Novice

32. obletnica zavzetja skladišča orožja JLA v Podstrmcu pri Borovnici

vso.si 2023 06 16 32. obletnica zavzetja orozja Podstrmec

17. junij 2023 - SPOROČILO ZA JAVNOST

V petek, 16. junija, je Združenje VSOVrhnika - Log-Dragomer - Borovnica slovesno obeležilo 32. obletnico zavzetje skladišča orožja JLA v Podstrmcu pri Borovnici.Zbrane so nagovorili predsednik Združenja VSO Lojze Peterle, vrhniški župan Daniel Cukjati in slavnostni govornik, obrambni minister v Demosovi vladi, Janez Janša.

Akcija zavzetja skladišča orožja JLA, ki so jo 28. junija 1991 izvedli pripadniki 2. izvidniškega voda 30. razvojne skupine TO, kasneje uradno preimenovane v brigado MORiS, je predstavljala odločilni korak slovenske osamosvojitvene vojske pri pridobivanju ključnih sredstev za obrambo nove države. Skladišče orožja, ki je bilo pod nadzorom Jugoslovanske ljudske armade (JLA), je vsebovalo pomembne vojaške vire, vključno z lahkim in težkim orožjem ter strelivom.

Ta dogodek je bil ključnega pomena za osamosvojitev Slovenije, saj je okrepil slovensko vojaško moč in ji omogočil, da se postavi v enakovreden položaj z JLA. Zavzetje skladišča orožja je simboliziralo odločnost, pogum in združenost slovenskega naroda v boju za samostojnost in neodvisnost.

V programu so sodelovali praporščaki Združenja VSO, moški pevski zbor Štingl'c iz Borovnice, Marija Soko in povezovalka Eva Lukančič.

Združenje VSO

Obvestila članom

Kontakt

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve

Zaloška cesta 65, 1000 Ljubljana

tel.: 08 382 35 30

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Kontakt za medije:
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Z uporabo naših spletnih storitev soglašate z uporabo piškotkov. Želim izvedeti več >>