Novice

32 LET OD SESTRELITVE AGRESORSKEGA HELIKOPTERJA JLA V VOJNI ZA SLOVENIJO 1991

vso.si 2023 06 29 32. obletnica sestrelitve helikopterja JLA v Mahu pri Igu

30. junij 2023 - SPOROČILO ZA JAVNOST

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve je v Mahu pri Igu pripravilo slovesnost ob pomembnem mejniku v vojni za Slovenijo - sestrelitvi prvega agresorskega helikopterja JLA. Sovražnikov helikopter JLA MI-8 je 27. junija 1991 sestrelil pripadnik TO in vrhunsko izurjeni strelec s protiletalskim raketnim sistemom Strela 2M Zoran Dernovšek. Njegovo odločno dejanje - po zbranih pričevanjih je v tistem trenutku predstavljal edino operativno sposobno protiletalsko obrambo na Igu, je preprečilo najbolj črni scenarij in nedvomno bistveno vplivalo na potek vojne za Slovenijo, kot tudi na izhod iz te vojne. Zoran Dernovšek - Raketka se je tudi tokrat udeležil prireditve in v pozdravu navzočim spregovoril o pomenu sestrelitve helikopterja, tako v vojni za Slovenijo kot tudi kasneje v vojni na Hrvaškem in v Bosni.

Navzoče sta pozdravila tudi poslanka v Državnem zboru RS in članica predsedstva Združenja VSO Alenka Jeraj in župan Občine Škofljica Primož Cimerman. Letošnji slavnostni govornik je bil pripadnik prve generacije slovenskih vojakov v 510. učnem centru na Igu Andrej Cimerman, ki se je s ponosom spomnil 15. maja 1991, ko je kot nabornik med prvimi prestopil prag učnega centra na Igu. V govoru je spomnil na pomen prve generacije slovenskih vojakov in na uvedbo slovenskega jezika kot poveljevalnega jezika. Seveda pa ni mogel mimo dogodka v neposredni bližini Učnega centra in sestrelitve helikopterja, ki je za prvo generacijo nabornikov pomenil premeščanje na druge skrivne lokacije. Takrat se je zavedal, da smo v vojni in da gre zares. ''Od tistega strela rakete na Igu, smo golobradi 18 in 19 let stari fantje postali možje'', je še dejal Andrej Cimerman in dodal da so domovini služili častno, predano in pogumno. ''Lahko sem ponosen na takratno politično in obrambno varnostno strukturo Slovenije in na vse državljane Slovenije, ki so v tistih prelomnih časih sledili plebiscitarni odločitvi - samostojni in neodvisni državi Sloveniji'', je še poudaril Andrej Cimerman.

V kulturnem programu je nastopil Mešani pevski zbor Društva upokojencev Ig, navzoči pa so bili tudi praporščaki Združenja VSO.

Združenje VSO

Obvestila članom

Kontakt

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve

Zaloška cesta 65, 1000 Ljubljana

tel.: 08 382 35 30

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Kontakt za medije:
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Z uporabo naših spletnih storitev soglašate z uporabo piškotkov. Želim izvedeti več >>