Novice

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve opozarja na spornost ravnanj vladajočih, ki razgrajujejo krhko tkivo slovenske sprave in edinosti

vso.si 2023 05 30 ukinitev spomina na zrtve komunizma

30. maj 2023 - SPOROČILO ZA JAVNOST

Ukinitev Dneva nacionalnega spomina na žrtve komunističnega nasilja je v neposrednem nasprotju z vrednotami slovenske osamosvojitve, zato naj aktualna vlada RS ta sklep nemudoma odpravi.

Osamosvojitev Slovenije predstavlja vrh najpomembnejšega procesa v zgodovini Slovenskega naroda. Uspela je tudi zato, ker se je v najusodnejšem času Slovenske pomladi začel spravni proces, katerega neločljiv del je bila nazaj priborjena pravica do svobode govora, resnice, spomina in groba. Na prvi seji skupščine, izvoljene na aprilskih volitvah 1990, je njen predsednik, dr. France Bučar, simbolično razglasil konec državljanske vojne. Predsednik prve demokratično izvoljene Slovenske vlade Lojze Peterle pa je pred prvo sejo vlade iz njene sejne sobe simbolično odstranil sliko jugoslovanskega diktatorja Josipa Broza Tita. Po veličastnem rezultatu plebiscita, zmagoviti obrambi v Vojni za Slovenijo ter mednarodnemu priznanju slovenske države smo verjeli, da so konkretna spravna dejanja, predvsem pa pokop vseh naših mrtvih, obeležitev njihovih grobov in njihovega spomina stvar nacionalnega civilizacijskega soglasja in zato zgolj še vprašanje časa.

Dejansko so v letih po osamosvojitvi sledili mnogi koraki v pravo smer. Čeprav počasni in mnogi polovični, so vsaj delno uspešno celili globoke rane državljanskega spopada, sproženega z okupacijo in komunistično revolucijo sredi prejšnjega stoletja. Tudi zato je soglasen sklep Vlade RS o ukinitvi Dneva nacionalnega spomina na žrtve komunističnega nasilja tako grobo in globoko zarezal v krhko tkivo spravnega procesa. Upoštevaje nekatere predhodne ukrepe aktualne vlade in njenih članov, s katerimi so uradno častili obletnico ustanovitve totalitarne komunistične partije na Čebinah in vračali obeležja komunistične diktature v javni protokolarni prostor, predstavlja ukinitev Dneva spomina nedvomno prikaz uradne politične orientacije vladne koalicije. Če temu dodamo še ukinitev muzeja slovenske osamosvojitve, ta politična orientacija poleg nedemokratičnosti in ne pietetnosti nedvoumno dobi tudi predznak proti slovenska. Obenem je tudi proti evropska. EU je utemeljena na demokraciji in vrednotah, ki popolnoma zavračajo vse totalitarizme. Hkrati je tudi EU razglasila Evropski dan spomina na vse žrtve nacionalnega socializma, komunizma in fašizma.

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve izraža veliko zaskrbljenost zaradi ravnanj vladajočih, s katerimi razgrajujejo krhko spravno tkivo slovenskega sožitja in edinosti, po kateri kliče slovenska državna himna Zdravljica. Združenje najostreje protestira proti ukrepom aktualne oblasti, ki obujajo zlovešči duh državljanske vojne ter pot Slovenije grobo obračajo nazaj v totalitarno in podložno preteklost. Pridružujemo se številnim pozivom prizadetih žrtev komunističnega nasilja in njihovih svojcev, uglednih posameznikov, zamejskih in mednarodnih organizacij, ki terjajo preklic barbarskega sklepa vlade.

Združenje VSO

Obvestila članom

Kontakt

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve

Zaloška cesta 65, 1000 Ljubljana

tel.: 08 382 35 30

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Kontakt za medije:
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Z uporabo naših spletnih storitev soglašate z uporabo piškotkov. Želim izvedeti več >>