Novice

33. OBLETNICA VZPOSTAVITVE MANEVRSKE STRUKTURE NARODNE ZAŠČITE NA PRISTAVI

vso.si 2023 09 07 Pristava 2023

8. september 2023 - SPOROČILO ZA JAVNOST

Na dan obeležitve, je Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve na Pristavi nad Stično pripravilo prireditev ob 33. obletnici sprejetja strateških dokumentov za zavarovanje osamosvojitve Slovenije.

7. septembra 1990 je na Pristavi pri Stični potekal pomemben sestanek, ki so se ga udeležili najpomembnejši tvorci Manevrske strukture narodne zaščite (MSNZ) Igor Bavčar, Janez Janša, Tone Krkovič, Vinko Beznik in Jože Kolenc. Na sestanku so analizirali nastali položaj in dotedanje ukrepe pri organizaciji MSNZ, dorekli so globalni načrt delovanja Narodne zaščite, še posebej sodelovanje milice, ki je bila neločljivi del MSNZ. Tone Krkovič je pripravil in predstavil predlog vojnega načrta, predstavil je tudi dokončno organizacijsko shemo MSNZ ter druge ukrepe na podlagi navedenih dokumentov. Po sestanku je pripravil tudi nujne delovne dokumente in delovne karte. Prvič je bila v teh dokumentih JLA tudi jasno opredeljena kot morebitni agresor oziroma ključna nevarnost za slovensko osamosvojitev.

Sestanek na Pristavi je prišel v zgodovino, saj je bil na njem sprejet in potrjen dokument za vojaško zavarovanje osamosvajanja Republike Slovenije. Ključ zmage nad agresorjem je bil, kot je pred šestimi leti na Pristavi dejal prvi načelnik Slovenske vojske, brig. general Tone Krkovič, v pravilni oceni in dojemanju izhodiščnega položaja ter pravočasnih pripravah na agresijo, ki je kasneje tudi dejansko sledila.

To je samo ena od številnih resničnih zgodb Slovenske osamosvojitve, ki pa jo, tako kot še marsikatero drugo, pa če začnemo z dogodki maja 1990, nekateri želijo pozabiti. Zato Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve vsako leto na Pristavi, ob obeležju dogodka, pripravi slavnostno prireditev. Včerajšnje obeležitve sta se udeležila tudi akterja dogodka, Janez Janša in Tone Krkovič. Številne navzoče sta pozdravila podžupan Občine Ivančna Gorica Tomaž Smole in podpredsednik Združenja VSO Franci Feltrin. Slavnostni govorec je bil član predsedstva Združenja VSO Aleš Hojs, ki je med drugim spregovoril o pomenu dogodka na Pristavi ter se dotaknil tudi aktualnih dogodkov. Predvsem v luči nenehnega omalovaževanja slovenske osamosvojitve, ki se s trenutno vladajočo politiko samo stopnjuje. Sploh v luči odločitve, da veteranske organizacije ne bodo sodelovale pri snovanju Spomenika slovenske osamosvojitve. Hojs se je vprašal, do kam seže dno te politike in dejal, da se ne sme čakati na dno dna, ampak je potrebno ukrepati sedaj. Kulturni program sta oblikovala Moški pevski zbor Prijatelji in recitator Matej Šteh.

Združenje VSO

Obvestila članom

Kontakt

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve

Zaloška cesta 65, 1000 Ljubljana

tel.: 08 382 35 30

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Kontakt za medije:
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Z uporabo naših spletnih storitev soglašate z uporabo piškotkov. Želim izvedeti več >>