Novice

Uresničitev slovenske osamosvojitve - imperativ vseh državljanov

VSO Celje - pogovorni vecer18. april 2014 - SPOROČILO ZA JAVNOST

V sredo, 16. aprila 2014, je na Špici v Celju potekal pogovorni večer na temo "Čas osamosvajanja, groženj in vojne - odločilni trenutki na Celjskem", na katerem je Pokrajinsko združenje VSO za Zahodno Štajersko gostilo upokojenega brigadirja Slovenske vojske, mag. Viktorja Krajnca.

Predsednik Združenja VSO, Aleš Hojs, je v svojem pozdravnem nagovoru dejal: ''Vesel sem, da v Celju in okolici v času osamosvojitvene vojne ni bilo smrtnih žrtev, sem pa manj vesel, da imamo danes v Celju vojašnico, ki se imenuje po osebi, ki ni primerna za imenovanje po njej. Žal demokracija prinese tudi to, kar vsakokrat ni razumljivo«. Izrazil je posebno zadovoljstvo, da se je na Celjskem veliko naredilo pri ohranjanju in krepitvi spomina na osamosvojitev, kakor tudi na utrjevanju vrednot, na katerih je bila izpeljana slovenska osamosvojitev.

Osrednji gost pogovornega večera, mag. Viktor Krajnc, je v svojem predstavitvenem delu nanizal mnogo zanimivih podrobnosti bolj ali manj znanih dejstev o času, ki je nedvomno usodno zaznamoval današnje, pa tudi vse prihodnje generacije. Vrhunec v njegovi 33-letni vojaški karieri je zagotovo obdobje priprav na osamosvojitev, ko se je po razorožitvi TO v največji tajnosti začelo oboroževanje neformalne obrambne mreže, kasneje imenovane Manevrska struktura narodne zaščite. Kot poveljnik Zahodnoštajerske pokrajine TO je aktivno sodeloval v vseh osamosvojitvenih procesih, vključno v vojni za Slovenijo in bil odlikovan s Častnim znakom svobode Republike Slovenije.

Pomemben prispevek pri pripravi in izpeljavi nekaterih pomembnih procesov sta imela tudi gospa Sonja Ramšak, moderatorka pogovornega večera in poslanka v Državnem zboru RS, na področju računalniških evidenc naborništva in gospod Janko Požežnik, ki je sodeloval v najbolj občutljivi fazi pogajanj med TO in takratno JLA.

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO)

Za ogled kliknite tukaj

Obvestila članom

Kontakt

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve

Zaloška cesta 65, 1000 Ljubljana

tel.: 08 382 35 30

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Kontakt za medije:
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Z uporabo naših spletnih storitev soglašate z uporabo piškotkov. Želim izvedeti več >>