iz rok predsednika VSO prejel tudi priznanje za dolgoletno sodelovanje. Kulturni program je povezovala Silvestra Sadar.

Združenje VSO

32. OBLETNICA ZMAGE SLOVENSKE TO V BITKI V KRAKOVSKEM GOZDU 1991

vso.si 2023 07 04 32. obletnica bitke v Krakovskem gozdu Zaloke

5. julij 2023 - SPOROČILO ZA JAVNOST

V spomin na bitko v Krakovskem gozdu, 2. julija 1991, ko je enota Teritorialne obrambe zaustavila umikajočo se kolono oklepnikov Jugoslovanske ljudske armade, je Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve, ob spomeniku na avtocestnem počivališču Zaloke, pripravilo spominsko slovesnost.

Z zmago v Krakovskem gozdu so Posavci izbojevali enega pomembnejših bojev v slovenski osamosvojitveni vojni, je na prireditvi poudarila tudi predsednica Združenja VSO Krško - Kostanjevica na Krki Marija Dorbež. V svojem nagovoru navzočim je izpostavila, da če so se v tistem času z zaskrbljenostjo ozirali v nebo, ki so ga preletavala letala agresorske jugo armade, se danes z zaskrbljenostjo oziramo proti Ljubljani, kjer je vlada čez noč ukinila Muzej slovenske osamosvojitve in Dan spomina na žrtve komunizma. Zato je pomembno, da pravi domoljubi vedenje o dogodkih v času osamosvajanja Slovenije, prenašajo predvsem na mladino pa tudi na ostale državljane in državljanke. V luči tega so takšne prireditve, kot je obeležitev bitke v Krakovskem gozdu izjemnega pomena.

Slavnostni govorec na prireditvi je bil predsednik osamosvojitvene vlade in predsednik Združenja VSO, Lojze Peterle, ki je med drugim dejal, da je ponosen, ne samo na rezultat vojne za samostojno in demokratično Slovenijo, ampak tudi na način, kako smo se borili. Silo smo uporabili toliko, kolikor je bilo potrebno, nismo pretiravali. Skušali smo čim več storiti s političnim in diplomatskim delovanjem. In nizko število žrtev vojne je lahko slovenski državi in tem, ki so jo postavljali v ponos. Ob vseh poskusih, ki zadnje čase eskalirajo, da se izniči pomen vojne za slovensko osamosvojitev, je Peterle poslal jasno sporočilo: "Slovenija bo obstala! Obstala bo svobodna in demokratična! Prepričan sem,'' je še dejal Peterle, ''da bo z našim delom, z našo energijo in z našimi novimi cilji prišlo do tega, da bo tudi osamosvojitev v naših šolah obravnavana drugače kot do sedaj, ko je praktično 32 let ni bilo. Slovenska osamosvojitev je tisto iz česar lahko črpamo rast za to, čemur rečemo ''slovensko skupaj,'' je ob koncu še poudaril predsednik Združenja VSO Lojze Peterle.

Kulturni program sta ob prisotnosti zvestih praporščakov Združenja VSO in ob navdušenju številnih prisotnih oblikovala pesnik Igor Pirkovič in pevec Boris Kopitar z domoljubnimi pesmimi.

Združenje VSO

32 LET OD SESTRELITVE AGRESORSKEGA HELIKOPTERJA JLA V VOJNI ZA SLOVENIJO 1991

vso.si 2023 06 29 32. obletnica sestrelitve helikopterja JLA v Mahu pri Igu

30. junij 2023 - SPOROČILO ZA JAVNOST

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve je v Mahu pri Igu pripravilo slovesnost ob pomembnem mejniku v vojni za Slovenijo - sestrelitvi prvega agresorskega helikopterja JLA. Sovražnikov helikopter JLA MI-8 je 27. junija 1991 sestrelil pripadnik TO in vrhunsko izurjeni strelec s protiletalskim raketnim sistemom Strela 2M Zoran Dernovšek. Njegovo odločno dejanje - po zbranih pričevanjih je v tistem trenutku predstavljal edino operativno sposobno protiletalsko obrambo na Igu, je preprečilo najbolj črni scenarij in nedvomno bistveno vplivalo na potek vojne za Slovenijo, kot tudi na izhod iz te vojne. Zoran Dernovšek - Raketka se je tudi tokrat udeležil prireditve in v pozdravu navzočim spregovoril o pomenu sestrelitve helikopterja, tako v vojni za Slovenijo kot tudi kasneje v vojni na Hrvaškem in v Bosni.

Navzoče sta pozdravila tudi poslanka v Državnem zboru RS in članica predsedstva Združenja VSO Alenka Jeraj in župan Občine Škofljica Primož Cimerman. Letošnji slavnostni govornik je bil pripadnik prve generacije slovenskih vojakov v 510. učnem centru na Igu Andrej Cimerman, ki se je s ponosom spomnil 15. maja 1991, ko je kot nabornik med prvimi prestopil prag učnega centra na Igu. V govoru je spomnil na pomen prve generacije slovenskih vojakov in na uvedbo slovenskega jezika kot poveljevalnega jezika. Seveda pa ni mogel mimo dogodka v neposredni bližini Učnega centra in sestrelitve helikopterja, ki je za prvo generacijo nabornikov pomenil premeščanje na druge skrivne lokacije. Takrat se je zavedal, da smo v vojni in da gre zares. ''Od tistega strela rakete na Igu, smo golobradi 18 in 19 let stari fantje postali možje'', je še dejal Andrej Cimerman in dodal da so domovini služili častno, predano in pogumno. ''Lahko sem ponosen na takratno politično in obrambno varnostno strukturo Slovenije in na vse državljane Slovenije, ki so v tistih prelomnih časih sledili plebiscitarni odločitvi - samostojni in neodvisni državi Sloveniji'', je še poudaril Andrej Cimerman.

V kulturnem programu je nastopil Mešani pevski zbor Društva upokojencev Ig, navzoči pa so bili tudi praporščaki Združenja VSO.

Združenje VSO

POLOŽITEV VENCA OB POMNIKU PADLIM V VOJNI ZA SLOVENIJO '91

vso.si 2023 06 27 polozitev venca Zale

28. junij 2023 - SPOROČILO ZA JAVNOST 

Ob Pomniku padlim v vojni za Slovenijo '91 na ljubljanskih Žalah je v torek, 27. junija, delegacija Združenja VSO ob prisotnosti praporščakov pripravila krajšo komemorativno slovesnost. Pomnik predstavlja trajen spomin na dogodke in ljudi, ki so v boju za neodvisnost Slovenije dali največ, kar so lahko – svoja življenja. S svojo simboliko in sporočilnostjo nas opominja, da se moramo zavedati vrednot, za katere smo se borili ter da je naša dolžnost spoštovati in ceniti svobodo, ki smo jo pridobili s pogumom in žrtvovanjem teh hrabrih mož in žena. Venec slave je ob pomniku položil predsednik Združenja VSO in predsednik prve demokratične vlade Lojze Peterle.

Združenje VSO

Obvestila članom

Kontakt

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve

Zaloška cesta 65, 1000 Ljubljana

tel.: 08 382 35 30

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Kontakt za medije:
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Z uporabo naših spletnih storitev soglašate z uporabo piškotkov. Želim izvedeti več >>