Novice

32. OBLETNICA ZMAGE SLOVENSKE TO V BITKI V KRAKOVSKEM GOZDU 1991

vso.si 2023 07 04 32. obletnica bitke v Krakovskem gozdu Zaloke

5. julij 2023 - SPOROČILO ZA JAVNOST

V spomin na bitko v Krakovskem gozdu, 2. julija 1991, ko je enota Teritorialne obrambe zaustavila umikajočo se kolono oklepnikov Jugoslovanske ljudske armade, je Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve, ob spomeniku na avtocestnem počivališču Zaloke, pripravilo spominsko slovesnost.

Z zmago v Krakovskem gozdu so Posavci izbojevali enega pomembnejših bojev v slovenski osamosvojitveni vojni, je na prireditvi poudarila tudi predsednica Združenja VSO Krško - Kostanjevica na Krki Marija Dorbež. V svojem nagovoru navzočim je izpostavila, da če so se v tistem času z zaskrbljenostjo ozirali v nebo, ki so ga preletavala letala agresorske jugo armade, se danes z zaskrbljenostjo oziramo proti Ljubljani, kjer je vlada čez noč ukinila Muzej slovenske osamosvojitve in Dan spomina na žrtve komunizma. Zato je pomembno, da pravi domoljubi vedenje o dogodkih v času osamosvajanja Slovenije, prenašajo predvsem na mladino pa tudi na ostale državljane in državljanke. V luči tega so takšne prireditve, kot je obeležitev bitke v Krakovskem gozdu izjemnega pomena.

Slavnostni govorec na prireditvi je bil predsednik osamosvojitvene vlade in predsednik Združenja VSO, Lojze Peterle, ki je med drugim dejal, da je ponosen, ne samo na rezultat vojne za samostojno in demokratično Slovenijo, ampak tudi na način, kako smo se borili. Silo smo uporabili toliko, kolikor je bilo potrebno, nismo pretiravali. Skušali smo čim več storiti s političnim in diplomatskim delovanjem. In nizko število žrtev vojne je lahko slovenski državi in tem, ki so jo postavljali v ponos. Ob vseh poskusih, ki zadnje čase eskalirajo, da se izniči pomen vojne za slovensko osamosvojitev, je Peterle poslal jasno sporočilo: "Slovenija bo obstala! Obstala bo svobodna in demokratična! Prepričan sem,'' je še dejal Peterle, ''da bo z našim delom, z našo energijo in z našimi novimi cilji prišlo do tega, da bo tudi osamosvojitev v naših šolah obravnavana drugače kot do sedaj, ko je praktično 32 let ni bilo. Slovenska osamosvojitev je tisto iz česar lahko črpamo rast za to, čemur rečemo ''slovensko skupaj,'' je ob koncu še poudaril predsednik Združenja VSO Lojze Peterle.

Kulturni program sta ob prisotnosti zvestih praporščakov Združenja VSO in ob navdušenju številnih prisotnih oblikovala pesnik Igor Pirkovič in pevec Boris Kopitar z domoljubnimi pesmimi.

Združenje VSO

Obvestila članom

Kontakt

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve

Zaloška cesta 65, 1000 Ljubljana

tel.: 08 382 35 30

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Kontakt za medije:
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Z uporabo naših spletnih storitev soglašate z uporabo piškotkov. Želim izvedeti več >>