Novice

32. LET MSNZ V ŠENTJERNEJU IN OBELEŽITEV SKLICA PRVE VLADE 1990

V petek, 13. maja 2022 je v kulturnem centru Primoža Trubarja v Šentjerneju potekal pogovorni večer o osamosvojitvenih dogodkih v počastitev 32. obletnice dneva Manevrske strukture narodne zaščite MSNZ.

Pred prireditvijo je v Kulturnem centru Primoža Trubarja potekala simbolna seja osamosvojitvene ("vojne") vlade Republike Slovenije, na kateri so se znova sestali ministri prve demokratično izvoljene slovenske vlade, ki jo je vodil Lojze Peterle.

O svojih spominih in pogledih na ta prelomni čas v slovenski zgodovini so na pogovornem omizju spregovorili gostje večera; predsednik osamosvojitvene vlade RS in predsednik Združenja VSO Lojze Peterle, načelnik MSNZ RS brigadni general Tone Krkovič. Pogovor je povezoval Roman Končar, za bogat umetniški program pa je poskrbel De Niro As Orchestra.

Peterle je v svojem nagovoru dejal, da je danes tu s hvaležnostjo in ponosom. Hvaležen je za vse, ki so leta 1990 volili prav in hvaležen za ekipo, ki je pod poveljstvom Toneta Krkoviča vzpostavila našo državo. Dejal je, da so se danes v Šentjerneju ob bogatem spremljevalnem programu zbrali člani prve, oziroma osamosvojitvene vlade. Ta vlada je takoj začela uresničevat program. Na sam dan plebiscita o neodvisnosti RS je bil natisnjen denar, za primer, da bi že takoj prišlo do blokad osamosvojitvenega procesa. Hvaležen je, da je njegova generacija videla preobrat tisočletja, ko smo Slovenci iz podrejenosti prešli v samostojnost. Krkovič pa je opozoril na dokumentarec vreden ogleda z naslovom Operacija 2-1-13-62, ter dejal, da je takrat bolj čutil kot mislil. Opomnil je tudi, da bi častna enota morala imeti puške Sar 80 kot na dan prvega javnega postroja Slovenske vojske 17. Decembra 1990, ko je Peterle proti pričakovanju vseh navzočih izjavil znamenite besede, ki so se zapisale v zgodovino: Danes mi je zadišalo po Slovenski vojski.

Združenje VSO

4

Obvestila članom

Kontakt

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve

Zaloška cesta 65, 1000 Ljubljana

tel.: 08 382 35 30

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Kontakt za medije:
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Z uporabo naših spletnih storitev soglašate z uporabo piškotkov. Želim izvedeti več >>