Novice

Z Zemljaričem pokopane vrednote slovenske osamosvojitve

vso.si 2023 01 06 janez zemljaric6. januar 2023 - SPOROČILO ZA JAVNOST

Slovenija se je 25. junija 1991 odločila za samostojno in demokratično državo. S tem se je odpovedala enopartijskemu in totalitarnemu političnemu redu, ki je sistematično kršil človekove pravice, v njegovem imenu pa je UDBA izvajala političen pritisk na državljane, vključno z zločinskimi posegi. Odpoved totalitarizmu z uvedbo demokracije in suverena državnost sta bila predpogoj za vstop Slovenije v OZN, EU in NATO.

S tega vidika je odločitev Vlade Republike Slovenije, da se gospoda Janeza Zemljariča, nekdanjega predsednika Izvršnega sveta Socialistične Republike Slovenije, ki je bil med drugim tudi šef UDBE, pokoplje z vojaškimi častmi, v nasprotju z vrednotami in načeli samostojne ter demokratične Republike Slovenije.

Ne ukvarjamo se s celovitim vrednotenjem dela gospoda Zemljariča, menimo pa, da kot eden od glavnih nosilcev nekdanjega totalitarnega sistema ni upravičen do prej omenjene časti.

S tako odločitvijo Vlada Republike Slovenije simbolno izenačuje čas totalitarizma s časom slovenske samostojnosti in demokracije v posmeh vsem tistim, ki so trpeli v času totalitarizma in še posebej tistim, ki so se borili za samostojno Slovenijo in dali zanjo tudi svoja življenja. Ukazani poklon Slovenske vojske je v tem primeru v popolnem nasprotju s poslanstvom, ki ga je imela v obrambi osamosvojitvene volje leta 1991 in pomeni njeno popolno degradacijo.

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve

Obvestila članom

Kontakt

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve

Zaloška cesta 65, 1000 Ljubljana

tel.: 08 382 35 30

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Kontakt za medije:
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Z uporabo naših spletnih storitev soglašate z uporabo piškotkov. Želim izvedeti več >>