Novice

Pristava 1990 - 2019

vso.si 2019 09 05 pristava 1990-2019 016. september 2019 - SPOROČILO ZA JAVNOST

Na Pristavi nad Stično je v četrtek, 5. septembra, potekala obeležitev zgodovinskega sestanka, na katerem je bil sprejet dokument za vojaško zavarovanje osamosvajanja Republike Slovenije. 

V Direktivi za obrambo Slovenije v primeru agresije JLA na Slovenijo, je bila jugoslovanska armada prvič jasno opredeljena kot morebitni agresor. Prav tako so bili na sestanku sprejeti in formalizirani strateški dokumenti, ki so bili temeljna podlaga za zaključno fazo organiziranja Manevrske strukture narodne zaščite. Osnovni vojni načrt narodne zaščite je bil preprost in logičen. V primeru oboroženega posega JLA bi morala narodna zaščita zavarovati ključne objekte, hkrati pa s hitrimi napadi na skladišča orožja in vojaške opreme zagotoviti možnosti za vpoklic popolnih formacij teritorialne obrambe. V svojih osnovnih zamislih so se ti načrti ob agresiji JLA junija 1991 potrdili tudi v praksi.

Navzoče je uvodoma pozdravil podžupan občine Ivančna Gorica Tomaž Smole, v kulturnem programu pa je nastopil domači Moški pevski zbor Prijatelji iz Šentvida pri Stični. V imenu Združenja VSO je navzočim spregovoril Franci Feltrin, podpredsednik združenja, ki je spomnil, da je ta dogodek eden od kamnov v mozaiku Slovenstva. Feltrin je dejal: “Če ne bi bilo Pristave, mi poslanci v Poljčah ne bi upali glasovati za plebiscit. Kot smo v preteklosti morali vedeti za Čebine, bi še toliko bolj morali poznati datum sprejema Direktive na Pristavi, saj od Čebin, razen gorja, nismo imeli nič, od Pristave pa blagostanje. Naj se zgodovinarjem nikar ne trese roka, ko pišejo resnico.” Kot slavnostni govornik je spregovoril slovenski častnik in veteran Brigade MORiS Darko Njavro.

Celoten govor Darka Njavra je dostopen tukaj

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve

Obvestila članom

Kontakt

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve

Zaloška cesta 65, 1000 Ljubljana

tel.: 08 382 35 30

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Kontakt za medije:
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Z uporabo naših spletnih storitev soglašate z uporabo piškotkov. Želim izvedeti več >>