Novice

ODKRILI PLOŠČO V SPOMIN NA IZREDNO SEJO SKUPŠČINE OBČINE KOČEVJE LETA 1990

vso.si 2023 10 23 odkritje obelezja Kocevje 2023

24. oktober 2023 - SPOROČILO ZA JAVNOST

Območni odbor Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve Kočevje-Kostel-Osilnica je včeraj pripravil prireditev, na kateri so v sklopu praznovanj dneva suverenosti odkrili spominsko ploščo na stavbi NLB banke v Kočevju, ki spominja in opominja na izredno Skupščino občine Kočevje 19. maja leta 1990, ki je bila sklicana po izdanem ukazu o odvzemu orožja Teritorialni obrambi.

Po nekaterih pomembnih dogodkih za osamosvojitev Slovenije, Majniški deklaraciji, ustanavljanju prvih političnih strank, so v Sloveniji aprila 1990 potekale prve večstrankarske volitve, na katerih je zmagala Demokratična opozicija Slovenije – DEMOS, ki je nato prevzela oblast. Ravno ob prisegi prve demokratično izvoljene vlade je prišlo do kraje orožja, s tem pa do razorožitve Teritorialne obrambe s strani takratne JLA in, kot pravi prvi načelnik Slovenske vojske, poveljnik Manevrske strukture narodne zaščite, brigadni general Tone Krkovič, do začetka vojne za Slovenijo. Ukaz je 15. maja izdal takratni komandant Teritorialne obrambe general Ivan Hočevar. V nekaterih občinskih štabih Teritorialne obrambe so se predaji orožja odločno uprli. V Kočevju je bilo orožje predano s strani Občinskega štaba Teritorialne obrambe, a se je politično vodstvo v istem trenutku zavedalo, da je to akt tihe agresije. O reakciji takratnega vodstva občine in nekaterih domoljubov je na včerajšnji prireditvi spregovoril slavnostni govorec, takratni župan občine Kočevje Mihael Petrovič.

Najprej je bil na predlog Petroviča in Toneta Krkoviča sklican Svet za ljudsko obrambo, na kateri so predstavili situacijo in soglasno sprejeli sklep, da se orožje mora vrniti in da morajo odgovorni zato odgovarjati. Ker seveda odziva ni bilo, je bilo potrebno ukrepati. Tako so sklicali izredno sejo. Na seji so bili prisotni skoraj vsi takratni delegati, pa tudi novinarji. Na seji so bili enotni v obsodbi dogodkov in potrditvi sklepov Sveta za ljudsko obrambo. Zaradi prisotnosti novinarjev je seja močno odmevala po vsej Sloveniji, Petrovič pa je gostoval v osrednjem dnevniku nacionalne televizije. Tako je bil z medijskim odzivom na dogodek v Kočevju molk o odvzemu orožja prekinjen, je še dejal Mihael Petrovič. Tako smo vedeli, da smo v vojnem stanju, saj je JLA izkoristila čas, ko se je menjavala vlada. Dogodek je pomemben še zaradi nečesa, je poudaril Mihael Petrovič. S Krkovičem sta ugotovila, da je Slovenija s tem dejanjem v vojnem stanju in da je potrebno nekaj storiti. Tako je Krkovič začel plesti mrežo preverjenih ljudi iz katere je nato nastala Manevrska struktura narodne zaščite oziroma kasneje Slovenska vojska.

Prisotne na včerajšnji prireditvi, ki je povezala dva zelo pomembna dogodka v procesu osamosvajanja, začetek in konec vojne za Slovenijo, sta prisotne nagovorila tudi predsednik Združenja VSO in predsednik osamosvojitvene vlade Lojze Peterle in podžupan občine Kočevje Andrej Mladenovič, ki je spregovoril tudi v imenu mlajše generacije. Le ta se ne zaveda dovolj pomena osamosvojitvenih dogodkov in same osamosvojitve, zato takšne prireditve in spominska obeležja pripomorejo k zavedanju o tem, kaj so nam prinesli dogodki in ljudje v času osamosvajanja. Prireditev je z domoljubnimi pesmimi ozaljšal pesnik Igor Pirkovič

Združenje VSO

Obvestila članom

Kontakt

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve

Zaloška cesta 65, 1000 Ljubljana

tel.: 08 382 35 30

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Kontakt za medije:
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Z uporabo naših spletnih storitev soglašate z uporabo piškotkov. Želim izvedeti več >>