Novice

Poklon Štefanu Šemrovu

»Že dolgo nisem imela priložnost govoriti o osebi, ki sem jo poznala osebno in ki sem jo neizmerno spoštovala,...to je o Štefanu Šemrovu,« je svoj slavnostni nagovor začela osrednja govorka, nekdanja poslanka in veteranka vojne za Slovenijo Sonja Ramšak, na spominski slovesnosti ob 32. obletnici ustanovitve Manevrske strukture narodne zaščite Zahodne Štajerske. To je pripravil občinski odbor VSO Laško pri kozolcu na Slogih v Tevčah pri Laškem 21. julija. Prisotne sta nagovorila tudi župan gostitelj, Franc Zdolšek in predsednik občinskega odbora VSO, Srečko Javornik. Poklon Štefanu Šemrovu pa so s svojo prisotnostjo izkazali tudi vojaki iz 20. pehotnega polka iz vojašnice Franca Rozmana Staneta Celje pod poveljstvom vodnika Matije Glažarja in praporščaki VSO, pa trobilni kvintet Orkestra Slovenske vojske. V kulturnem programu so nastopili Ljudski pevci Šentlenartčani, Brigita Pavčnik pa je prebirala pesmi iz pesniške zbirke Toneta Kuntnerja, Podorane sanje.

Nadvse slovesno je bilo na tem slavju, ki je zadnja leta že tradicionalno namenjeno obeležitvi spomina na tajno srečanje Laščana Štefana Šemrova s Tonetom Krkovičem na gradu Tabor v Laškem, 25. julija 1990, da bi se dogovorila o ustanovitvi MSNZ Zahodne Štajerske. MSNZ je bila sprva neformalna, nato pa formalna mreža, ki jo je nova slovenska vlada legalizirala kot Manevrsko strukturo narodne zaščite zato, da bi (vojaško) obvarovali procese novo nastajajoče slovenske države. Tajna operacija, s katero je ta organizacija nastajala, zanjo pa je vedel le najožji vojaški vrh, se je imenovala Operacija 2-1-12-62. Ne le hipotetično nezaupanje nove oblasti do obstoječe vojaške strukture, poglaviten razlog za njeno ustanovitev je bila razorožitev sredi maja 1990 (v obdobju brezvladja, ko je prejšnja vlada zapuščala prizorišče, nova, DEMOSova, pa še ni zasedla svojih mest), se je jugoslovanski 

vojaški vrh odločil razorožiti Slovenijo. Večina občin je orožje oddala, šlo je za 70.000 kosov orožja, le manjši delež občinskih štabov TO je temu nasprotoval in orožja niso oddali. MSNZ je bila zagotovilo, da bodo procesi osamosvojitve izpeljani. Enostavno ni bilo. »Morda nekateri mislijo, da to niso bili hudi časi, ampak iz svojih izkušenj lahko povem, da ni bilo enostavno, vsi smo imeli doma družine, in smo vedeli, naše naloge pa so potekale v tajnosti in če bi se kaj izvedelo, bi bili na določenih seznamih in nas danes tudi ne bi bilo tukaj,«je še poudarila Ramšakova. Zato je pomembno, kot je naglasila govorka na tokratni slovesnosti, dogodke iz obdobja naše osamosvojitve obujati in jih ohranjati. 

Občinski odbor VSO Laško se vsako leto slovesnosti, ki jo pripravlja v spomin na ustanovitev MSNZ Zahodne Štajerske in osrednjega človeka, ki je k temu pripomogel, Štefana Šemrova, loti z veliko odgovornostjo. Zato, da bi krepili domoljubje in to ključno vrednoto prenašali na mlajši rod, ki bo krmilo vodenja države prevzel v prihodnjih letih.

 

vso 1 1.10.1

 

 

Obvestila članom

Kontakt

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve

Zaloška cesta 65, 1000 Ljubljana

tel.: 08 382 35 30

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Kontakt za medije:
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Z uporabo naših spletnih storitev soglašate z uporabo piškotkov. Želim izvedeti več >>